yotzzo Отговорено Април 6, 2009 Отговорено Април 6, 2009 (Редактирано) ^ 8/8 да речем, да. Останалите по какъв начин? Ако имаш 3 такта в 7/8, примерно как ще ги преброиш в 4/4? Аз нямам идея... Редактирано Април 6, 2009 от yotzzo Цитирай
yotzzo Отговорено Април 7, 2009 Отговорено Април 7, 2009 (Редактирано) ^ дОбър си! Редактирано Април 7, 2009 от yotzzo Цитирай
Cutthroat Отговорено Април 8, 2009 Отговорено Април 8, 2009 Всичко е 4/4, въпрос на акценти и мелодия, нищо повече. Ехе ти пък как го раздроби толкоз. Всичко е 1/1 разцепено по различен начин. Цитирай
CorvusCorax Отговорено Април 30, 2009 Отговорено Април 30, 2009 значи, само да кажа като човек, който се занимава с фолклор. Такова нещо като мъжка и женска ръченица няма. 7/8 с 3то удължено е шопска ръченица, докато с първи е тракийска, също така с първи удължен може да е и четворно хоро. иначе 7/8 с 3ти удължен, се среща почти навсякъде в България не е само шопска. По въпросът, който е зададен в темата, нашият хореограф ни учи да ги броим на 5ца и 6ца, а той е завършил хореографско. конрепетиторът ни не съм го чул да възразява, а той е конрепетитор на държавния ансамбъл, който не знае, най-високото ниво в нашия фолклор. поздрави Като фолклорист-хореограф (разбирай специалист по фолклорни танци), най-отговорно мога да ти заявя, че никъде из Тракия не е познат танц, който да се играе в тактов размер седем/осми с първа тривременна група, освен едно хоро от пазарджишко, пренесено там от преселници от Македония. Мариане, относно твоя коментар, не е невъзможно, всичко е математика и синкопи/трайности и така нататък. Теоретично можеш да го запишеш и в двата размера (нещо подобно на това как можеш да записваш в равноделен 9/8 и след това да запишеш същото с различни трайности в 3/4, като превърнеш тривременните групи в триоли и така нататък). Звучи малко абстрактно но.. Все пак слава богу че дядовците с кавала и овцете не са се занимавали с Кюбейс Що се отнася до споменатия неравноделен 8/8, освен по-популярния 3-2-3 вариант (така нареченото Тежко хоро от Пиринско е в такъв размер, както и още много много пирински и родопски хора), познат е и един още по-интересен и чанчав (обичам я тая дума) вариант - 2-3-3 (среща се в пиринско и в днешна Македония). Цитирай
Marian Отговорено Май 9, 2009 Автор Отговорено Май 9, 2009 CorvusCorax, какво значи не е невъзможно? Размерите на хората са или 12 или 13/16, или правилните за мен 14/16 и 7/8 в бавно темпо. Акцентите и движенията при играта на хората са хореографски проблем, а не музикантски. Колеги, чуйте Петрунино и Еленино в бавно темпо и пребройте метричните им времена, а не дяловете! Ееее, какво изброихте? Цитирай
tanciorcheto Отговорено Октомври 30, 2009 Отговорено Октомври 30, 2009 Съществува ли в професионалната фолклорна музика въобще такъв размер 7/8 ("широка седмица") и какво се изпълнява? значи, само да кажа като човек, който се занимава с фолклор. Такова нещо като мъжка и женска ръченица няма. 7/8 с 3то удължено е шопска ръченица, докато с първи е тракийска, също така с първи удължен може да е и четворно хоро. иначе 7/8 с 3ти удължен, се среща почти навсякъде в България не е само шопска. По въпросът, който е зададен в темата, нашият хореограф ни учи да ги броим на 5ца и 6ца, а той е завършил хореографско. конрепетиторът ни не съм го чул да възразява, а той е конрепетитор на държавния ансамбъл, който не знае, най-високото ниво в нашия фолклор. поздрави Без значение дали ръченицата е шопска или тракийска тя е само в 7/8 с трети дълъг дял!!!Точно както "копаница" във всички области е в 11/16. и не "може" а "Четворно"се играе в 7/8 с първо и друг вариант няма.Танца или хорото,приятелю, се казва "Ръченица",а не размера Поздрави твоя "хореограф" за ръченицата с първо дълго време и му кажи да се върне в 8-ми клас в хореографското,но този път да го посещава редовно."Тракийска ръченица",няма нищо общо с движението "тракийка",което се използва в "Право тракийско хоро",защото то пък е в 2/4. Как ще бъде изсвирено,за това да се чепкат музикантите."Петрунино" и "Еленино" се играят в 12/16(3+2+2+2+3)За улеснение,хореографите съкратено си го броят в 7/8 заради дългия размер,но да броиш "ръченица" на 12/16 си е вече предизвикателство...като гледам как са го подкарали "колегите" и това ще натъкмят. КоНрепетиторът (без Н) не възразява,защото той си свири 12/16,а вие броите до 5,което всъщност е правилно.Аз не виждам какво има да възразява в случая и не знам по какво съдиш,че "Филип Кутев" е най-високото ниво в нашия фолклор?! Цитирай
Tozi Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 Тези които се занимават с фолклор знаят, че на теория петрунино хоро е в пет делен 12/16 (3+2+2+2+3) размер, а еленино хоро в шест делен 13/16 (2+2+2+2+2+3). На практика се получава друго. Когато правим и свирим стиловете на keyboard, или ги слушаме на запис, устанояваме, че размера им е 14/16 или 7/8 (широка). Кой е реалният им размер тогава и защо се получава така? Съществува ли в професионалната фолклорна музика въобще такъв размер 7/8 ("широка седмица") и какво се изпълнява? Теорията в случая е вярна. Просто при бързото темпо ухото има тенденция да изравнява (опростява) неравноделния размер като добавя или съкращава. Разликата при високо темпо между 13 и 14 е почти недоловима. Опитайте да забавите някои записи на еленино хоро в компютара със съответния софтуер. Забавете максимално и слушайте. Забързайте постепенно и ще видите какво се случва. 7/8 е по скоро тясна отколкото широка - две половини ноти (четири осмини всяка) и половина нота + осмина (пет осмини ноти). Ако беше 7/8 или 14/16 щеше да бъде така: две половини (четири осмини всяка) и половина с точка (шест осмини). Цитирай
