BassTraffic Публикувано Юли 16, 2009 Share Публикувано Юли 16, 2009 (Редактирано) Привет на всички! Причината да създам тази тема е идеята да показвам чрез снимков материал изработката, ремонтите, или реставрациите, които са по - специфични, и в повечето случаи рискови, които някой би счел за неизпълними, невъзможни или напълно излишни. Най-лесно е да се подходи радикално към даден проблем подменяйки гриф, тяло или просто да се закупи нов инструмент, но понякога обстоятелствата налагат да се оперира рационално, базирайки се на определен бюджет с определено (custom) искане или изискване, както например беше случая с китарата на EAmechaniX. Доста странни ремонти съм правил и реших, че е добре да се покажат предстоящите, за да се видят с информативна цел. Сигурен съм, че по - интересните предстоят. Надявам се да се получи хубава и полезна тема, която да ви се хареса. К. Димитров Редактирано Юли 16, 2009 от BassTraffic 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BassTraffic Отговорено Юли 17, 2009 Автор Share Отговорено Юли 17, 2009 …и нека началото да бъде дадено с този гриф: Китара за реставрация “Ibanez roadstar II”, чийто гриф се оказа коварно пукнат точно под нъта и пукнатината продължаваше около сантиметър към главата. Първоначалната ми идея беше да разтворя пукнатина и с рядко лепило да я залепя, обаче не стана. Пукнатината отваря съвсем малко и лепилото не може да влезе на повече от 2мм, а и имаше фрапираща напречна пукнатина м/у двата болта, които държат заключващият нът за флойда. За да се гарантира здравина на грифа и за да няма повече проблеми в зоната на пукнатината, решението беше следното: К. Димитров 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Юли 17, 2009 Share Отговорено Юли 17, 2009 които някой би счел за неизпълними, невъзможни или напълно излишни. И казваш, радикален подход, да се смени грифа. Е, това да питам, защо клиента иска да се лепи, а не подхожда радикално със смяна? Айбаниз родстар в повечето случаи не е супер ценен и предполагам, лепенето е оправдано като цена, но от друга страна един нов гриф направен от теб, няма ли да е по-добрият вариант? Естествено, клиента си решава според джоба. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BassTraffic Отговорено Юли 17, 2009 Автор Share Отговорено Юли 17, 2009 (Редактирано) Тук в конкретният случай (както и в повечето) самият клиент решава, кое е най-добре и кое е по-добър вариант. Нов гриф определено е по-скъпата опция и за предпочитане, но лепенето от своя страна пък дава гаранция за здравина. В общи линии има избор. К. Димитров Редактирано Юли 17, 2009 от BassTraffic Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Юли 17, 2009 Share Отговорено Юли 17, 2009 ще следя с интерес! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BassTraffic Отговорено Юли 18, 2009 Автор Share Отговорено Юли 18, 2009 (Редактирано) Грифът е възстановен чрез залепянето на клин. Тази слепка е изключително подходяща за счупени грифове, тествана е многократно и дава изумителни резултати. Тънка палисандрова подложка компенсира разликата във височините на м/у старият и новият нът. Старият е със захващане посредством 2 болта през грифа, а новият нът е със захващане чрез две видии откъм страната на струните. К. Димитров Редактирано Юли 18, 2009 от BassTraffic 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fLiSk Отговорено Юли 18, 2009 Share Отговорено Юли 18, 2009 Хвала за инициативата ! Имам една китарка, по-която си работил (едно Теле което EAmechaniX ти е давал) и мисля че си свършил страхотна работа и там. Темата ще е много интересна и за мен, а и за колегите ти от всякакво ниво на опит предполагам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Юли 18, 2009 Share Отговорено Юли 18, 2009 Супер, ще следя и аз с интерес Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BassTraffic Отговорено Юли 20, 2009 Автор Share Отговорено Юли 20, 2009 (Редактирано) Грифа е боядисан и лакиран. Остава само полиране и сглобяване на китарата. fLiSk, vlex, благодаря за подкрепата! Ще се радвам заедно да направим темата полезна и интересна . К. Димитров Редактирано Юли 20, 2009 от BassTraffic 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mefistofel82 Отговорено Юли 20, 2009 Share Отговорено Юли 20, 2009 ТЕМАТА Е УБИЕЦ!!! Радвам се за хубавата идея, нали в крайна сметка точно това е идеята на форума, да споделим знанията и уменията си. С нетърпение чакам нови постове! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Юли 20, 2009 Share Отговорено Юли 20, 2009 Позволявам си да закача тази тема, въпреки, че е още в самото си начало. Много ще се радвам вие като лютиери да ни отворите очите за нещата от кухнята. Интересно ми е да видя подобни ремонти от много от вас и съм твърдо убеден, че ще бъде много интересно ако всички бъдем сдържани относно решенията на майсторите сред нас. Коце, темата е чудесна и вярвам, че ти, Диката и всички дейни лютиери можете да я направите едно ръкводство с решения за бъдещи "ядрени опити" на начинащите и неопитните тук. Поздрави, Виктор Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SergoX Отговорено Юли 22, 2009 Share Отговорено Юли 22, 2009 Браво,приятелю!Важно е, всичко да е боядисано,включително и "Сателитен Изкривител" . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Demiurg Отговорено Юли 23, 2009 Share Отговорено Юли 23, 2009 ^ Нещо ти пречи, или аз нещо не разбрах ? Възстановяването на китарата изглежда доста профи, или имаш нещо против ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BassTraffic Отговорено Юли 23, 2009 Автор Share Отговорено Юли 23, 2009 Китарката е вече завършена. Остана само малко поялник тук там... IgniteAll ... SergoX ... ако трябва и боята ще боядисам Demiurg ... SergoX имаше предвид един виц, който ми разказа преди време... К. Димитров 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fLiSk Отговорено Юли 23, 2009 Share Отговорено Юли 23, 2009 Тоя Роудстър, с това заключване ми е малко странен. Обаче пък сглобката все едно я няма. А, за боядисването няма да споменавам, отдавна съм установил, че телето като го лъсна по-хубаво мога да се бръсна пред него, нищо че е черно Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts