Jump to content
Българският форум за музиканти

Записи в домашни условия


Recommended Posts

Съжалявам, ако вече има такава тема, аз не намерих...

Та, искам да попитам, как се правят записи в домашни условия, какво ми трябва като софтуер и хардуер и т.н. Предполагам, качеството няма да е същото като запис в студио, но не ми трябва кой знае какво - целият ми зор е, че искам да чуя инструменталите, които правя на Guitar Pro не като MIDI, а изсвирени с истински инструменти... За барабаните сигурно е по-трудно, а и нямам такива в нас, нито мога да свиря на тях, но ако ми кажете как да запиша например бас и 2 китари и после да ги насложа по някакъв начин (ако е възможно) ще съм много благодарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Експортваш си мидито от гитар про (или ползваш мидито, което си вкарал там) и след това го импортваш в някаква DAW с поддръжка на VST. Намираш си читави виртуални инструменти и си слагаш звуци каквито те кефят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какъв запис искаш да направиш :greenangel: има безброй клипове в youtube за тази работа. По-специално ако искаш звуците ти да звучат реалистично, прочети нещо или погледай малко техники в youtube специално за процесиране на барабани и различни инструменти. Има безброй много ефекти, а най-добрите неща се получават след здраво експериментиране. За да издокараш качество на китарата не ти трябва нещо особено - софтуер с мултитраков секуенсер, който поддържа VST (добър в това отношение е Cubase), аналогов китарен процесор и една външна звукова карта. Kaто софтуер ти препоръчвам продуктите на Propellerheads. A за процесиране на барабани също се изпозват дисторшън, тейп и тюб. Ако искаш да запиташ нещо конкретно, пиши ми ЛС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Записи в домашни условия, Как става номерът? какво значи домашни условия... ако можеш да смесваш и знаеш как става и на радиостанция ще можеш като си разбираш, това домашни условия мн ма дразни, ами ако та вкарат в студиото в Метрополитън, какво ще направиш като незнаеш :) не се заяждам, но си има музикални програми за тази цел. като тръгниш от мидита, от там през семплери до аудио програми за обработка с подръжка на смесителен миксер многоканален от там към плъгини които всъщност ти представляват рак ефектите. до крайното микс енд мастер :D не се заяждам пак казвам, просто може би името на темата не е подходящо :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравейте! Надявам се да задавам въпроса си в точната тема! Какъв микрофон бихте ми препоръчали за запис на глас (говорене) на компютър, така че да се получи чист запис(без "п","б","с"-кания),максимално близо до гласа и естествено - по възможно най-достъпен технически(за лаик) начин? ;) От какъв магазин бих могла да си го купя - музикален или за компютри?

 

Благодаря ви предварително?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Моника,ако трябва да е за "ох" и "пъш" да се чуват отчетливо,съответните спонсори трябва да се погрижат за саунда. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, става въпрос за записване на беседи, които хора с увредено зрение искат да слушат, защото няма как да ги четат. А други, непрофесионалисти, но с желание да им помогнат, искат да направят записите. Никой не го прави за печалба, нито пък някой го спонсорира.

Редактирано от Monika13
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малине, тука май сгази лука :D Извини колегата, той е виден столичен простак. Имаш няколко варианта - според бюджета. Професионалист би извадил сносен звук дори от микрофонче за скайп. Микрофонът е евтин, но майсторът-скъп. Скъп микрофон в ръцете на непрофесионалисти е най-неудачният вариант. Остава "златната среда" - нисък клас микрофон от не чак толкова куча марка ( с цена около 100 лв. - от музикален магазин, АКГ или Зенхайзер май могат да се намерят за тия пари), звукова карта с микрофонен преамп ( Лексикон алфа май още е на промоция - към 100 лв., има продукти и на М-Аудио, Е-МУ и Берингер около тия пари), малко време в четене на тюториъли към програмата, с която ще се записва, както и пинизи за запис на реч от микрофон. Проблемите с "п","б" и "с" се оправят с разни програмки, но са най- вече от диктора - ако не е професионалист можеш да сложиш и едни уроци при логопед в сметката. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като програми могат да се използват, щом ще е с такива скромни цели следните:

http://audacity.sourceforge.net/ , която е безплатна.

Срещу 60$ може да се използва (60$ е educational/non-profit или personal use лиценз):

http://www.cockos.com/reaper/, която има значително повече възможности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А срещу пъ-тата и бъ-тата най-много помага т.нар. поп-филтър - или се купува, или се прави с подръчни материали - даже имаше тема тук във форума - потърси я.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.