Jump to content
Българският форум за музиканти

Предлагам сцена


Recommended Posts

само да спомена... съвсем не всички известни групи са тръгнали с кавъри... това са празни приказки... само това уточнение исках да направя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • Отговори 57
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

само да спомена... съвсем не всички известни групи са тръгнали с кавъри... това са празни приказки... само това уточнение исках да направя

Съгласен съм, че има и такива. Но повечето са тръгнали с кавъри. Има даже такива, които са издавали в първите си албуми кавъри. При това не един и два. Но тези, които са тръгнали без кавъри обикновено са били съставени от вече известни или поне доста опитни музиканти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално е когато начинаещ се захване със свирене, да подземе разни кавъри.

Това обаче не означава, че повечето групи се събират с такава цел.

 

Има професионални музиканти, които могат да изсвирят почти всичко, но просто не им се отдава да създават музика, а ако се опитат винаги е нарочно прикрито плагиатство.Такива хора също си имат място под слънцето.

Други без да са се и усетили, са правили революция в музиката, и то с по два акорда.

 

Така, че е безсмислено да се обобщават нещата.

 

Друг е въпроса кой какво уважава в една група: да му предложат лично творчество или да му предложат джубокс ансамбъл, който да разучава нещата на оня с двата акорда.Примерно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Нормално е новосформирани групи, особено събрали се по обява, да започнат с кавъри. На мен това ми се струва най-логичното стечение на обстоятелствата и не виждам нищо лошо в това. Като цяло мисля, че и трите свързващи фактора в този "бизнес" бъркат.

 

Колкото и да си блъскам главата, не мога да приема, че една банда трябва да плаща за техниката, на която свири в дадено заведение. Да, в репетиционните това се случва, но там не идват хора да консумират напитки и ястия. За мен лично е редно входът да се поделя в съотношение две към едно в полза на групата. Не може да се очаква бандите да свирят без пари само заради каузата. Това е крайно демотивиращо. Вземането на по-големия дял от приходите за билети ще накара групите да рекламират участията си. Социалните мрежи дават достатъчно бърза и безплатна възможност за това. Това съвсем не значи, че съдържателят на рокбар трябва да стои със скръстени ръце. Наличието на личен сайт и публикуването на програмата на заведението трябва да е задължително условие за всеки един собственик. Колкото до публиката, според мен това е най-изостаналата част от пъзела. Понеже се заговори за кавъри. Точно тях публиката очаква да чуе в един клуб - евъргрийни, независимо от стила. Авторството толкова много се подценява от аудиторията, че доста голяма част от групите се преориентират и за да са актуални на клубната сцена свирят песни на други банди. Тук стигаме и до малко смешния по мое мнение въпрос за мениджърите. Какви мениджъри бълнувате при положение, че авторската музика остава недооценена и подценявана от публиката? Да не говорим и за покупателната способност на нашия пазар, което е съвсем друга тема.

 

Някой беше казал, че трябва да се прояви гъвкавост от всички страни. Аз също съм на това мнение. Печалба от консумация и по-малка част от билетите за собственика на заведението, безплатна апаратура и по-голям процент от билетите за групата и поделени усилия в привличането на клиенти чрез реклама. Всичко друго ми се струва нереално. Колкото до аудиторията - да се надяваме, че хората ще започнат да ценят авторската музика повече, отколкото сега, когато отиват на участие на кавърбанда с нагласа, подобна на тази, с която посещават и караоке. Пък кой знае? Тогава може да има полза и от мениджъри.

Редактирано от the_parasite
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже се заговори за кавъри. Точно тях публиката очаква да чуе в един клуб - евъргрийни, независимо от стила. Авторството толкова много се подценява от аудиторията, че доста голяма част от групите се преориентират и за да са актуални на клубната сцена свирят песни на други банди.

:icon_shithappens: Добре де, само на мен ли ми се слуша авторска музика? Аз лично имам голямо желание да слушам най-вече авторска музика, а не кавъри(свиря/пея си ги и сам). С интерес следя някои наши групи(дори и почти неизвестни), които свирят авторска музика. :icon_shithappens: Кавър банди не слушам, освен ако свирят джаз стандарти или латино.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже се заговори за кавъри. Точно тях публиката очаква да чуе в един клуб - евъргрийни, независимо от стила. Авторството толкова много се подценява от аудиторията, че доста голяма част от групите се преориентират и за да са актуални на клубната сцена свирят песни на други банди.

:D Добре де, само на мен ли ми се слуша авторска музика? Аз лично имам голямо желание да слушам най-вече авторска музика, а не кавъри(свиря/пея си ги и сам). С интерес следя някои наши групи(дори и почти неизвестни), които свирят авторска музика. :punk_guitar: Кавър банди не слушам, освен ако свирят джаз стандарти или латино.

