interman Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 E това вече ми звучи като пълна изгъзица - да си държиш китарата толкова ниско, че да ти е неудобно да свириш акорда по естествения начин и да се налага да го свириш с ПАЛЕЦ? > Явно наистина има хора всякакви. Все пак си мисля, че не е нормално да се свири така, не знам .... Ами не е изгъзица много си е удобно даже. Хендрикс така е свирил петиците Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vasil Pavlov Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 Знаем за Хендрикс, дай да станем и левичари и да свирим с обърнати китари .Това, че той го е правел (а той е правел и много други интересни неща), не означава, че е препоръчително да се правят. И аз като гледам примерно на Стиви Рей Вон дясната му ръка какво прави по време на концерт и как се движи във всички посоки, ми настръхват косите, но това не му пречи да има съвършено звукоизвличане и да е велик . За съжаление ако го пробваме, надали ще се доближим до него.. @ Arteglam Слушаш главно метъл и затова си свикнал да гледаш ниски китари... За да обощя всичко казано по темата - приоритет трябва да ти е удобното свирене - дори и МАЛКО да ти пречи ниската китара, по - добре си я дръж високо. Правилното е да ти е на нивото, на което ти е, когато свириш седнал - така ръката не се мести и свиренето не куца. Остави ниските китари за Слаш и Хетфийлд - те могат да свирят и така, но за съжаление по - техничните неща не стават с провиснала китара до коленете. Свири си акордите както ти е удобно - както сам видя, всеки ги свири по различен начин - щом ти е удобно, няма основателна причина да свикваш по някакъв нов начин. Изобщо аз не знам каква е тази мания с ниските китари - ок, ИЗГЛЕЖДА добре, но пречи сериозно на хубавото свирене. Блусарите (вкл. всички по - известни - СРВ, ББ Кинг, Бъди, Клептън) и джазмените нямат проблеми с високите китари, защото слагат МУЗИКАТА на първо място, а не култовият външен вид. Ако все пак много държиш - смъкни китарата до коленете и задължително басовия тон с палец, даже може и да си облечеш някоя дрешка тип Кис - така ще изглеждаш по - яко... ако ли не - значи просто обичаш да СВИРИШ Ти си избераш... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Arteglam Отговорено Януари 25, 2009 Автор Share Отговорено Януари 25, 2009 Хаха Определено по-добрият звук е по-важен Ще намеря някакъв компромисен вариант Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MrDeath Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 ^^Кой е казал, че всички металкитаристи свирят с китари на ташаците? Крис Бродърик, Джон Петручи, Чък Шулдинър, оня с турското име от Некрофагист (то е ясно на кой се прави). Сигурно има и още, но не се сещам. Темата беше друга обаче. Обясни му се пича, пък с времето сам ще установи къде и как да си държи китарата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valserp Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 (Редактирано) Пълна квинта хващам или с баре с кутрето или с 3 пръста... или пък с баре с безименния. Няма значение Какво значи терминът "пълна квинта"? За мен той е нещо ново. И как точно се хващат два тона с три пръста? Сори, не съм особено музикално грамотен, затова си измислям термини, под които съм сигурен, че всеки разбира какво съм искал да кажа. Явно съм сгрешил. Под "пълна квинта" имах предвид хващането на 3-те тона - основния, квинтата и октавата на основния. Тъй като "пауър акордите" не винаги се свирят задължително и с 3-те тона, сметнах, че е нужно да вметна как го правя в моментите, когато свиря и трите. Двата тона, които хващам с 1 пръст са точно горната октава и квинтата на основния, тъй като се падат... ъъъ - на едно и също прагче, на съседни струни, ако не бъркам. Съжалявам, че те затормозих. Редактирано Януари 25, 2009 от Valserp Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Arteglam Отговорено Януари 25, 2009 Автор Share Отговорено Януари 25, 2009 Общо взето този 3ти тон се явява октавата на първия(root).Този дето се държи с първи пръст.Например за Ла - Руут нотата е Ла-1ва степен после следва Ми-5та степен(затова им викат петици сигурно не съм се инт) и после следва октавата пак Ла 8-ма степен.А по-принцип 1ва степен =8ма степен.Общо взето мисля ,че е така ако не е някой да ме поправи ,че да не се излагам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 ...определено мога да кажа, че в повечето случаи използвам 1 и 3 пръст. Това има две предимства - използват се само силните пръсти и опцията да добавиш и/или промениш още един интервал с кутрето - чиста октава (за по плътен жица саунд), голяма секста (при блуса) и т.н. Ей това, смятам че е доста добре обосновано и даже няма какво повече да се каже . Общо взето за мен ако китарата седи прекалено високо излгежда грозно.Все едно имаш нещо лепнало се за гърдите ти и т.