Jump to content
Българският форум за музиканти

за акордите


Recommended Posts

Здравейте!!!!! Може ли някой да ми помогне? Имам за задача да поставям акорди на жанрови задачи по хармония-диатоника и професора иска да ги пиша един върху друг т.е C \ F тоника върху субдоминанта или субдоминанта върху доминанта.Не ми е ясно защо? Ако някой знае нека помогне!! Благодаря!!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не те разбрах съвсем какво точно искаш да кажеш и как да ти помогнем, след като малко си казала... И все пак, C/F най-често означава тризвучие C върху басов тон F. Такова означение може да се касае и до полиакорди, т.е. два акорда един върху друг. В анализа подобен запис се ползва още за странични доминанти и субдоминанти, но там се пише или функционално, или с ладови степени, напр. D/SII или V/II е странична доминанта за акорда на втора степен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жанр е, когато някой напише нещо - друг го открадне и двамата са в един жанр. :offtopic-001:

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Жанрови са тези задачи , които са с мелодия , а ние трябва да поставим съответните акорди и то по този начин ................два акорда заедно като дроб. Дано съм ви обяснила сега по-ясно , че нещо нищо не ми е ясно.... :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е явно някаква българска терминология и нова българска система измислена в периода между 1945 и 1989 година. От времето на категоризациите..... Кога ли ше настъпи промяна? ;):greenball::huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не е вярно - въобще не съм се явявал за категоризация , което значи че ще мога да свиря само нелегални сватби и банкети.

 

Предполагам става въпрос именно за хармонизиране на мелодия - написване на акорд под всеки тон на мелодията или нещо такова. Само системата "един върху друг" - малко не ми става ясно. Тоника върху субдоминанта по хикс минус доминантата на пета степен от корен от Пи умножено по каденцата и всичко това разделено на кодата..... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понятие акорд върху акорд и аз не съм срещал, но дали не става въпрос за познатото изписване Gm/C. Което може да се тълкува като доминант-септакорд с изпуснат терцов тон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По начина по който е педставен проблема не става ясно. По скоро става неясно, защото звучи като слагане на функция върху функция (суб доминанта върху доминанта) а не като акорд върху акорд (Csus/Emaj7#5).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.