Jump to content
Българският форум за музиканти

Прегаряне на звук - слушалки - защо?!


Ex74

Recommended Posts

Здравейте... имам въпрос. Преди час и нещо си разопаковах новите слушалки Sennheiser HD202

Слушам ги през слушалковия изход на PC-то. Пуснах уинампа + iZotope plugin и увеличих на макс за да се насляда на непрегарящия звук, защото досега бях с едни слушалки филипс които прегаряха много яко.. първоначално ми се стори, че като купих филипса не прегаря, но след бая слушане на музка почна ужастно зз-кане. Та най-интересното е, че докато си слушах преди малко музика забелязах съвсем леко прегаряне. Май се оказва, че аз скапвам слушалките... не е ли нормално натоварване от един output на компютъра за тия слушалки? Не preamp-a на winamp-а е на 0db...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

интересна терминология. виж в чичко Гугъл термина digital overdrive. с други думи - претоварваш по RMS DA конвертора на вградения аудиокодек. и слушалки Orpheus на Sennheisser да си вземеш - пак ще "прегарят", ако ги ползваш по гореописаната технология и със съответната "техника"....

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина терминът "прегаряне" е толкова ясен, че няма начин да не се разбере за какво точно става въпрос...

Сега по въпроса за слушалките и източниците, които ги захранват.

Orpheus на Sennheisser да си вземеш - пак ще "прегарят", ако ги ползваш по гореописаната технология и със съответната "техника"
:yes:

За да работят правилно слушалките е необходимо да им се подава качестен сигнал от качествено устройство. Това означава достатъчно високо неизкривено ниво, добро съгласуване и мярка в употребата. Последното е много важно, защото човек има адаптивен слух и в рамките на една сесия постепенното повдигане на нивото може да достигне неприемливи нива - и за слушалките и за ушите.

Обикновенните ( и не само те) звукови карти не са предназначени за качествено прослушване на слушалки. Обикновенно изходното ниво е ограничено и в повечето време се подава изкривен звук. Освен това типът музика е много важен - например техно и як метал поради своята същност натоварват преобразувателите (било то слушалки или високоговорители) по начин довеждащ до прегряване, механично повреждане, късане и т.н. За да се избегнат подобни ситуации, се налага презапасяване по параметри на преобразувателите и осигуряване на качествено им захранване.

Не знам повечето от нещата които описвам дали ще се схванат, понеже терминът "прегаряне" така и не можах да разбера. Може и за друго да става въпрос...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно високо чистотно "припукване" от самите говорители на слушалките, не се чува от двата края едновременно а при по-силна музика съвсем леко във фона се забелязва това "препукване". Все едно мачкате пакетче от вафла, само че много тихо.. :hysterical: не знам как по-друг начин да го опиша, предполагам е самата мембрана на говорителя...

 

проявява се най-много в честотния диапазон 3KHz-6KHz

Редактирано от Ex74
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Махни плъгина и слушай запис, за който си сигурен, че не клип-ва. Ако няма клипинг, значи проблема е, че с еквалайзер boost-ваш определени честоти над - 0db. Ако държиш да ползваш еквалайзер, задължително намали сигнала преди него значително, за да се избегне клипването (clipping). Ако тогава звукът не е достатъчно силен, най-удачното решение е да си купиш усилвател за слушалки. По-евтин, но и компромисен вариант, е да си купиш евтини колонки с изход за слушалки и да го ползваш за усилване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно се случва това, което беше казано вече. Предполагам, че имаш клипване, т.е. рязане от сигнала, което може да се дължи и на файловете ти. Виж си настройките на нивата на плеъра и аудиокартата. Нямаш ли някакъв дек или компактдисков плеър примерно да вкараш слушалките пробно там? Ако не, би могъл да ползваш CD-ROM устройството на компютъра с аудиодиск и да ги включиш към неговия слушалков изход. Идеята е да се заобиколи звуковата ти карта, Winamp и пр.

 

А жаргонът "прегаряне" нищо не ми говореше...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз да ти кажа че нали си взех същите слушалки. Шума го има и при мен, но това е шума от скапаната вградена звукова карта. В кубето го няма. Включи ги както колегите са казали в mp3-ка или некво CD външно. Определено си вкарах гол с тия слушалки. Вече чувам повече и повече неща ме дразнят в звука :godbless: Сега трябва и карта и адаптери и... да пазарувам :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползваш 1000 компресора, еквилайзера и усилвателя под формата на плъг-ин-и, какво очакваш? Когато услиш много сигнала, най-нормалното нещо е да има пукане.

 

Пробвай, както те посъветваха, да чуеш слушалките на някой плейър или уредба. (Целта, както ти казаха, е да избегнеш звуковата си карта). Усили и там, и виж дали има пукане отново.

 

PS: Тва е малко, като идеологията на мой бивш съквартирант: "Купи си една саунд карта на Creative и работата заспива". ОК, фен си на въпросната марка, (макар аз да не съм и съм далече от мисълта, че са най-добрите в тоя бранш (Creative)) ама ако ще имаш саунд карта за 200$, а ще слушаш през слушалки за 15 лв. или пък на колонки "No-brand" и те за 15лв, или пък записа ще е тип "Death Magnetic" на Metallica (за не знаещите - запис с много компресия, на много високи нива и много "клипинг"). Е*ем ти Creative и "заспалата работа".

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Mалко ни в клин, ни в ръкав, но малко свързано и с Креатив, и със слушалковата тема:

 

Creative правят предимно ДОМАШНИ карти. Умишлено не бутат тази търговска марка във професионалния клас, понеже там Creative си имат подразделение E-MU systems.

Иначе, взех на старо Creative Audigy2 ZS с преден панел тип "Platinum".

На предния панел има два стерео входа, един микрофонен/инструментален и един линеен, които имат съотношение сигнал/шум, по-добро от 95dB - много по-добре от 70-те децибела на AC97 входовете, които се намират на платката.

Освен това, на панела има и изход за слушалки, съответно вътре има слушалков предусилвател, както и DAC специално за този изход. Предният панел дава възможност да се записват 6(или 5, не знам дали инструменталният вход е моно или стерео) моно сигнала едновременно(2 от тях с AC97 кодеците на платката).

 

Това, което исках да кажа е, че въпреки,че са непрофесионални карти, creative имат и нелоши полупрофесионални неща, но панелът, който дава тези възможности струва повече от самата аудио платка, а като входове е по-добър примерно от външни карти като Tascam US-122.

Добрата новина е, че на старо се намират комплекти с предно панелче, за не повече от около 120лв.

 

До автора: пробвай с устройство, което си има слушалков предусилвател.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.