Marian Отговорено Ноември 17, 2009 Автор Отговорено Ноември 17, 2009 Как какво се случва?! Това което казваш съм го правил вече. А при правенето на стил или миди на синтезатор още по-ясно се определят и анализират. Слушай внимателно! В бавно темпо много по-ясно си проличава редуването и определянето на метричните времена в метричните групи и възможността точно да се преброят. Така че популярниите за хората размери 13/16 и 12/16 не отговарят при това им анализиране, т.е. не са тези с които се изучават. Явяват се други, които в зависимост от темпото и тактуването, при записване и аранжиране са 7/8 или 14/16. Въпрос на индивидуален избор е кой от двата ще избере музиканта. Тогава възниква и друг въпрос. Колко делен ще е 14/16 и как ще са групирани метричните времена в дяловете? Според мен, математически погледнато, той трябва да се разглежда като 14-временен 7-делен равноделен, който на теория не съществува. Акцентите в танците, разбира се, трябва да са спазени, но това не влиае върху определянето на размера. Цитирай
Tozi Отговорено Ноември 18, 2009 Отговорено Ноември 18, 2009 Аз съм попадал да два вида хора наречени Еленини. Първия вид е 14/8= 4+4+2+4. Така звучи мелодията и така е фразиран от музикантите. Написано с четвъртини същото нещо би изглеждало така: 7/4= 2+2+1+2. Баса свири две половини ноти една четвъттина и една половина. Втория вид мелодията изглежда така 3+3+2+3, като баса свири по същия начин като първия вид 2+2+1+2 (четвъртини). Значи менодията е или две триоли върху първите две половини ноти на баса + квинтола срещу трите четвъртини. Да не забравяме че теорията е измислена от хора за да опише съществуващите вече фолклорни песни. Нищо чудно да е бил описан вариант който е смесица от двата вида описани по горе, който включва първата част на първия вид 4+4 и втората част на втория 2+3. Поздрави! Цитирай
Marian Отговорено Ноември 18, 2009 Автор Отговорено Ноември 18, 2009 Съгласен съм с началото на твоя анализ, но това с разбора 3+3+1+3 не го разбрах. Но и в двата случая ти посочваш характерния ритъм на Еленино, който е точно така. Изречението ти " Да не забравяме че теорията е измислена от хора за да опише съществуващите вече фолклорни песни", би трябвало да е също така, Но защо на Еленино не е даден тогава един размер за изучаване в учебниците по Българска народна музика. Някъде е 13/16, в друг - 12/16, по-рядко 7/8 и никъде 14/16. А когато го слушаме от запис , на живо и т.н. излиза ВИНАГИ 14/16 или 7/8? А в музикантските и хореографски среди среди съществува под 13/16. Цитирай
Tozi Отговорено Ноември 18, 2009 Отговорено Ноември 18, 2009 Съгласен съм с началото на твоя анализ, но това с разбора 3+3+1+3 не го разбрах. Но и в двата случая ти посочваш характерния ритъм на Еленино, който е точно така. Изречението ти " Да не забравяме че теорията е измислена от хора за да опише съществуващите вече фолклорни песни", би трябвало да е също така, Но защо на Еленино не е даден тогава един размер за изучаване в учебниците по Българска народна музика. Някъде е 13/16, в друг - 12/16, по-рядко 7/8 и никъде 14/16. А когато го слушаме от запис , на живо и т.н. излиза ВИНАГИ 14/16 или 7/8? А в музикантските и хореографски среди среди съществува под 13/16. Прилагам пример за единия и другия вид. Първи вид Втори вид Колкото до това защо не е дадено в учебниците - първо човешко е да се греши - възможно е този който ги е описвал първи да е попаднал на баба която наистина е пеела Еленино хоро в 13. След това при обновяването на учебниците автора просто преписва това което е научил от предния учебник приемайки го за даденост и абсолютен стандард. През това време обаче инструменталистите добавят още една нотичка към сложния размер за удобство - свирят хорото в 14/8 - то в бързо темпо е почти същото, пък и те нали хората си следват стъпките така или иначе. Примерно. Цитирай
Ивелин Отговорено Ноември 19, 2009 Отговорено Ноември 19, 2009 А когато го слушаме от запис , на живо и т.н. излиза ВИНАГИ 14/16 Е да, ама ето, че втория вариант е в 13/16 (не съм си играл да забавям - то се чува, че е някак си "спънато"), а като си тактувам 16-ки с две ръце илиза точно 13... Цитирай
Marian Отговорено Ноември 19, 2009 Автор Отговорено Ноември 19, 2009 Браво бе Tozi! Вторият вид не съм го чувал. Ивелине, аз си поиграх - забавих го. Знаете ли какво установих? След раздробяване на всяко метрично време на шеснадесетини се установяват две фрази - 6+5=11/16. Броенето на 3, с ритъм 3+3+2+3, съвпада донякъде с това при 14 (4+4+2+4), но числителят е различен. Не съм чувал за такова броене на Еленино в размер 11/16!? Вече много се отдалечаваме от основния му размер - 13. Цитирай
Recommended Posts