 

И на мен ми се слуша авторско, но случайната публика (разбирай тази, която не е съставена от приятели на бандата) реагира положително точно на известни песни, независимо от стила. Такива са голяма част от наблюденията ми, а и в разговорите ми с приятели, които свирят активно в момента, тази тенденция се потвърждава за жалост. Не искам да генерализирам цялата сцена в страната. Наблюденията ми са от някои от рокбаровете в София.

Редактирано от the_parasite
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не съм съгласен, съществува авторска музика, която не е необходимо да си слушал преди това, за да те грабне - случвало ми се е да съм от двете страни - на сцената и в публиката, просто въпросните случки са рядкост, а защо, всеки сам да си отговори, особено авторите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи открай време е имало всякакви банди, при това всичките видове са имали популярност. Значи още преди 15-16 години БТР свиреха и кавъри, и авторска музика. И какво от това? Ами популярни са си. И с едното, и с другото. Има и супер добри кавър банди, които докарват всякави парчета и като оригиналите, и понякога като много добро лично виждане - истински кавър-версии. Щото първото е просто изпълнение са някоя песен в стила и аранжимента на оригинала. Освен това е имало и в момента има и групи, които правят само авторска музика и са успешни, при това - много. Значи няма смисъл да разглаголстваме излишно по този въпрос. Всичко върви, стига да е с необходимото качество. Докторс ГоГо Бенд от Враца правят само авторска музика (някои парчета са нещо като кавъри, но с текстове на Доктора на български език и с аранжименти на бандата). И бандата е супер много харесвана от доста широк кръг публика. Иначе остана като въпросителна - как ще оцелее сцената финансово. Оказва се, че групи има, публика макар и малко претенциозна и не многобройна също има. Въпроса е как да оцелее сцената. При мен се случиха проблеми - клуба го затворих. Сега обаче имам идеята да направя някое и друго частно парти, използвайки същото помещение. Оказва се, че това може би ще бъде възможно да се случи. И ако успея, ще го организирам. Няма да е редовно, но веднъж или два пъти в месеца може и да стане. Това обаче въобще няма да бъде стопанска инициатива. Мисля да събера желаещите от публиката, да съберем пари, да поканим група, да си купим пиене и някакви мезенца и те така. Ако стане - добре - значи нещо продължава да се прави. Ако не стане - пак добре - няма да се занимавам с такива неща а ще си свиря и ще си почивам в свободното време.

Айде със здраве и лек и успешен ден на всички.

Славчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Хм... няколко пъти препрочитам тази тема... аз съм китарист в млада музикална група, поп-рок стил, от Ботевград, но преди да се излагам и да търся човека, който предлага сцена, искам да разбера дали все още важи това? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлага, предлага, обаче има си определени условия. Ситуацията е такава - заведението си го има, апаратура си има, проблема обаче е двустранен - единя - много важен е работното време - просто не може да се свири след 24 часа. Щото ако разберат от общината ще ме глобят. А не ми се дават 5000 лева ей така. Та мисълта ми е, че ако една група може да си събере публика в интервала от време до 24 часа - може. Примерно от 21 до 24 часа. Другото, което може би е също проблем е - в града откриха така наречен пиано-бар. Той все пак е пряка конкуренция - предлага подобно забавление. Макар че ако става дума за рок музика - там е трудно да се направят нещата по същия начин, както една банда би го направила.

Но - тука е най-интересното. Ако една група е наистина добра, тя ще си доведе публиката в рок-клуба, въпреки съществуването на пиано-бара. Така че това е предизвикателство за групата. Реклама има и ще има достатъчно. Фейсбуци, вече правя сайт на клуба, също така се надявам да имам едно рамо от кабелната телевизия, има хора които да лепят плакати. Обаче при наличието на този пиано-бар, при който входа за групата е 3 лева, ще се наложи да изравним цените. Това автоматично дава резултат - при 70-80 посетители ще има макс - 200-250 лева приходи от вход. Това е. Въпроса е поставен и оставен да виси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Винаги началото не носи много пари,затова трябва да се започне от някъде.А когато има конкуренция всички се стремят да "победят" от там се ражда прогреса,а в случая печели и публиката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свирнахме с моята банда в събота в клуба. 80 човека си платиха входа. Имаше и още, но те вече дойдоха по-късно и не сме им вземали вход. Иначе купон стана. Има и някаква далавера, обаче като сметна разходите не е много голяма. Иначе нещата стават. Ама бях сложил 2 лева вход. При този вход - идват доста хора. Притеснява ме, ако поканя някоя банда, която си иска по-височък хонорар, дали ще дойдат достатъчно хора. Ама явно ще трябва да се опита. Та тъй със сцената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.