Jump to content
Българският форум за музиканти

kolio_k

Видео/alternate Picking

Recommended Posts

Останах приятно изненадан от интереса към темата ми за пикинга и реших да запиша кратко видео, за по начинаещите с alternate, в което , до колкото ми бе възможно ( не много ;) ) се опитах да демонстрирам моя подход при упражняване и използване на техниката.

 

http://video.google.com/videoplay?docid=-2...24425&hl=en

 

За евентуалните гледащи>

 

Съжалявам за качеството на видеото, DV камерата ми изкука и направих видеото с уеб камерата на лаптопа ми. Използвах относително малка компресия, за да не доскапя и без това гадното качество. Плюс това през повечето време говоря глупости, оказа се ,нямам опит в подобни прояви стил монолог пред камера, а видеото е далеч от изчерпателно, но и без това стана дълго, няма как. Надявам се евентуално да се окаже донякъде полезно за някой, макар че всъщност изразява строго само моята лична гледна точка за А.Р.

 

п.п. Опитах се през повечето време да се придържам към алтернейт, но има и заемки от суип и легато на края ;)

 

п.п.2 Гугъл успя да се погаври изцяло с качеството, съжалявам. Надявам се да се вижда нещо. Путфайл въобще отказа да тръгне за съжаление. Ако има интерес към видеото, евентуално мога да пробвам тези дни пак някъде

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съжалявам но не можах да чуя нищо от видеото нз що ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Браво :) Това наистина е доста трудна техника за свирене :D Както ти сам каза трябва доста време да се отдели за да не се маже , да има динамика и всеки един тон да звучи :D Също каквато и техника да се използва - арпежи , легато , алтернейт пикинг и др. - трябва да се започне бавно и постепенно да се забързва темпото :D Сопоред мен е най-добре човек да свири с метроном :):hooray:;) ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Успях да кача малко по свястно видео с по силен звук

 

alternate-picking-silno

 

Надявам се да става повече

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сега е екстра ...

Маного ценно . Благодарско ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Обяснението ти за дясната ръка ме подсети, че имам основен въпрос за суийпинга:

А именно - когато се движим нагоре и надолу по струните, с коя ръка заглушаваме отшумяващите тонове, за да избегнем замазване? Как по-точно?

Инак браво за видеото, полезно и рядко срещано инфо ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Още не съм го догледал докрай но това за от лакът и от китка ми е толкова познатоо, макар че не съм го минавал осъзнато си спомням доста пъти, в които съм се чудил що, аджеба звучи толкова дървено като движа само китката или що от лакът не става добре при по-бавни темпа и все си мислех че е от мен, докато не стигнах до "тръскането на ръката" ;) Като се отпусне ръката приятно и движението си става почти естествено, както си демонстрирал супер ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Кольо човече покъсах се от кеф!!!Направо се размазах,мога да си те пускам преди лягане и след ставане за оправяне на настроението!Жесток си пич просто трябва да ти открием един фен клуб във форума,че не знам да съм гледал някакъв по-добър урок на български от твоя,честно!Караш ме да си хвана китарата и да изшлайфам 3 перца докато я науча тая техника.Може би някои ше кажат ужас тоя ми уби желанието за свирене,ама на мен ми действа супер позитивно.Между другото доста яко напипваш джаз скали и неща от сорта на Стив Морз.Много точно изпипано,прекрасно технически и като фийлинг!Поздрави и до нови срещи! ;):hooray:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Кольо, супер интересно и полезно видео. Да се надявам ,че е начало на една дълга поредица. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много, много ви благодаря за отзивите и наистина страшно се радвам, че намирате видеото за полезно. Аз имах голяма доза съмнения по възпроса, мислех, че видеото е доста разхвтрляно и не до там добре обяснено, но в моя защита ще кажа, че това наистина е трудна материя за обясняване и това, което на мен са ми обяснявали по въпроса обикновенно е било, свири бавно с метроном, то ще си стане само :) . Сигурно е така, но отнема доста време ;) , което за някои от нас ( не знам дали този начин на свирене ще е удобен за всички, предполагам, че не) може да бъде понамалено.

 

@Valserp

 

При мен лично ( не твърдя, че е универсално) заглушаването идва предимно от дясната ръка и най вече от палеца и, който опира във всички струни, върху които не свиря. Отчасти за работата помага и лявата ръка, но не по различно от която и да е друга техника.

Аз обаче не използвам суип кой знае колко (предпочитам легато, като звук) и мисля, че тук, във форума има много специализирани суип свирачи, които биха могли да ти отговорят вероятно по добре от мен ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сега беше съпер :) мнооооого добро видео пич ;);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Супер ценно, хиляди благодарности ! :)

 

Днес ще изтъркам ръждата от струните на китарката или направо ще ги сменя и ще пробвам това движение хем от китка, хем от лакът. Трябва да си призная, че сериозно ми върна интереса към китарата. Нещо бях започнал да залитам към клавишни и барабани.

 

Имам едно въпросче - включваш ли по някакъв начин пръстите или са напълно неподвижни и само китката и лакъят участват?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мерси много колеги

 

@niki123bg

 

При мен пръстите не се движат, но предполагам, че би било по добре ако и те се включат, би направило смяната между струните по плавна и елегантна. Диката на времето свиреше с комбинирано движение от китка и пръсти и ставаше много яко, ама на него техниката винаги му идвала отвътре, както сега лютиерството

Edited by kolio_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много добро видео. Браво Кольо, продължавай в същия дух.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.