metalhammer Публикувано Март 21, 2010 Share Публикувано Март 21, 2010 Значи от една друга тема беше пуснат линк на тва видео : Направи ми впечатление начина на звукоизвличане с дясна ръка - кръгообразни движения на перото само от палец и показалец , застопоряване на ръката и подпиране с мисля безименен пръст на пикгарда. Въпреки ,че видеото демонстрира завидна техника на изсвирване , на мен ми се струва не толкова правилен подход . Искам да чуя вашето мнение по въпроса. Всякакви офтопици за излишни Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lizardman Отговорено Март 21, 2010 Share Отговорено Март 21, 2010 Движи си китката. Движението му идва повече в пръстите, когато се движи по инерция. Естествено, използва и лакът, но не може да се види. Това иде да покаже, че начинът на свирене се променя в зависимост от това, което трябва да се изсвири. Тоест хората се съсредоточават върху излизащата музика, а вече ръцете ще си намирят пътя на най-малко съпротивление, ако бъдат оставени (демек да се свири без напрежение). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
a_panov Отговорено Март 21, 2010 Share Отговорено Март 21, 2010 (Редактирано) Техниката за мене е... перфектно отпусната - правилна, да не кажа перфектна. Защото винаги ще има хора с различни мнения. Но основното че техника е отпусната! Не знам кой я изпълнява но е просто за завиждане. За разлика от мен-а в мойта тема http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=77460 - "Къде е инвалида" - момчето не може да си позволи тази свобода на звукоизвличане, атака на различните струни под различен ъгъл заради хващането на перото. - това е моето мнение! Редактирано Март 24, 2010 от MDFk Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alrock Отговорено Март 21, 2010 Share Отговорено Март 21, 2010 (Редактирано) Това си е Sweep Picking техника за дясна ръка на Ингви Малмстийн. Едно време (края на 80-те) всички се бяхме вманиачили да свирим по този начин след огромния бум, който предизвика... Моите батковци (учители, металисти, философи по кафенетата) ми казваха даже, че това е правилния начин на свирене. Дълго време свирих така, докато не се върнах на постановката която ми е най- удобна. Едното си има предимства, другото също...за това не мога да кажа, кое е най- правилно. Всеки си е индивидуален и всяка мания към някакъв тип свирене за мен е периодична. Пример Редактирано Март 21, 2010 от alrock Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stranen Отговорено Март 21, 2010 Share Отговорено Март 21, 2010 явно така му е удобно да свири и така иска да свири с такава постановка .примерно michae angelo batio има такава подобна постановка май штото е левичар или нещо подобно, и тя ми изглежда супер трудна Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MrDeath Отговорено Март 21, 2010 Share Отговорено Март 21, 2010 Пича тук си свири с китката, а на арпежите на 2 струни ползва ингви пиниза с допълнително вкарване на пръсти, нищо невиждано и нереално. Относно подпирането на пръст на китара/струна/потенциометър, аз лично го правя, бях видял и съм чувал, че ако са свити пръстите се достигат по-високи скорости, но аз лично ако не докосвам 1ва струна с кутрето за ориентир не мога да направя нищо или почти нищо, да не говорим за каквото и да е заглушаване. А примери за опиране на кутрето от все известни и "ограничени" китаристи много, така че както е най-удобно... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jorko_Beliata Отговорено Март 21, 2010 Share Отговорено Март 21, 2010 (Редактирано) Имам едно старо видео на Майкъл Анджело Бейтио, в което обяснява че е абсолютно противопоказно да се извършва движението от палеца и показалеца - и от китката, трябва да идва от предмишницата. Явно не е проблем човек да го прави точно наобратно, стига да му е удобно. Струва ми се, че като арпежира в клипчето Ингви използва алтърнет пикинг (вместо по-удобното за случая по мое мнение економи пикинг), което е леко странно... Може да е някаква елитарна фукня... Едит: Относно опиране на пръст в китарата - това е начин да се ориентираш какво прави дяснатат ти ръка без да гледаш (Бейтио), аз си подпирам дланта на бриджа най-често Честно казано ми е по-странно, че може да се свири с дясна ръка "във въздуха" Редактирано Март 21, 2010 от Jorko_Beliata Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valserp Отговорено Март 21, 2010 Share Отговорено Март 21, 2010 Относно подпирането с кутре - това помага за 2 неща. Първо - че служи за ориентир, второ - кутрето и безименния винаги са в готовност да заглушават ненужните струни. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
daniel.hristov Отговорено Март 22, 2010 Share Отговорено Март 22, 2010 Абе и на мен ми изглежда доста близо до дясната ръка на Ингви. И подпирането на кутрето, и движението на перото от пръстите са си много Ингви като техника. Преди време (бях млад и наивен и признавах само Ингви за китарист) определено се мъчех да свиря точно по този начин. С времето реших че с опряно кутре и движение от китката е по-добре (Петручи примерно ползва такава постановка), сега се мъча да свиря с изцяло "плаваща" дясна ръка - някак откривам че дава най-отпусната и бърза китка; с контрола върху струните се свиква и ми изглежда като перфектната за мен техника. Иначе май и с трите изброени се постигат добри резултати с достатъчно копанье, не се наемам да кажа че някоя е правилна а друга - грешна ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slide Отговорено Март 24, 2010 Share Отговорено Март 24, 2010 Относно подпирането с кутре - това помага за 2 неща. Първо - че служи за ориентир, второ - кутрето и безименния винаги са в готовност да заглушават ненужните струни. +1 Макар почти да не свиря такива неща, постановката ми е подобна. в 90% от времето дясната ми ръка се подпира на пикгарда с кутрето, по-рядко с безименния пръст. Относно въртеливите движения - излгедах 1/2 от видеото и не видях толкова много от тях. Аз правя значително повече, като свиря арпежи или разлагам. Извън конкретната тема малко: Освен че винаги се подпирам с кутре, такава постановка съм си изградил през времето, че "pick-вам" струните над нек адаптера, когато искам да е по-мек и около 22-ра позиция. Много ми е кофти, ако трябва да има "palm muting". Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
калимутко Отговорено Март 24, 2010 Share Отговорено Март 24, 2010 (Редактирано) Всъщност движението не е от пръстите (показалец и палец), а от така наречената forearm (анг.) - долната част на ръката, през часта на китката откъм палеца и до замесените пръсти. Подпирането на безименния и кутрето дават голяма стабилност на ръката, както и подсигуряват, че движението не идва от китка, а от т.н. forearm. Забелязал съм, че някои от най-виртуозните китаристи свирят с някаква версия на именно тази техника. Редактирано Март 24, 2010 от калимутко Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Март 24, 2010 Share Отговорено Март 24, 2010 forearm=предмишница на български. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts