Jump to content
Българският форум за музиканти

Относно пикинга - тип мърдане на палец и показалец и опиране на друг пръст на китарата


metalhammer

Recommended Posts

Значи от една друга тема беше пуснат линк на тва видео :

 

 

Направи ми впечатление начина на звукоизвличане с дясна ръка - кръгообразни движения на перото само от палец и показалец , застопоряване на ръката и подпиране с мисля безименен пръст на пикгарда.

 

Въпреки ,че видеото демонстрира завидна техника на изсвирване , на мен ми се струва не толкова правилен подход .

 

Искам да чуя вашето мнение по въпроса.

Всякакви офтопици за излишни:rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Движи си китката. Движението му идва повече в пръстите, когато се движи по инерция. Естествено, използва и лакът, но не може да се види. Това иде да покаже, че начинът на свирене се променя в зависимост от това, което трябва да се изсвири. Тоест хората се съсредоточават върху излизащата музика, а вече ръцете ще си намирят пътя на най-малко съпротивление, ако бъдат оставени (демек да се свири без напрежение).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Техниката за мене е... перфектно отпусната - правилна, да не кажа перфектна. Защото винаги ще има хора с различни мнения. Но основното че техника е отпусната! Не знам кой я изпълнява но е просто за завиждане. За разлика от мен-а в мойта тема http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=77460 - "Къде е инвалида" - момчето не може да си позволи тази свобода на звукоизвличане, атака на различните струни под различен ъгъл заради хващането на перото. - това е моето мнение!

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това си е Sweep Picking техника за дясна ръка на Ингви Малмстийн. Едно време (края на 80-те) всички се бяхме вманиачили да свирим по този начин след огромния бум, който предизвика... Моите батковци (учители, металисти, философи по кафенетата) ми казваха даже, че това е правилния начин на свирене. :greenangel: Дълго време свирих така, докато не се върнах на постановката която ми е най- удобна. Едното си има предимства, другото също...за това не мога да кажа, кое е най- правилно. Всеки си е индивидуален и всяка мания към някакъв тип свирене за мен е периодична.

 

Пример

Редактирано от alrock
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

явно така му е удобно да свири и така иска да свири с такава постановка .примерно michae angelo batio има такава подобна постановка май штото е левичар или нещо подобно, и тя ми изглежда супер трудна

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пича тук си свири с китката, а на арпежите на 2 струни ползва ингви пиниза с допълнително вкарване на пръсти, нищо невиждано и нереално. Относно подпирането на пръст на китара/струна/потенциометър, аз лично го правя, бях видял и съм чувал, че ако са свити пръстите се достигат по-високи скорости, но аз лично ако не докосвам 1ва струна с кутрето за ориентир не мога да направя нищо или почти нищо, да не говорим за каквото и да е заглушаване. А примери за опиране на кутрето от все известни и "ограничени" китаристи много, така че както е най-удобно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам едно старо видео на Майкъл Анджело Бейтио, в което обяснява че е абсолютно противопоказно да се извършва движението от палеца и показалеца - и от китката, трябва да идва от предмишницата. Явно не е проблем човек да го прави точно наобратно, стига да му е удобно. :cheers2:

Струва ми се, че като арпежира в клипчето Ингви използва алтърнет пикинг (вместо по-удобното за случая по мое мнение економи пикинг), което е леко странно... :surprise: Може да е някаква елитарна фукня... :hysterical:

 

Едит:

Относно опиране на пръст в китарата - това е начин да се ориентираш какво прави дяснатат ти ръка без да гледаш (Бейтио), аз си подпирам дланта на бриджа най-често :) Честно казано ми е по-странно, че може да се свири с дясна ръка "във въздуха" :D

Редактирано от Jorko_Beliata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно подпирането с кутре - това помага за 2 неща. Първо - че служи за ориентир, второ - кутрето и безименния винаги са в готовност да заглушават ненужните струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе и на мен ми изглежда доста близо до дясната ръка на Ингви. И подпирането на кутрето, и движението на перото от пръстите са си много Ингви като техника. Преди време (бях млад и наивен и признавах само Ингви за китарист) определено се мъчех да свиря точно по този начин. С времето реших че с опряно кутре и движение от китката е по-добре (Петручи примерно ползва такава постановка), сега се мъча да свиря с изцяло "плаваща" дясна ръка - някак откривам че дава най-отпусната и бърза китка; с контрола върху струните се свиква и ми изглежда като перфектната за мен техника. Иначе май и с трите изброени се постигат добри резултати с достатъчно копанье, не се наемам да кажа че някоя е правилна а друга - грешна ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно подпирането с кутре - това помага за 2 неща. Първо - че служи за ориентир, второ - кутрето и безименния винаги са в готовност да заглушават ненужните струни.

 

+1

 

Макар почти да не свиря такива неща, постановката ми е подобна. в 90% от времето дясната ми ръка се подпира на пикгарда с кутрето, по-рядко с безименния пръст.

Относно въртеливите движения - излгедах 1/2 от видеото и не видях толкова много от тях. Аз правя значително повече, като свиря арпежи или разлагам.

 

Извън конкретната тема малко: Освен че винаги се подпирам с кутре, такава постановка съм си изградил през времето, че "pick-вам" струните над нек адаптера, когато искам да е по-мек и около 22-ра позиция. Много ми е кофти, ако трябва да има "palm muting". :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност движението не е от пръстите (показалец и палец), а от така наречената forearm (анг.) - долната част на ръката, през часта на китката откъм палеца и до замесените пръсти. Подпирането на безименния и кутрето дават голяма стабилност на ръката, както и подсигуряват, че движението не идва от китка, а от т.н. forearm.

 

Забелязал съм, че някои от най-виртуозните китаристи свирят с някаква версия на именно тази техника.

Редактирано от калимутко
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.