Jump to content
Българският форум за музиканти

Модване на Tubeman 2 на H&k


Recommended Posts

Преди време в раздела "Китара" имаше тема за ТЮБМЕНА -ТЕМАТА. В нея обещах да споделя за един мод, който аз пробвах и лично на мен ми допада.

По същество:

За тези, които не знаят TUBEMAN 2 е лампов (ХАХАХА) хибриден преамп - т.е. с по-прости думи има и лампа, но има и операционни усилватели. Хората, които знам, че ползват тази машина са ми казвали, че на този преамп средният канал "crunch" им допада значително повече от лийд канала, който е доста по-запушен. Един приятел даже сподели, че му се иска да има два средни канала. "Нещото", което най-драстично променя лийд канала спрямо средния, крънч канал, е функцията "voicing", която представлява честотен филтър. Филтърът реже около 800Hz, като с потенциуметъра "voicing" се променя качествения фактор или с прости думи казано колко широко около тази честота да се реже. Няма обаче средно положение, при което филтъра работи линейно - във всяко едно положение, не само че реже около 800Hz (под около се разбира не приблизително, а честотите около 800), но и прави плавен hi-cut (реже високи). Сега - не коментирам дали това е добре или зле. Въпрос на вкус, но тази драстична промяна в честотните характеристики на един от каналите на подобен преамп е нож с две остриета и за това не ми се влиза в подробности.

Драснал съм една принципна блокова схема на тюбмена:

BLOCK%201.jpg

фиг. 1

 

След входния, да го наречем буфер, има три паралелни вериги, чрез които се определя гейна на трите канала. За чистия канал гейна е и волюм на канала, за разлика от другите два, които си имат собствен волюм потенциуметър. Тук отварям една скоба, че това също подлежи на мод - слагане на волюм на чистия канал ... След това системата за превключване на каналите подава сигнала на ламповата част. Тя също търпи разни превключваници при смяна на каналите, които за опростявани не съм показал на блок схемата. След ламповата част има еквилайзер (стандартен, както при китарните

усилватели). След това системата за превключване пак се намесва и превключва различните мастър волюми за каналите. Именно тук е поместена веригата за "voicing" на канал 3. Освен пасивния филтър, който реше 800Hz в тази верига има операционен усилвател, който от една страна действа за съгласуване на импедансите, за да работи коректно филтъра, както и компенсира неминуемото намаляване на нивото след войсингификацията :) . И тук логично идва най-простия възможен мод - просто тази верига се маха:

VOICING%20MOD.jpg

фиг. 2 (това е частта от схемата на тюбмена, която реализира войсинга)

 

Или за нейните полу-фенове се слага копче, което да я байпасва:

BLOCK%202.jpg

фиг. 3

 

Сега - аз лично нямам мой тюбмен и нямам екземпляр (истински на фирмата H&K), който да съм модвал по този начин. По този параграф можете да ме оплюете с пълна сила :D НО, за сметка на това преди време направих една серия реплики на тюбмена, по оригиналната схема. На някои от тези бройки съм направил този MOD, а и съм сравнявал резултата и с истинския тюбмен, предоставен ми от един приятел. Освен това въпросния човек ми позволи да разглобя неговата чисто нова бройка TUBEMAN 2, така че мога да предоставя и снимков материал на платката и къде точно да се направи интервенцията. Платките на "моите" тюбмени са същите като на оригинала по топология, така че и по тях може да се ориентирате. Така - вече съвестта ми е чиста и може да продължим :P

Ако искате да направите този мод с възможност за ползване на "voicing"-a, т.е. слагане на байпас ключе положението е следното:

1. Необходимо е да се дупчи корпуса - не че това за мен лично е проблем, но аз да кажа.

