Jump to content
Българският форум за музиканти

BlackSmith

новаци
  • Мнения

    25
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Previous Fields

  • Инструмент
    китара

Contact Methods

  • Website URL
    http://
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Gender
    Male

BlackSmith's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Обществена Репутация

  1. Няма спор. EDIT: Да импровизираш - не означава да се перчиш (репчиш, големееш, тежкариш и т.н.) Свиренето на китара, било то бързо или бавно, семпло или виртуозно, се определя от интелекта на китариста и всеки един от тези четири начина, може да звучи, както красиво, така и грозно. п.с. Сори към автора, че звуча много ОФФ ТОПИК, но тук нямам възможност да чуя семплите в темата. споко, то темата не е да чуеш семплите:]
  2. 4 страници изписахте вие. На мен работа ми вършеше и 1 пост. Поставих конкретен въпрос и исках конкретен отговор; вие решихте да си мерите пишките и да показвате колко опитни музиканти сте. Някакси смешно и жалко беше за пред човек, който нито претендира да е музикант, нито да иска да стане такъв. А песните са под 2 минути, защото не слушате такъв стил:] Така и не разбрах защо очаквате да ви хареса нещо, което по начало не ви харесва. Нямах никакво намерение да пускам квато и да е песен и да чакам да я оценявате, но вие ми извадихте душата за некво 10 секундо "соло" Забравете за групата, темата, мен и си слушайте лигавия 40 минутен прог! Край на темата.
  3. Много ясно, че няма вие да ми измисляте солата, питах просто коя пентатоника да използвам. Добре, че имаше хора, които разбраха кво ми трябва. Аре на - http://www.myspace.com/krqsak Солото се отнасяше за песента "Модерно".
  4. На мен ми харесва стабилно
  5. Хаха, ами то всъщност е моно и не съм го качвал още. На мен ми трябваше да видя дали звучи с ритъма (който също е моно) Другата неделя ще записваме заедно с групата и ако се получи свестен запис, ще го постна... дотогава ще изгубите желание
  6. Ми на мен ми харесва. Записах ритъма и солото в компа, смесих ги и звучи добре. Не знам колко е супер солото, но важното е, че на мен и на групата ни харесва. След четене на теория, заучаване на скали и т.н. следващите ще бъдат по-добри Стига сте се зъбили... не съм чак толкова зле, а и няма кво да ми се доказвате. Може познанията по теория да са ми откъслечни, но тва не значи, че вчера съм хванал за пръв път китарата. Айде със здраве и благодаря още веднъж на хората, които ми помогнаха
  7. Благодаря, пич, изтеглих книгите и ми свършиха работа. Общо взето тва исках. Прегледах скалите в книгата, видях един генератор за скали в нета, сравних ги със готовото ми соло и се оказа, че е вярно.
  8. Няма сега да дискутираме солата в пънка и музикантите от този стил. Нито колко е градивен и колко деградивен. Благодаря за насоките, ще пробвам Си и Ми минорните пентатоники и ще цъкам докато се получи нещо. Непременно ще се самообразовам по теория и ще потърся из нета материали.
  9. 1) Изкомпозирай си соло (по слух), заучи го и го свири с готин звук и ритмика. Няма да импровизираш, но поне ще имаш готино соло в песента (евентуално). Ми то май друго не ми остава за 2 дни... А относно онези неща, които съм питал за схемите? На прав път ли съм?
  10. Хубаво, квинт акорд, се тая... разбрал си ме. И за "удрянето" си ме разбрал, знам, че се възпроизвеждат. Да, митовете трудно се разбиват. Веднага давам за пример Olga от Toy Dolls. Всепризнат китарист и фронтмен е. Има уникални сола и музиката им хич не е лесна. Друг пример - Matt Freeman (Rancid, Operation Ivy). Мултиинструменталист и умопомрачаващ баист най-вече. Завършил консерватория, свирил е на тромпет и тромбон в джаз група. После на китара и окончателно се спрял на баса. Свири сола, използва скали и има множество арпежи. Всъщност повечето пънк банди имат сола (включително The Exploited). Музиката е такава, каквато си я направиш. Може да е сложна, може и да е проста, независимо от стила. Пък и всеизвестен факт е, че сложното не значи непременно добро. Ами аз горе-долу така свиря и ми се получават някои неща. Просто имам известен проблем с композирането на солата. @lizardman, знам си грифа. Знам кои тонове на кои прагчета са и горе-долу как звучат. Научил съм го с практика. Нямам възможност да тръгна на уроци, защото по принцип уча във Виена и другата седмица си заминавам. Нямам постоянно местонахождение. @black_waltz, благодаря за линка, виждал съм подобни страници. Това, което не разбирам е коя скала да използвам за въпросните акорди Си, До, Ми, Ре. И изобщо как се разбира коя пентатоника да гледам при дадени акорди. Щото по такива сайтове пише само за разновидностите - за До мажор, за До минор и т.н. "A C major pentatonic scale is "C, D, E, G, A"" - това означава, че ако имам акорди C, D, E, G, A, мога да използвам тази скала, нали? А ако имам Си акорд, коя да използвам? Имайки предвид тази страница (http://jguitar.com/harmonizer/scale2chord?scalelist=B+Major+Pentatonic), означава ли, че след като имам До акорд в конструкцията, трябва да използвам 2 скали примерно, защото Си мажор скалата не е съвместима с просто До, ами с До диез разновидности?
  11. BlackSmith

    Ритъм + соло

    Така. Имам група, с която свирим street punk или така наречения Oi!. Моля предварително да си спестите коментарите относно стила, знам, че не го харесвате. Та проблемът ми е много "lame" - имам готов риф (с акорди B C E D), но не знам как да направя кадърно соло и не разбирам от пентатоники и схеми. По слух си измислих едно, като започнах с тоновете на рифа, а после се разхождам по струните на 9, 5 и 7 прагче и уж звучи ок, но не всички тонове. Търсих разни схеми, прегледах теми оттук, а и в други сайтове, но нищо конкретно. А нямам никакво време да чета дебели книги, било то и в електронен вариант посветени на хармоника и мелодия. Да не говорим, че тук имаше някъв pdf, но за джаз. Трябва общо взето за 1 ден да измисля 2 сола за 2 песни и нямам друга възможност освен днес. Това, което ви моля е да ми пуснете линк, картинки, може и видео материал... абе общо взето да ми дадете схеми за въпросните pow акорди (B C E D). Пък ако може и да обясните как става да композираш соло върху съществуващ риф с точен пример. Да речем ето това е акорда Си и ето тия тонове/прагчета са подходящи за него. Има и още нещо. Стигнал съм до извода, че не звучи фалшиво да натискаш тонове, които са част от акорда и горе-долу по този начин измислям солата и разнообразявам бас линиите на басиста. Но! Задължително ли е винаги да се старая да удрям тези тонове? Смисъл мога ли да почна на акорд Си с тон Си (но от друга октава да речем) и после да не продължавам по същия начин? Надявам се да сте ми разбрали въпросите и благодаря предварително за отделеното време.
  12. Много ми хареса!
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.