bubiana Публикувано Март 19, 2010 Публикувано Март 19, 2010 Здравейте!!!!! Може ли някой да ми помогне? Имам за задача да поставям акорди на жанрови задачи по хармония-диатоника и професора иска да ги пиша един върху друг т.е C \ F тоника върху субдоминанта или субдоминанта върху доминанта.Не ми е ясно защо? Ако някой знае нека помогне!! Благодаря!!!!!!! Цитирай
Steppenwolf Отговорено Март 19, 2010 Отговорено Март 19, 2010 Не те разбрах съвсем какво точно искаш да кажеш и как да ти помогнем, след като малко си казала... И все пак, C/F най-често означава тризвучие C върху басов тон F. Такова означение може да се касае и до полиакорди, т.е. два акорда един върху друг. В анализа подобен запис се ползва още за странични доминанти и субдоминанти, но там се пише или функционално, или с ладови степени, напр. D/SII или V/II е странична доминанта за акорда на втора степен. Цитирай
Ивелин Отговорено Март 19, 2010 Отговорено Март 19, 2010 Не ми е ясно защо? И на мен. Питай го. Цитирай
Tozi Отговорено Март 19, 2010 Отговорено Март 19, 2010 Какво значи жанрови? (така и никога не разбрах)... Цитирай
Ивелин Отговорено Март 20, 2010 Отговорено Март 20, 2010 (Редактирано) Жанр е, когато някой напише нещо - друг го открадне и двамата са в един жанр. Редактирано Март 20, 2010 от Ивелин 1 Цитирай
bubiana Отговорено Март 20, 2010 Автор Отговорено Март 20, 2010 Здравейте! Жанрови са тези задачи , които са с мелодия , а ние трябва да поставим съответните акорди и то по този начин ................два акорда заедно като дроб. Дано съм ви обяснила сега по-ясно , че нещо нищо не ми е ясно.... Цитирай
Ивелин Отговорено Март 20, 2010 Отговорено Март 20, 2010 ...& как да ти помогнем, като не си ни дала мелодия? Иначе за дробчетата няма проблем - от мен тигана! Цитирай
Tozi Отговорено Март 20, 2010 Отговорено Март 20, 2010 Това е явно някаква българска терминология и нова българска система измислена в периода между 1945 и 1989 година. От времето на категоризациите..... Кога ли ше настъпи промяна? 1 Цитирай
Ивелин Отговорено Март 20, 2010 Отговорено Март 20, 2010 Ти не се обаждай - ти си 3-та категория! бТВ, за хармонизиране на мелодия ли говори момичето? Цитирай
Tozi Отговорено Март 20, 2010 Отговорено Март 20, 2010 Ами не е вярно - въобще не съм се явявал за категоризация , което значи че ще мога да свиря само нелегални сватби и банкети. Предполагам става въпрос именно за хармонизиране на мелодия - написване на акорд под всеки тон на мелодията или нещо такова. Само системата "един върху друг" - малко не ми става ясно. Тоника върху субдоминанта по хикс минус доминантата на пета степен от корен от Пи умножено по каденцата и всичко това разделено на кодата..... Цитирай
Ивелин Отговорено Март 21, 2010 Отговорено Март 21, 2010 (Редактирано) нелегални сватби Тфа мъ омрйа! Редактирано Март 21, 2010 от Ивелин Цитирай
CyberGene Отговорено Март 21, 2010 Отговорено Март 21, 2010 Абе да не би човекът да е имал предвид да се направи само със слеш акорди, за упражнение? Цитирай
XAS Отговорено Март 21, 2010 Отговорено Март 21, 2010 Понятие акорд върху акорд и аз не съм срещал, но дали не става въпрос за познатото изписване Gm/C. Което може да се тълкува като доминант-септакорд с изпуснат терцов тон. Цитирай
Tozi Отговорено Март 21, 2010 Отговорено Март 21, 2010 По начина по който е педставен проблема не става ясно. По скоро става неясно, защото звучи като слагане на функция върху функция (суб доминанта върху доминанта) а не като акорд върху акорд (Csus/Emaj7#5). Цитирай
Recommended Posts