Steppenwolf Отговорено Януари 6, 2006 Отговорено Януари 6, 2006 Ами, просто човекът е насъбрал известните неща в тази теория. Дай един мейл на ЛС, ако искаш, и ще ти пратя .pdf Цитирай
CyberGene Отговорено Януари 6, 2006 Отговорено Януари 6, 2006 А, добре тогава, значи не ми се чете Гледам да избягвам четенето на прекалено много терия, че ми се задръства главата... The Jazz Theory Book на Марк Ливайн + слушане и транкрибиране/анализиране на сола е най-доброто мисловно занимание. Свиренето не го споменавам, щото е ясно Цитирай
CorvusCorax Отговорено Януари 6, 2006 Отговорено Януари 6, 2006 HTML-а не можах да го отворя: This Account Has Been Suspended Може ли някой да ми прати pdf-a, че ми е интересантно e-mail: CorvusCorax@beer.com Благодарско предварително, ще черпя Цитирай
Steppenwolf Отговорено Януари 6, 2006 Отговорено Януари 6, 2006 (Редактирано) При тебе е. EDIT: Е да, ама не -> Remote host said: 550 : User unknown Какъв е тоя мейл-адрес, дето си го дал. Редактирано Януари 6, 2006 от Craig Цитирай
CorvusCorax Отговорено Януари 6, 2006 Отговорено Януари 6, 2006 Блях... Шитва се от време на време, давам го само защото е по-престижен. zlo@gbg.bg PS:Craig, благодарско! Цитирай
TONY Отговорено Януари 9, 2006 Отговорено Януари 9, 2006 А някой може ли все пак да даде линк към тази статия? Щото не я отварям. Иначе като гледам този лад - C, D, E, F#, G, A, Bb, ми то това си е G мелодичен минор, дето се свири при F#alt или C7#11 или Em7b5 и т.н. по всички акорди образувани по степените. Така че ми е интересно каква теория са изградили за тоя лад разгледан като C доминантно-лидийски Ами точно това е C доминантно-лидийски !!!! и го свириш при C7#11! Всичко зависи и от гледната точка обаче - ако свириш Em7b5 -тогава ладът ти е Е локрийски! И е сол мелодичен също - F#alt ,G m7+ #13. Тоест на музикантите на които това им е ясно - за мен са достатъчно подготвени. Аз съм си мислил че ако попадна в шоуто на Слави с прехваления кукубенд бих им задал точно тоя въпрос и съм сигурен че максимум 2-3 от бенда ще дадат правилния отговор... Маестрото и Професора - евентуално... А може и нито един! Имаше въпрос в сделка или не - От кой континет е Аржентина - и от 22 отговорили - само 2 знаеха че е Южна Америка - останалите дебили посочиха Африка - ако това не е малоумие - не знам - мисля вече, че нашата нация, дето толкова обича да си хвали - Е СТАНАЛА ДОРИ ПО ТЪПА ОТ СРЕДНО СТАТИСТИЧЕСКИЯ АМЕРИКАНЕЦ .СРЕДНО СТАТИСТИЧЕСКИ ПОГЛЕДНАТО! Не искам да обиждам никой - но какво Ви говори горе-посоченият елементарен случай? Все пак да съм обективен - заслугата за да ми е ясна теорията - пак е благодарение на американски книги - а не на българската елементарна теория на музиката - която е така написана, че за да я разбереш -трябва да си научил теорията от американските книги преди това! а за тези джаз обръщения/и извращения/ и ладове -благодаря на Лари Кориел! Цитирай
Steppenwolf Отговорено Януари 9, 2006 Отговорено Януари 9, 2006 (Редактирано) Това, за което говориш, са акордовите скали, които определят акордите и тежненията им. За даден акорд може да има няколко възможности, които следва да се подберат и логически да пасват на контекста, като се взема предвид и функцията на акорда. Така например посоченият C7#11, ако е с доминантна функция (примерно си в F major), ще използва миксолидийски лад с увеличена ундецима. Та би било трагикомично, ако музикантите от Куку-бенд не знаят за какво става дума. Според мен, те са добри музиканти и особено Маестрото е много добре ерудиран. Абсурд е да не са запознати с това, мисля.. Инак, за чуждестранните учебници съм съгласен с теб. По принцип, алтерираните скали, които носят имената на старинните ладове + знаци за алтерация (като този) могат да се намерят като разновидност на мелодичния, хармоничния и бихармоничния мажор и минор. Редактирано Януари 9, 2006 от Craig Цитирай
TONY Отговорено Януари 9, 2006 Отговорено Януари 9, 2006 Добре де - за маестрото и за професора е наистина абсурд - за останалите не е ясно и ще е интересно да се провери За Годжи обаче съм 99 % сигурен че не е наясно - не, че не ме кефи пича - но мисля че е стигнал до доминат сепакордите само. я да задам един въпрос - как се нарича акордът Em7b5 и защо? този пренебрегван локрийски лад - не говоря за джаза - там е характерен, е наистина труден - най малкото за ухото но освен Джо Сатриани вчера докато слушах Мегадет - установих че го ползват в парчето Мери Джейн и мисля че заслугата не е на Мъстейн ,а по- скоро на Джеф Йънг - който е заменен от Марти не поради некадърност - а просто турнетата не са му понесли добре - така май беше. в чест на истината и аз нямам нищо авторско в локрийски лад - срамота - ще взема да се поправя Цитирай
Steppenwolf Отговорено Януари 9, 2006 Отговорено Януари 9, 2006 Не ти разбирам въпроса. Полуумален септакорд е това. Трудновъзприемчив е ладът, понеже я няма така важната доминантова степен - чиста квинта над тониката, което е и вторият най-стабилен интервал след октава, - а има тритонус. Всичките степени са ниски - тъмен лад. Нестабилна "тоника". Съответно, звучи странно. Цитирай
TONY Отговорено Януари 9, 2006 Отговорено Януари 9, 2006 ти го каза - поздравления - Полуумален - Halfdiminshed защо е така - разликата между Е умален и Em7b5 - е само един тон и двата имат - Е , СОЛ и Си бемол- остава - Ре бемол за умаления и чисто ре за Em7b5 и точно тази разлика е причината да се нарича полуумален акорд виж колко гот се обясняват нещата от Лари Кориел ако беше някой БГ Академик - Мани . бегай - никога няма да разбереш за какво говори Цитирай
CyberGene Отговорено Януари 10, 2006 Отговорено Януари 10, 2006 Аз обаче не съм много съгласен за локрийския... Въпрос на вкус, а и на контекст, както каза Крейг, само че в повечето случаи втората степен на локрийския, която е само на полутон от основния тон, не ми звучи добре върху полуумален акорд. В джаза се използва мелодичен минор на на малка терца от основния тон, който фактически се различава от локрийския с това, че му повишава втората степен. Цитирай
Recommended Posts