н и Напълно възможно е да си промениш коренно възгледите след време. В началото някой сложи снимка на Том Морело , който си държи китарата доста високо вдигната и не изглежда смешно поне за мен. Друг е въпроса дали не ти харесва, защото не приличаш достатъчно на кумирите си. Иначе мойте наблюдения за китаристи(също и за басисти) , които съм гледал на живо или на видео, че тези които са с по високо вдигната китара обикновено ми харесват повече как свирят, показват по чиста и прецизна техника , макар че е за сметка на атрактивно сценично поведение. Но пък някой ако иска зрелище да ходи на кино ... аз обикновено съм там за да слушам музиката. (Всъщност наблюдението на добър и техничен музикант на сцената, макар че не подскача насам-натам и не развява грива, за мен пак си е един вид интересно зрелище.) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
RockoBG Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 (Редактирано) Най-ми е смешно като си спомня как се опитвах да обясня на маман, че има акорди от 2 тона и по-точно 1-и и 5-и зае.. Едит: А маман с консерва... Редактирано Януари 25, 2009 от RockoBG Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kitaratapesho Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 (Редактирано) ^ А може би не е редно да се опитваш да обясняваш нещо, в което не си компетентен? Ако приемем, че интервалът чиста квинта е акорд, то тогава всеки единичен тон можем да кажем, че е интервал, а абсолютната тишината е с тонова височина. И други подобни глупости... Идеята ми и на леката корекция към колегата по-горе (в предишния си пост) е, че ако ще помагаме на някой с невярна, измислена и неточна информация - то това се нарича мечешка услуга. Ако всеки започне да пише и дава мнение САМО по въпросите, които са в неговата компетенция - светът и в частност този форум ще стане едно много по-смислено място. Но не би... Поздравявам ви с акорда с тонов състав E и B. Някой го наричат чиста квинта, а други - акорд Е. Петър Редактирано Януари 25, 2009 от kitaratapesho Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lizardman Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 ^ А може би не е редно да се опитваш да обясняваш нещо, в което не си компетентен?Когато ти е пределно ясно, че не си компетентен - да, но когато си мислиш, че си прав, тогава какво става? Естествено, че ще се опиташ да помогнеш с информация, която според теб е вярна. Пък и то всеки е достигнал някакво ниво - утре може да ти се преобърне възгледът, дори да си най-големият. Нали така? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kitaratapesho Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 ^ Абсолютно вярно! Мнението ти се променя с времето, но теорията на музиката си има определения и обяснения, които са константни, общоприети от всички музиканти по света, с изключение на няколко-стотин потребители на този форум, които смятат, че ще преоткрият топлата вода по един нов начин. Говорим за конкретни факти, а не за лични предпочитания! Както и да е, извинявайте, че ви затормозих с мнението си. Занапред ще се постарая, както беше и в последната една година, да не пиша и влизам в раздел Китара. Мястото ми определено не е тук! Успех на всички, Петър Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
RockoBG Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 ^ А може би не е редно да се опитваш да обясняваш нещо, в което не си компетентен? Или да си мълчиш ако нещо не си разбрал... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kitaratapesho Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 След кратко обсъждане на Л.С. държа да се извиня на RockoBG - разбрал съм поста му погрешно. Въпреки това заставам зад всичко казано в темата (без заяждането си към РокоБГ), включително и мнението ми, че е по-добре да не влизам в този раздел. Петър Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Arteglam Отговорено Януари 25, 2009 Автор Share Отговорено Януари 25, 2009 Не помня дали преди няколко месеца аз ти бях казал ,че няма смис. да се убиждаш от такива неща . Аз лично държа да продължаваш да пишеш тука ,защото мисля че Аз както и много други хора имаме какво да научим от теб и да получим някаква информация по един или друг начин.Ако моето мнение има някакво значение по някакъв начин за теб. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SviStyle Отговорено Януари 25, 2009 Share Отговорено Януари 25, 2009 На мен ми се е случвало да хвана квинта с палец и среден пръст(особено след соло завършващо на доминантов 7\9или7\9+ към тоника, когато единия крак изключва бустера, а дясната ръка намаля китарата от пота или сменям адаптер, даже и двете заедно когато влиза вокалиста).И аз съм се учудвал като се видя така, но се оказва, че това са ми свободние(готови) пръсти, с които най-лесно и първосигнално натискам.На втората квинта(или акорд) се оправям. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts