Evtim Djerekarov Публикувано Февруари 8, 2006 Публикувано Февруари 8, 2006 Закъснението при цифровата обработка не звуков сигнал винаги е на лице. Ако записвате например при честота на дискретизация 44100 Херца, то в компютъра всяка секунда постъпват 44100 числа (от -32768 до 32767 при 16 битов запис), които представят напрежението на записвания сигнал, който подавате на аналоговите входове на картата. Разбира се, те не постъпват едно по едно във вашата програма за ефекти в реално време, ами вместо това на пакети по 32, 64, 128, 256... числа наведнъж, които се съхраняват във входния буфер на вашата звукова карта, и след като се подадат на софтуера, буферът се запълва с нов пакет числа. Това въвежда някакво закъснение(например за 64 - числов буфер и 44100 Херца честота се получава ( (1/44100) *64) = 0.00145 секунди, или 1.45 милисекунди. Това означава, че звуковата ви карта събира "кошницата" с числа, и ги подава на софтуера на всеки 1.45 милисекунди. Ако приемем че при изхода нещата седят по същия начин, то получаваме 2 * 1.45 = 2.90 милисекунди закъснение. За да е на лице толкова малко закъснение, трябва да разполагаме със звукова карта, способна да работи добре със 64-семплов буфер без да пука или пропуска пакети, а също така и с някакъв специализиран драйвер, който да работи директно с буферите и, а не с некадърните уиндоуски драйвери. Значи вече имаме вход и изход. Сега остава да сложим в тази схема и ефект. Жсички ефекти с изпълняват от процесора на компютъра, и пазят резултатите от изчисленията в паметта (РАМ) на компютъра, което означава, че това, колко време ще е необходимо на Guitar Rig, например, за да ви изчисли ефектите зависи от скоростта на вашия процесор и оператиона памет. Това е най-голямото закъснение в цялата верига, ако приемем че наистина звуковата карта е способна да постигне 2.90 милисекунди. С около 2 Гигахерцов процесор, закъснението, което ще въведе Риг-а, понаблъскан с повечко ефекти ще е около 3-5 милисекунди, значи станаха приблизително 4 + 2.90 = 7.90 милисекунди - все едно свирите с истински ефекти, и седите на малко повече от 2 метра от кубето(скоростта на звука е около 344 метра в секунда(2 метра - 6 милисекунди)). За съжаление много малко компютри могат да постигнат толкова малко закъснение. Цитирай
f1_sound Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 (Редактирано) Ефтиме ти ме гръмна Много си в час майна /напред с материала си/ Доста неща ми се изясниха мерси Редактирано Февруари 8, 2006 от f1_sound Цитирай
hellfire Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 Ами аз да питам тогаз колко са допустимите стойности...... нормалните закъснения . Все пак човек не може да "хване" толкова малки закъснения ... ама до колко малки става въпрос . Някой да е запознат? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 9, 2006 Автор Отговорено Февруари 9, 2006 Трудно се хващат под 30 мс. Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 Трудно се хващат под 30 мс. Не мисля така ... На 5 мс. като свиря примерно Wishmastour , се усеща как ми закъснява солото ... Много лесно се усеща и 3 мс. също. Цитирай
synchu Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 Трудно се хващат под 30 мс. Не мисля така ... На 5 мс. като свиря примерно Wishmastour , се усеща как ми закъснява солото ... Много лесно се усеща и 3 мс. също. Прочети пак първия пост Тези 5 мс са +5мс на цялата друга латенция. А колко "се усещат" е субективно явление, което при всеки е различно. Цитирай
7thString Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 Не е възможно да усетиш 3-5мс латенция! Тва означава да усетиш "латенцията" от звука когато си точно пред колоната и когато си на метър-два от нея... абе замисляйте се малко бе! Цитирай
f1_sound Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 (Редактирано) Как ще се усеща 3 или 5 мили секунди това е невъзможно RockMan2005 сложи пред някое парче точно 5 мили секенди въздух и го пусни нищо не се усеща Редактирано Февруари 9, 2006 от f1_sound Цитирай
7thString Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 2-3ms се усещат с пикове- ако едитнеш един wav файл и сложиш два пика на такова разстояние, ще ги чуеш, но тва да стане при смислен звук, особено музика, където дори атаките обикновено са доста по-големи е абсурдно да се говори за осезаемо разместване при такива времена Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 Евтиме, управляваш!!! Аз точни тестове не съм правил, но границата, на която почвам да усеам малко латенцията, е някъде около 10-20 мс. Зависи. Като добавим към нея гореспоменатите константи пак се получава каквото са писали хората преди мен. Мисля, че никой от нас не лъже. П.П. На 3 или 5 мс ако усещаш латенция сигурно си бил статист в Матрицата, ако не и дубльор на Нео... Цитирай
Steppenwolf Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 3-5ms - това са 3-5 хилядни от секундата! Забравете да усетите такава латенция - слухово никаква разлика. Всъщност, 7thString е дал добър и онагледяващ пример. Цитирай
7thString Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 В тая връзка, някой знае ли какво точно отмерва Latency Settings на ASIO драйверите? Имам една такава настройка, където мога да го наглася на минимум 2мс, но през някоя друга минута се получават разни артифакти ако съм набичил ефекти... Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 В тая връзка, някой знае ли какво точно отмерва Latency Settings на ASIO драйверите? Имам една такава настройка, където мога да го наглася на минимум 2мс, но през някоя друга минута се получават разни артифакти ако съм набичил ефекти... Според мен това вече зависи и от това колко може да ти преглътне процесора и рам-паметта . Аз максимума , който съм докарвал на гитар рига е 0.4 мс , ама най-якото е , че единственото , което тръгна е онзи Marshall JTM800 ... Цитирай
7thString Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 (Редактирано) Аз пък си мислех, че това е целия лууп от входа на картата до изхода явно всичко е реклама... то може да се измери, бтв и ся точно тва смятам да направя Резултат- при еди колко си МС зададени в настройките, латенцията е двойна. Начи като си избереш 4мс, звука излиза на 8, като избереш 2- 4... не зависи нито от ефектите, нито от процесора- картата стриймва с такава скорост и очаква всичко да се върне обратно в този интервал Редактирано Февруари 9, 2006 от 7thString Цитирай
niki123bg Отговорено Февруари 9, 2006 Отговорено Февруари 9, 2006 Аз пък си мислех, че това е целия лууп от входа на картата до изхода явно всичко е реклама... то може да се измери, бтв и ся точно тва смятам да направя Резултат- при еди колко си МС зададени в настройките, латенцията е двойна. Начи като си избереш 4мс, звука излиза на 8, като избереш 2- 4... не зависи нито от ефектите, нито от процесора- картата стриймва с такава скорост и очаква всичко да се върне обратно в този интервал Каква е постановката, която използваш за измерване ? Цитирай
Recommended Posts