kolio_k Отговорено Февруари 10, 2010 Отговорено Февруари 10, 2010 Да, така е най правилно със сигурност, иначе е доста трудно, но пък ако е лесно не е сладко. Изобщо браво на Този за инициативата, с теоретичните обяснения ( а той наистина много готино и разбираемо обяснява ), гот е да има такива неща във форума. Ултрамега наистина имаше такава идея доста отдавна, хубаво, че взе да се случва. Аребегай Много благодаря за хубавите думи, чак от дарения няма нужда, важното е да се джеми Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 10, 2010 Отговорено Февруари 10, 2010 Ааааа сакън! Искам варена селска кокошка с червен пипер! :) Цитирай
arebegai Отговорено Февруари 10, 2010 Отговорено Февруари 10, 2010 Ех да живеех на село...не кокошка,ами кокошище ти сварявам.Сега мога да предложа само кренвирши.А сватбите са с музикант/и и певица. Цитирай
yotzzo Отговорено Февруари 10, 2010 Отговорено Февруари 10, 2010 http://www.looknohands.com/chordhouse/guitar/index_rb.html Акорди и скали по целия гриф по тонове и инервали. Много нагледно. Този линк е даван във форума, но мился, че е уместно да се пусне тук. Между другото - колкото и да го зяпа човек, ако не си осмисли сам гамата или обръщенията няма файда. Предлагам упражнение за учене на акорд по целия гриф хващаш го в едно обръщение и свириш друго с тапинг и така нататък се изреждат всички обръщения. Весело и забавно Цитирай
Басурендер Отговорено Февруари 10, 2010 Отговорено Февруари 10, 2010 Направо мед ме полазва. Попивам като един тампон. Много ми е приятно да слушам и да чета , такива теми . Браво на всички джемили и писали. Сладкодумци. Ще ме накарате и аз да запиша нещо , и после ще съжалявате. Цитирай
synchu Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 http://www.looknohands.com/chordhouse/guitar/index_rb.html Акорди и скали по целия гриф по тонове и инервали. Много нагледно. Този линк е даван във форума, но мился, че е уместно да се пусне тук. Между другото - колкото и да го зяпа човек, ако не си осмисли сам гамата или обръщенията няма файда. Предлагам упражнение за учене на акорд по целия гриф хващаш го в едно обръщение и свириш друго с тапинг и така нататък се изреждат всички обръщения. Весело и забавно Може и да е даван, 'ма аз не съм го взимал. Благодаря Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 11, 2010 Отговорено Февруари 11, 2010 Получих лично съобщение с въпрос от PlayForFun: "За да проверя дали съм разбрал правилно имам следния въпрос: дали е възможно до се използва: Cm7 - сол минорна пентатоника -тоналност си бемол мажор - минорна пантатоника на шеста степен" Да може да се използва. Сега ще направя още едно пояснение. Според разположението на третата степен акордите се делят на мажорни и минорни. Това е качествито на акорда. Според функцията (какфункционират в дадена акордова прогресия - накаде водят) си акордите най-общо биват тонически, субдоминантови и доминантови. В хармонизираната гама имаме следните видове акорди: мажорен (maj7), минорен (m7), доминантов (7), полуумален (m7b5) Cmaj7 Dm7 Em7 Fmaj7 G7 Am7 Bm7b5 I maj7 IIm7 IIIm7 IVmaj7 V7 VIm7 VIIm7b5 За да извлечем формула за запомняне на пентатониките ще давам пример само с основен тон до. C(maj7) като I Значи: акорда Cmaj7 е I в коя тоналност? До мажор. Минорните пентатоники в мажорната гама се строят от II , III, VI степени. Имаме ре, ми и ла минорни пентатоники. За ре казахме че съдържа тона фа който е нежелателен в случая, значи по-добре да не я ползваме. ФОРМУЛА: минорна пентатоника голяма терца нагоре(Em) и малка терца надолу (Am) от основен тон © Cmaj7 като IV Cmaj7 е IV в коя тоналност? Сол мажор. Минорни пентатоники Am (II), Bm (III), Em (VI) Тъй като Am и Em вече ги имаме и в тоническия вариант на мажорния акорд, най-характерна пентатоника за мажорният акорд функциониращ като IV остава Bm. ФОРМУЛА: минорна пентатоника полутон надолу от основен тон © В мажорната хармонизирана гама имаме три минорни акорда: IIm, IIIm, VIm Cm7 като IIm Cm7 е IIm в коя мажорна тоналност? Bb мажор. Минорни пентатоники от II, III и VI степени : Dm, Em, Gm. ФОРМУЛА: минорни пентатоники от основен тон, голяма секунда нагоре, квинта нагоре от основен тон (С) Cm7 като IIIm Cm7 е IIIm в коя мажорна тоналност? Ab мажор. Минорни пентатоники от II, III и VI степени : Bbm, Cm, Fm. Пропускаме Cm понеже я имахме и в първия пример. Най-характерни пентатоники - Bbm, Fm ФОРМУЛА: минорни пентатоники цял тон надолу, кварта нагоре от основен тон (С) Cm7 като VI Cm7 е VI в коя мажорна тоналност? Eb мажор. Минорни