Jump to content
Българският форум за музиканти

Ритъм + соло


BlackSmith

Recommended Posts

Ейййй, вие сте го изяли с парцалките това момче бе! :hysterical:

Как пък веднъж не пропуснахте да изкритикувате? И просто и ясно да обясните на човека. Тц, тц, тц!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 70
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

И аз съм на същото дередже в момента. Имам две сола за мислене и реших да свиря някаква пентатоника, но ми звучи малко издухано. Сега мисля солото да го направя в две части и втората да бъде някаква минорна скала, най-вероятно натурален минор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

blacksmith ще се опитам да го опростя до макс.фащаш 1 позиция.влизаш в нея.от 6 та струна даваш 1 пръст после натискаш с 4 пръст в позицията после 5 та 1 пръст после 3 (ако искаш блус тон тикни 2 ри)после 4 та струна 1 - 3 после 3 та струна 1 - 3 (4 ти ако искаш блу тон)2 ра струна 1 - 4 и 1 струна 1 4 .накратко блус скала.Вкарай го в гамаата или ..хаха свириш го в различни позиций докато не звучи добре с акордите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако направиш поносимо соло в близкия месец, аз ще си хвърла китарата.

 

Ти си на такова ниво, че ти е необходим огромен мисловен труд, за да започнеш да импровизираш. Дори не си знаеш грифа, как да изсвириш тогава правилните тонове? Ако беше натрупал голям стаж, тогава щеше да се довериш на слуха си, знаейки какво ще прозвучи, ако изсвириш тази позиция на тази струна, и съответно дали ще се върже с фона. Както свирят почти всички.

 

Но ти имаш възможността да тръгнеш на уроци и да започнеш да се учиш. Няма да стане с четене от Интернет, бъди сигурен.

 

аз написах първото си соло за 25 минути

 

по темата - колко просто щеше да е да му дадем линк за някой сайт със скали и малко литература с теория в първия отговор и да го оставиме да се образова. но не. всеки който мина оттук реши да тегли по едно лайно. това почва да става проблем в този форум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Е едва ли не може да си намери линк момчето, че ние да му даваме :)

Според мен имаше конкретно питане- коя скала да използва за съответните акорди(които в последствие се оказа че и не са точно акорди :girl_witch: )

Явно е че не му се занимава да чете и да учи теория и иска, тези които са си направили труда да понаучат това онова , да му помогнат ако имат желание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така. Имам група, с която свирим street punk или така наречения Oi!. Моля предварително да си спестите коментарите относно стила, знам, че не го харесвате.

 

Та проблемът ми е много "lame" - имам готов риф (с акорди B C E D), но не знам как да направя кадърно соло и не разбирам от пентатоники и схеми. По слух си измислих едно, като започнах с тоновете на рифа, а после се разхождам по струните на 9, 5 и 7 прагче и уж звучи ок, но не всички тонове. Търсих разни схеми, прегледах теми оттук, а и в други сайтове, но нищо конкретно. А нямам никакво време да чета дебели книги, било то и в електронен вариант посветени на хармоника и мелодия. Да не говорим, че тук имаше някъв pdf, но за джаз. Трябва общо взето за 1 ден да измисля 2 сола за 2 песни и нямам друга възможност освен днес.

 

Това, което ви моля е да ми пуснете линк, картинки, може и видео материал... абе общо взето да ми дадете схеми за въпросните pow акорди (B C E D). Пък ако може и да обясните как става да композираш соло върху съществуващ риф с точен пример. Да речем ето това е акорда Си и ето тия тонове/прагчета са подходящи за него.

 

Има и още нещо. Стигнал съм до извода, че не звучи фалшиво да натискаш тонове, които са част от акорда и горе-долу по този начин измислям солата и разнообразявам бас линиите на басиста. Но! Задължително ли е винаги да се старая да удрям тези тонове? Смисъл мога ли да почна на акорд Си с тон Си (но от друга октава да речем) и после да не продължавам по същия начин?

 

Надявам се да сте ми разбрали въпросите и благодаря предварително за отделеното време. :)

 

Најпрвин, тоа B дали e B (H или Си) или е B flat бидејќи ние во Македонија вака гледаме на хроматиката, на пример од А, B, H, C, Cis, D, Dis итн. На мене многу подобро ми звучи ако B=H (на пример басот ти е на 6. жица 7. поле). Најлесен избор за солирање конкретно во овој случај е B minor pentatonic :

 

http://jguitar.com/scale/B/Minor%20Pentatonic

 

b_min_penta_scale.gif

 

Исто така можеш да ја користиш (ползваш) и B minor , или пак B Phrygian на која што можеш да гледаш и како на E minor т.е. идентична е со неа, само што првата почнува од B , а последната од E. Оваа скала ќе ти даде малку шпанска боја на солото.

 

Друг мој избор би бил и B Dorian

 

Но се разбира, не се работи само за тоа да ги редиш скалите нагоре и надолу, туку сепак мора да слушаш некаква мелодија во главата додека одат тие акорди во позадина. Пробај и да испееш некоја мелодија додека ги свириш тие акорди, а потоа истата таа мелодија фати ја по слух на гитарата, или пак пробај со различни комбинации од овие скали кои ги постирав. Се надевам дека помогнав :girl_witch: Поздрав!

Редактирано от Александар
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе след всичките хитроумия в тая тема, аз все пак се радвам, че някой пише/пита и по такава проблематика, а не само за 'коя китара за 100 кинта да си зема' и/или 'лампи срещу не-лампи'

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой не ми отговори, ама и аз май не съм задал въпрос. Добре ли ще звучи едно соло, ако мислено го направя на части, които са в различни тоналности?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Алтернативата е да го направиш безмислено и наведнъж.

Няма ние да ти правим музиката(извини ме ако е много грубо ама.....)!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Човекът може би просто има предвид, че иска да направи модулация, в което няма нищо лошо.

Редактирано от Slav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми е странно как правите сола по матрица. По принцип трябва сам да намериш позицията, от която да свириш като слушаш ритъма и без да знаеш на тия акорди коя пентатоника съответства.

 

Harvester Of Sorrow изсвири го и сам си отговориш на въпроса :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора,нито съм голям китарист,нито имам годините и опита да ви съдя ама ако искате да му помогнете на пича го направете..Като го мъмрите че не е изял някои учебник по музикална теория с кориците няма да му помогнете определено..Не че няма да му е от полза ама тва е друг въпрос.И вие сте минали през тоя период и не ви е било хубаво като за някои ваш въпрос са ви навряли да не казвам къде.. айде :hysterical: и бъдете по милостиви.. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И после защо не идват нови хора тука! Ами някой като прочете една такава тема му се отщява да пита :hysterical:

 

Колегата по-горе е доста прав. Всеки е бил малък, всеки е бил зелен! Спомнете си...

 

Сърдечни поздрави,

 

Китарнонеграмотен :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Много ясно, че няма вие да ми измисляте солата, питах просто коя пентатоника да използвам. Добре, че имаше хора, които разбраха кво ми трябва.

 

Аре на - http://www.myspace.com/krqsak

 

Солото се отнасяше за песента "Модерно".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.