2. При махане на веригата "войсинг" нивото на лийд канала леко се вдига. Това също не е особен проблем, тъй като всеки канал си има волюм. Този "проблем" би могъл лесно да се отстрани и съм сигурен, че който може да направи този мод, ще може и да го реши. Аз лично изобщо не ползвам войсинга и на моята реплика на тюбмена, която съм си я направил за лична употреба, просто съм сложил една "жица", както е показано на фиг. 2. Тюбмена има две платки (в същност три - има и една за лампата ... даже четири - има и една, на която са запоени светодиодите за индикация на каналите ...) на които са поместени чарколяците. Модчето изисква да се пипа по-малката от двете платки, на която са запоени потенциуметрите. Необходимо е да разпоят С28 и С35 (само единия крак) и да се направи връзка между минуса на С35 и краче 6/7 на операционния усилвател IC3B - фиг. 3. Ето и къде се намират те по платката:

TM2_BMP.jpg

фиг. 4 - Това е от документацията на тюбмена - има я в нета

 

LBTM2.jpg

фиг. 5 - Снимка от платката на работната ми бройка от моите реплики :)

 

TM2.jpg

фиг. 6 - Снимка от оригиналния тюбмен

 

За да не съм голословен ето и семпли!

Сега за семплите - пак да кажа, че не са с истинския тюбмен, а са с моята реплика. Все пак става ясна идеята.

 

Първо как звучи средния, крънч канала:

Семпъл

 

След това лийд канала преди мода с две нива на гейна и с два различни усилвателя:

Семпъл

Семпъл

Семпъл

 

И накрая лийд канала след мода:

Семпъл

Семпъл

Семпъл

 

Записът е при равни условия: две бройки - едната модната по този начин, едната не. Вкарват се в ритърна на MARSHALL JCM900, кабинет - 1960 lead. Записано е с три микрофона - един център и два за помещението. Има дефазиране, но се разбира за какво става дума. Няма никаква пост обработа в компа - запис 24bit без корекции, смесване на 3-те микрофона (основно се чува централния) без никакви корекции по каналите и конверсия на 16bit и след това на mp3. Освен Маршала съм ползвал и едно MV3, но не съм подал сигнала на входовете му, ами съм елиминирал час от преампа и подавам сигнала на предната лампа преди фазоинвертора. Така може да сравните и как свири маршала и MV3-то при абсолютно равни други условия - просто махам едната глава и слагам другата. Вероятно ще се замислите преди да си продадете старото дребно и неугледно усилвателче – не знам ?!?

 

От семплите се чува приближаването на лийд канала до крънча, но с повече ниска среда и естествено повече гейн. Абе кво и аз обяснявам - чуйте.

 

На края – не казвам, че този мод е задължителен. Лесно може да се пробва и да си прецените. Ще кажа само, че който предпочита крънч канала на тюбмена този мод със сигурност ще му допадне. Има и други модове, които може да се направят, но темата стана доста дълга. А за по нататък ще се постарая да събера един цялостен проект НАПРАВИ СИ ТЮБМЕН с цялата нужна за това информация.

 

Поздрави от мен и киип рокин!

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

fire_garden, приеми искрените ми поздравления за подредеността, пълнотата, снимковия материал и доброто настроение с които си направил темата. Направо съжалявам че не съм китарист и не ми се налага да модвам Tubeman 2 :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Страхотно пълно, изчерпателно и на всичко отгоре и полезно!Моите поздравления и поклон пред работата ти!

Наистина байпаса "отпушва" доста.

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:recourse::greenball::ph34r:

 

Жестоко ! С мод-а ми звучи по-агресивно, с някаква висока среда или направо високи, не мога да преценя на тези говорители. Сякаш си го изпържил отпред с ТюбСкриймър. Определено ме кефи мода и скоро мога да ти засиля моя Тюбман за "корекция". Аз лично бих искал мод, при който войсинга си остава като опция, макар и с цената на надупчен корпус :) Можеш ли да споделиш колко би струвала тая интервенция ?

 

Поздрави !

 

Данчо

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Еее не ме хвалете толкова, че ще вземе много да ми порастне самочувствието :) . Все пак благодаря за добрата оценка и ще се радвам, ако някой се пробва и сподели дали му харесва модчето.

 

Можеш ли да споделиш колко би струвала тая интервенция ?

Поздрави !

Данчо

Не съм се замислял за цена на MOD-а в интерес на истината, но ако няма кой да извърши процедурата в близост (до колкото разбирам от профила ти не си от София) пиши ми на ЛС, ако се престрашиш да качиш преампа на операционната маса и ще намерим някакво разумно решение.

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.