Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

---------------------------------------------------7-8-10----

-----------------------------------------7-8-10------------

---------------------------------7-10-----------------------

----------------------7-9-10------------------------------

-----------7-9-10----------------------------------------

-7-8-10----------------------------------------------------

Аз примерно така се разгравям, максимално бързо, гледам да вадя хубав звук (на Акустична става дума, смятам е по-добре) и после веднага връщам обратно всмисъл 10-8-7 и т.н. :D Правя го все по- нагоре по рифа (примерно вместо от 7 от 10).Може да пробваш :D Абсолютен начинаещ съм :) Също и със гами ;)

П.П. 10 е винаги кутре :D Не местя позицията

Редактирано от CaptiveAlien
Отговорено
Тъй като админите ме мъмрят че не използвам търсачката, аз този път обстойно търсих, но не намерих такава тема. До дук с офтопика.

Проблема ми е следния: самоук съм, но в началото реших, че кутрето няма да ми трябва при свъренето с лявата ръка. Сега при някои песни ми е много трудно да съумя да се науча да свиря с кутрето. Някой да е имал същия проблем и да знае как мога да го оправя защото се мъча от 2-3 дни?

Сигурно имаш проблеми с когато трябва да свириш с кутрето и безименния???Защото при мен беше така...Колегите ти дадоха доста яки упражнения аз само ще допълня че някъде четох за Ричи Блекмор ,че когато е правил сухи упражнения за определени пръсти е залепял "ненужните" със скоч...значи ако искаш да упражняваш безименния и праскаш една лента на показалеца и средния. Упех

Отговорено

По принцип има и друго решение. Аз също имах такива проблеми и незнаех какво да си правя пръстите, та идеята е да тръгнеш на уроци при някой учител, който ще ти покаже как се държат пръстите и в кой случай с кой пръст се натиска, макар че някой път няма значение и просто натискаш с каквото ти е удобно. Аре успех !!!

Отговорено

Мога да добавя едно упражнение за както беше наречено в школата, която го видях 'заячаване на кутрето'.

Свири се на първите 4 прагчета на първа струна, като на всяко прагче използваш определеният му пръст. И се свири следното:

---4-3-4-2-4-1-4-0----- с повторение.

После минаваш на втора струна и т.н.

:)

Отговорено

има едно упражнение на Petrucci и то представлява следното:

-3-4-3-1- разбира се с много повторения може и някъкви модулации да кажем

3h4p3p1 или 3h5p3p1.При тези упражнения атаката на лявата ръка пада на първия тон в случая на трета позиция :):):P тренираи :guitar: :guitar: :guitar:

Отговорено (Редактирано)
а пък можеш да пробваш полета на бръмбара много спомага за съвместната работа на 3 и 4 просто перфектно упражнение

Поркрепям!!!!

Пиши на кирилица! 1 от 2 мах на латиница, после санкции.

Редактирано от MDFk
Отговорено

Да ще съм много благодарен за полета ако ми кажете как се казва, зщото съм го търсил много отдавна обаче не знам как е на англйски ако мже дам и го дадете .

Отговорено
Да споменавам ли един мой любим и предполагам всекиму познат урок - Rock disciplines на батко Джон. там също се набляга на кутренцето :)

Да, и особено упражненията за загряване в началото, където се разтягат пръстите на лявата ръка.

Също има едно, което съм виждал да се казва "The Spider". Свириш хроматично с 4-те пръста (примерно 5-6-7-8 с 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти пръст), като започваш от 6-та струна надолу към 1-ва струна. Особеното е, че когато си сложиш пръста на съответното прагче, не го вдигаш, докато не му дойде реда на следващата струна. Тоест, когато изсвириш 4-те позиции на 6-та струна, преместваш само показалеца на 5-та (останалите остават върху прагчетата на 6-та), след това преместваш средния (като показалеца остава там, където е) и т.н. Полезно е за да се научиш да не си вдигаш много кутрето от грифа.

Това го видях в една книга - нещо от рода на Rock Guitar Secrets на ПДФ

Също и Jamey Andreas - Principles of Correct Practice for Guitar ще е полезна.

Точно, бате Джон с това започва"Rock Disciplines"!

Отговорено

Можеш да си упражняваш пръстите дори когато не си с китарата, а в градския транспорт, например. Пробвай да си измислиш упражнения, които да тренират координацията на всеки пръст поотделно, и то не само в посока сгъване/разгъване, но и движения встрани, и то без движение в останалите пръсти. След това пробвай да кажем да сгънеш(или разгънеш) произволни 2 или 3 пръста, без да движиш останалите. Изобщо и пръстите, както вичко друго в човешкото тяло се управлява от невронни мрежи. Трябва га се научиш да тренираш невронните мрежи, които управляват пръстите ти. Ще забележиш, че кутрето понякога трепери и не може да изпълни движението, което искаш да направиш. Това се дължи на факта, че кутрето много по -рядко се използва от останалите пръсти, и невронната мрежа, която го управлява не е научена да го прави добре. С упражнения това може да се оправи.

Разбираш ли? И бебето на 5 месеца не може да пие вода от чаша.

Има още нещо - всеки път когато направиш нещо добре, трябва да си казваш "ето така е добре", а когато забележиш че не правиш нещо добре си казвай "сега сбърках, еди кое си не го правя добре". Това е много важен фактор, който служи като подсъзнателна "обратна връзка" на това което правиш. Така самите невронни мрежи се учат по -бързо.