SomeoneElse Отговорено Април 22, 2009 Отговорено Април 22, 2009 Не знам дали точно това имаш в предвид Според мен има предвид посоката на жилките на дървото на тялото и конструкцията и начина на прикпрепяне на грифа... Цитирай
vlex Отговорено Април 22, 2009 Отговорено Април 22, 2009 (Редактирано) ^^ По-скоро говореше за посоката на жилките на тялото. Иначе изглежда добре. Чакаме да я чуем. Поздрави, Влад едит: @someoneelse: ееее на всяка манджа мерудия, начи. Все да ме изпревариш Редактирано Април 22, 2009 от vlex Цитирай
BassTraffic Отговорено Април 22, 2009 Отговорено Април 22, 2009 Имах предвид доста неща, които забелязах, като недостатък при изработката на тази китарка. 1. Липсва цялостна концепция и конкретна идея какво трябва да се получи, като краен резултат. Липсва целенасоченост на проекта. 2. Избора на материал е меко казано хаотичен. Избира за тяло дървесината Орех, която предразполага за натурален цвят на тялото или евентуално бърст някакъв, а крайна сметка китарата е боядисана. Няма логика. 3. Поради шума, който се вдигна около напречната посока на жилките на отрязаното тяло, изглежда се промени корено и посоката на развитие на проекта. Трябваше да се скрие този дефект. Единственият начин, е като се прибегне до боядисване. Предполагам, че Ивита се е намесила, но този път само със аерография без лакиране. Пак казвам това са предположения. 4. После идва момента на конструктивните забележки. Залепване на фингърборд само със 4 стяги на разстояние поне 150мм една от друга, като за притискаща дъска се използва някаква подложка с дебелината на фазер. Тази технология на дава резултати. Слепката е некачествена поради слаб контакт м/у залепваните повърхности. Аз лично използвам поне 10 стяги и ако има място слагам още. 5. Копането на отворите на адаптерите, нек джойнта (който аз наричам седло на грифа), кутия за електроника са напълно хаотични непрецизни. Тези тунели м/у отворите на адаптерите където трябва да се залепи грифа за тялото за абсолютно неравни. Това предполага за недобра слепка на особено важен елемент- грифа. 6. Използването на кит при музикален инструмент, считам за недопустимо. Това не е калник на кола или броня. Това е музикален инструмент. 7. Тръс родa е самоделка, направен по никакво подобие на друг такъв. Тръс рода е важен момент при направата на грифа. Не се използва какво да е или просто изпаднали от някъде профили. Тръс рода с алуминиев П профил си има специфични заобляния по долните краища на профила, подложки на шиша в средата, специални гайки за различните краища на тръса. Има си и размер и технология за поставяне на тръс- изолира се достъпа на лепило до тръса и т.н. 8. Във началото на темата пише: „Нестандартни форми и тунинг на китари”. Тази китара според мен няма нищо общо и със двете. Формата е популярна, както на тялото така и на грифа, а за тунинг не може да става и дума, защото инструмента се прави дефакто от нулата. 9. Кант под формата на байндинг, който е сякаш нарисуван със лак за нокти. Този кант предполагам е необходим за да се скрие кофтито слепка на фингърборда. Този вид байндинг, аз не го приемам и според мен не пасва на визията на китарата. Ако ще се прави байднинг, то нека да е от целулоид. Ако нямате налични защо не поискахте. Аз имам бял 1,2мм и щях да ви дам за тая китарка. 10. Китарата като цяло няма стил и излъчване. Няма индивидуалност. Няма идея при подбор на хардуер и всички останали допълнителни компоненти. Това са само малка част от недостатъците, които се виждат от снимките. Това не е критика под формата на унижение или някаква форма на негативизъм. Това са неща, които ако не спазите няма как да разберете, какво е усещането да си от онези, които наричате „Големите”. Мисля, че е уместно тук във форума да се дискутират такива особености, които в случая аз бих нарекъл дефекти. Смятам, че тук има доста хора, които биха споделили мнение, както и да критикуват критиката (мен самият). Не мисля, че просто да се „поощрява” подобно начинание без да се маркират пропуските е добре за идеята „правене на китари”. К. Димитров 1 Цитирай
prayer4eto Отговорено Април 22, 2009 Отговорено Април 22, 2009 (Редактирано) @Dimes Ехх, лЬОтиере, лЬОтиере ... Ако се познаваше добрият китарист по това с каква китара свири ... @BassTraffic - Съдейки по изброените от тебе кусури и изпипвания, една такава китара, излязла от твоите ръце, би струвала от 2000 лева нагоре. Докато тази едва ли бих си я закупил за повече от 600-700. Разликата мисля, че е очеИзвадна . В крайна сметка, градивната критика си е полезна. EDIT: @Evtim - спамър Редактирано Април 22, 2009 от prayer4eto Цитирай