пентатоники от II, III и VI степени : Fm, Gm, Cm ФОРМУЛА: минорни пентатоники от основен тон ©, кварта нагоре (F), квинта нагоре (G) В хармонизираната мажорна гама имаме един доминантов акорд които се строи от пета степен. C7 като V C7 e V в коя мажорна тоналност? F мажор. Минорни пентатоники от II, III и VI степени : Gm, Am, Dm. ФОРМУЛА: минорни пентатоники кварта надолу, малка терца надолу, цял тон нагоре. И последния VIIm7b5 Cm7b5 като VII Cm7b5 е VII в коя мажорна тоналност? Db мажор. Минорни пентатоники от II, III и VI степени : Ebm, Fm, Bbm ФОРМУЛА: минорни пентатоники малка терца нагоре, кварта нагоре, цял тон надолу от основен тон © Общо казано това е. Има и още варианти когато ползваме като основа не мажорната гама а мелодичен и хармоничен минор и мажор. Успех. Цитирай
CyberGene Отговорено Февруари 14, 2010 Автор Отговорено Февруари 14, 2010 Абе що никой не ми писа едно лично съобщение, че темата се е развила толкова... Когато я пуснах, имаше три отговора и след това дълго време - нищо. И оттгоава не съм я отварял, а то какво се натрупало тук! Сега почвам да слушам и да чета по-внимателно. Даже да взема да направя ново соло върху темата ли? П.П. Лелееее, Кольо, нямам думи за това, което си изсвирил!!! Точно така си представях парчето и за такъв китарист си мечтаех навремето, когато ми идваха подобни идейки в главата. Почти ми върна ентусиазма към музика, от доста време съм спрял да свиря и да се занимавам с музика, но като слушам такива сола и умение като твоето, се надъхвам пак! Мерси! П.П.П. Поздрави и за всички други, които са се включили със сола, както и за коментарите и анализите по хармонията, дори аз понаучих нещо за схемичката си Цитирай
kolio_k Отговорено Февруари 15, 2010 Отговорено Февруари 15, 2010 Лелееее, Кольо, нямам думи за това, което си изсвирил!!! Точно така си представях парчето и за такъв китарист си мечтаех навремето, когато ми идваха подобни идейки в главата. Почти ми върна ентусиазма към музика, от доста време съм спрял да свиря и да се занимавам с музика, но като слушам такива сола и умение като твоето, се надъхвам пак! Мерси! Благодаря и аз за хубавия джем трак и за похвалите . Ще се радвам ако се включиш още веднъж, но доколкото разбрах от Говорилнята, май не ти е до това, точно сега. Успех с церемонията ( мен ме е страх от такива неща) и да си изкараш супер в Куба. А като се върнеш, тъкмо ще имаш нови вдъхновения. Цитирай
CyberGene Отговорено Февруари 15, 2010 Автор Отговорено Февруари 15, 2010 Не ме отписвайте още. Първо "сватбата" ще е в последния ден на април, което е далеч, след това както обясних и в говорилнята, сватба реално няма да има, така че не готвим никаква церемония, просто ще отидем в късния следобед на петъка да се подпишем със свидетели (кумове) и никакви други церемонии няма да има. А жената е много толерантна и изобщо не ми пречи за свирене и хобита. Аз сам си преча и сам се отказвам от музиката от време на време, ама то си е нормално Цитирай
kolio_k Отговорено Февруари 15, 2010 Отговорено Февруари 15, 2010 О, толкова съм и разбрал , извинявай Ами чудесно, давай тогава имаш време ехеее.... , джема е супер, плаче си за още клавирни включвания Аз, в интерес на истината, като си слушах моя вариант, реших, че е доста претрупан и равен, но това се дължи на факта, че напоследък работя почти изцяло само върху груув проблемите си ( тоест имам тенденция да свиря дълги поредици от равни 8мини/16тини ) и въобще не мисля особено като свиря за музикалната част на нещата. Цитирай
synchu Отговорено Февруари 15, 2010 Отговорено Февруари 15, 2010 ^прав си си Това не отнема качеството на свиренето обаче. Чак сега чух изпълненията. Най ми харесва този на Tozi (хахахах no pun intended, както се казва ).... И аз като порасна така искам. Тази тема далеч надхвърля "джем" целта си обаче. Как да изкараме сега тези ценни обяснения в правилния раздел се налага да помислим. Цитирай
synchu Отговорено Февруари 15, 2010 Отговорено Февруари 15, 2010 И аз му фърлих две три мисли и сега като го написа, май наистина е по-добре да остане при джема. Това си е точното място с конкретика и с демонстрация при това :/ Ще ще за включванията. Цитирай
RockoBG Отговорено Февруари 15, 2010 Отговорено Февруари 15, 2010 тоя форум ше си оправдае заглавието накрая де'а. мерсаж Цитирай
emo_tion1 Отговорено Май 7, 2010 Отговорено Май 7, 2010 Първо поздравления на автора за готината тема и готиния джем Второ- браво на всички, които са взели участие Ето го и моя скромен принос към темата Цък Цитирай
Recommended Posts