Jump to content
Българският форум за музиканти

Подсветка на дисплей.


Recommended Posts

  • Отговори 56
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ще пиша, че сега съм се омотал в бордове и кабели, а и ме чака адско запояване. Ще пусна снимки, ако изобщо стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже съм голям техник вече нямам Yamaha SY-99.

А по-подробно? Все пак трябва да се направят някакви изводи. Както се казва поне следващите да се предпазят...

И да се бодне темата като важна, като реална случка от живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-подробно нямам идея защо не работи. От Power board излиза кабел X, който отива към I/O bord (там, където са MIDI куплунгите). Същият този кабел захранва инвертора, от който излиза кабел Y и отива към дисплея. Понеже вече сме с нов дисплей няма да ползваме инвертора и по тази причина махаме изяло кабела Y, който излиза от инвертора и отива към дисплея. Разкачаме и кабелът Х от I/O борда, защото вече няма да ползваме инвертора. Разкаченият край свързваме с новия дисплей, като преди това сме замерили кой край дава 5v. На практика би трябвало да работи, но при мен дисплеят показва само няклко реда тъмносини пиксели, а машината изобщо не работи. Ще се опитам да върна стария дисплей, за да видя какво ще стане, но не храня много надежди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да прозвучи не особено приятно, но имаш ли идея какво точно правиш? На ясно ли си със схемата и функциите на отделните елементи от структурата на синтезатора, и по-подробно на управлението на дисплея? Оставам с впечатлението, че механически изпълняваш описаните в pdf файла препоръки, което естествено води до посочения резултат.

Ще следя с интерес по-нататъшните приключения, ако продължиш да ги споделяш.

Наистина мисля, че темата е важна, особено що се отнася до предприетия подход за решаване на проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че имам понятие какво правя. Имай предвид, че ръководството в ПДФ-а е за SY77, която се различава от SY99. Точно затова свързването е по коренно различен начин. Захранването се взима от съвсем друго място. Имам известни опасения, че някъде съм окъсил, докато съм тествал откъде да взема тия 5v за дисплея, защото го включвах, докато беше разглобен и макар, че бях разкачил почти всичко и внимавах явно някъде е дало на късо. Днес ще пробвам да свържа стария дисплей да видя какво ще се получи. По принцип на SY99 инверторът не подава необходимите 5v. Сега, като поразгледах схемите видях, че подава точно толкова, но това няма значение, защото от power board идват точно 5v към тоя инвертор посредством кабел, който разкачих от инвертора, замерих и свързах с дисплея. Дисплеят не светеше, а само се появиха няколко реда с пиксели. Синтезаторът изобщо не тръгна. Тия 5v са точно и само за захранване на дисплея, което ме навежда на мисълта, че някъде съм окъсил. Оттук идва и най-лошото. Тия синтезатори са много уязвими и дори статично електричество може да им разкаже играта. Ако не тръгне съм 1000 лв назад, но това ще ми е за урок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След една адски нервна нощ на спокойствие разгледах схемите. Както вече казах 5-те волта си идват от инвертора, а не както при SY77 от един куплунг на първия борд. Направих ужасната грешка да заложа на сляпо на туториал за SY77, защото знам, че са абсолютно еднакви. Разликата е в размера на клавиатурата и паметта. Е, оказа се, че и отвътре са доста различни. Хем имах и сервизните менюта. Ама се сетих да ги погледна чак когато оплесках нещата. За щастие Ямахата работи, новият дисплей е чудесен и всичко е наред. Тая моя простотия да ви подсеща отвреме навреме, че поговорката "Три пъти мери, един път режи" и след 20 века пак ще е актуална. Ама аз нали съм нетърпелив и айдее, юруш на маслините.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Конкретно за този дисплей задължително трябва да се замери какво напрежение стига до него. Оказа се, че моята Ямаха има няколко ревизии, за всяка от които има различно сервизно меню. Ако към стария дисплей идват 5 волта всичко е наред. Ако ли не трябва да търсите нов източник. На моя синт може да се вземе от Power board, но играчката е голяма. Рязане на кабели, снаждане един с друг и т.н. Но пак казвам-това се прави при положение, че към старият дисплей не идват тия 5 волта. При Ямаха SY77 например може да се вземат тия 5 волта от едната от двете главни платки, като се разкача старото захранване, премества се куплунга на една от главните платки и инверторът остава неактивен. А най-добре си намерете сервизно меню и задължително с мултицет проверете откъде какво напрежение идва.

Новият дисплей свети с много приятна синя светлина и няма да ви умре, както умира подсветката на старите дисплеи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така. Появиха се доста противоречиви мнения по чуждите форуми относно моят метод. Някои твърдят, че инверторът, който е необходим за захранването на подсветката при фабричните дисплеи на Ямаха доставят не 5, а 100 волта.

1. Лично съм замерил напрежението, което идва от инвертора на SY99 и то е 5 волта.

2. Така е показано и в сервизното меню.

Намерих снимки на потребители, които са сложили новият дисплей, взимайки 5-те волта не от инвертора, а от друго място и дисплеят им свети доста по-силно от моят. Консултирах се с един потребител от чужд форум и даде друго предложение, което ще тествам днес. Както и да мине теста ще пусна резултатите тук. И да изгори дисплеят ще си купя нов. Този, който ги продава има още 100 бройки. Не е зле да се замислят тези, които имат дисплей със същите размери осветен с подсветка, защото тази същата подсветка след години дава фира, а подмяната и излиза колкото новия син дисплей. Така, че днес разглобявам, замервам, тествам и ако работи по-добре сглобявам и тествам. Явно при различните модели и ревизии на синтезаторите на Ямаха нещата стоят по различен начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес свързах дисплея директно към Power Board и определено свети по-силно. Към инвертора не идва никакво напрежение, така че той остава извън играта. Не знам защо първият път, когато го свързах по същия начин ми показа няколко реда пиксели без светлина. Няма средно положение-или свети, или не свети. Освен някъде да съм окъсил, което и предполагам, че е станало. Изводът е, че за тоя дисплей инвертор не трябва, което ми беше ясно още от самото начало, но пък за момента беше единственото решение. Можех да си спестя много главоболия, ако бях послушал съветите на съфорумниците от другите два форума, ама нали трябва да се направя на техник и сам да си го направя. ХУбавото от цялата ситуация е, че вече я знам тая Ямаха наизуст. Дано не се налага да я разглобявам повече, щото ще се самоубия накрая.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.