BassTraffic Отговорено Април 22, 2009 Отговорено Април 22, 2009 (Редактирано) @BassTraffic - Съдейки по изброените от тебе кусури и изпипвания, една такава китара, излязла от твоите ръце, би струвала от 2000 лева нагоре. Докато тази едва ли бих си я закупил за повече от 600-700. Разликата мисля, че е очеИзвадна . Не става въпрос за крайна цена продукт. Става въпрос за елиминиране на проблеми, които ако не обсъдим сега в тази тема, гаранция давам, че ще се повторят при следващата китара. Тук не става въпрос и за хипер прецизност и педантичност. Става въпрос за елементарни правила, които всеки може да коригира с минимум усилия и средства, като съответно постигне по-високо качеството на крайният резултат. К. Димитров Редактирано Април 22, 2009 от BassTraffic Цитирай
vlex Отговорено Април 22, 2009 Отговорено Април 22, 2009 @Dimes: Приятелю, не знам какво си учил и какво си научил от цялото обучение, но определено не си научил какво е "добър тон", "толерантност" или "уважение към другите". Факт е, че РДГ има конкретни пропуски и очевидно няма съответното образование в лютиерската област, но пък в крайна сметка ако имаме двама човека, единият отиде в университет за лютиери (да приемем, че в някаква паралелна вселена има такъв) и по цял ден седи и лови мухи с уста, а другият си седне на задника и пили китари наред, имам смътното усещане, че вторият ще е в пъти по-добър лютиер отколкото първия, па макар и без гамотите... Така че те съветвам да си спомниш кой си бил ти и откъде си тръгнал, защото никога не е излишно да си кътаме в паметта откъде сме тръгнали, за да не почнем да пърхаме сред облаците твърде на високо. Да не говорим, че не съм видял нищо твое, с което да спечелиш уважението на хората тук, а с откриващ, псуващ пост да си започнеш изявите тук и то толкова изобилстващ на квалификации... просто не прави добро впечетление. @Viper-X: Виждаме те порицаваш останалите с твоите велики знания... @SomeoneElse: Ти си като бате Бойко: Ти не спиш, ти чакаш... @BassTraffic: Мда, така е. Наистина има конкретни пропуски в целия работен процес и няма нищо лошо в това, че се отбелязват тези неща: в крайна сметка ние сме тук, за да изградим едно малко общество, което да си помага един на друг в подобни начинания. Аз лично бих се кефел ако някой пише конструктивна критика в истинския й смисъл в моите теми...Иначе ми се струва, че става въпрос за лилав байц и черен бърст при финишинга, но не съм сигурен и е трудно да се каже по малките снимки. @rdg_design: Наистина вижда се, че имате мераци, само ви моля да не забравяте кои сте и от къде сте тръгнали, защото на моменти постовете ви са лееекичко високопарни. Не оставят добро впечатление. Мойте две копейки и половина. И извинявайте, ако нещо... Поздрави, Влад Цитирай
Harvester Of Sorrow Отговорено Април 22, 2009 Отговорено Април 22, 2009 Според мен има Stagg Може би до един - два месеца ще ви пусна тема за пълната трансформация на моя Stagg, която е около 25 процента готова. Цитирай
TONY Отговорено Април 23, 2009 Отговорено Април 23, 2009 Казаха ми, че интересна тема се е заформила, та огледах RDG добре е докарал на външен вид китарата. Виждам, че е вложил душа или както се казва "себе си" в нея. Е, това за мен е много ценно. Щом Бас трафик, казва какви са кусурите, и така добре ги е систематизирал, че просто RDG остава да си вземе поука за следващите проекти. Тези специфични неща си ги разбират баш майсторите, RDG дано повярва, че критиката е добронамерена и следващият проект да е напред. Спор относно серийно производство, къстъм шоп на известни марки срещу ръчно изработени китари от български лютиери е леко безмислен. Човек би могъл да има и от трите . Имаше отделна тема за родните лютиери. Нивото варира от да кажем "Скуаяр", та до най-готините къстъм шопки. Според майстора. Цитирай
horsefucker Отговорено Април 24, 2009 Отговорено Април 24, 2009 Готина китарка сте измайсторили. Евалата. Още една-две като направите и доизпипате технологията и вече може да почнете да разработвате и ваша си електроника! Тогава ще има и в България прилично китарно производство. Малко СОЦ звучи, ама не би било зле. Цитирай
wait_and_bleed Отговорено Април 30, 2009 Отговорено Април 30, 2009 мноо луди китари праите и аз смятам да се пробвам но по нататък Цитирай
rdg_design Отговорено Май 2, 2009 Автор Отговорено Май 2, 2009 Успех в начинанието! С уважение RDG Цитирай
newhardguitar Отговорено Май 2, 2009 Отговорено Май 2, 2009 Хора свалям ви шапка , всякакви недобронамерени коментари са излишни Цитирай
rdg_design Отговорено Май 3, 2009 Автор Отговорено Май 3, 2009 Нещата ще стават все по-интересни.Просто изработката изисква време,за това ще пускаме и по някой тунинг. Поздрави RDG Цитирай
ditronix Отговорено Май 3, 2009 Отговорено Май 3, 2009 rdg_design,такива като вас търкалят Земята!Възхищавам ви се!Давайте напред,вземайте от добронамерените съвети тук и не обръщайте внимание на заядливците Цитирай
pioneer 306c Отговорено Май 3, 2009 Отговорено Май 3, 2009 ^ я вземи слез на земята и не се унасяй чак толкова. Цитирай
Recommended Posts