Jump to content
Българският форум за музиканти

Раждането на хищника от Русе


Recommended Posts

Не знам дали точно това имаш в предвид

 

Според мен има предвид посоката на жилките на дървото на тялото и конструкцията и начина на прикпрепяне на грифа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ По-скоро говореше за посоката на жилките на тялото. Иначе изглежда добре. Чакаме да я чуем.

 

Поздрави,

Влад

 

едит: @someoneelse: ееее на всяка манджа мерудия, начи. Все да ме изпревариш :):music336:

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах предвид доста неща, които забелязах, като недостатък при изработката на тази китарка.

 

1. Липсва цялостна концепция и конкретна идея какво трябва да се получи, като краен резултат. Липсва целенасоченост на проекта.

 

2. Избора на материал е меко казано хаотичен. Избира за тяло дървесината Орех, която предразполага за натурален цвят на тялото или евентуално бърст някакъв, а крайна сметка китарата е боядисана. Няма логика.

 

3. Поради шума, който се вдигна около напречната посока на жилките на отрязаното тяло, изглежда се промени корено и посоката на развитие на проекта. Трябваше да се скрие този дефект. Единственият начин, е като се прибегне до боядисване. Предполагам, че Ивита се е намесила, но този път само със аерография без лакиране. Пак казвам това са предположения.

 

4. После идва момента на конструктивните забележки. Залепване на фингърборд само със 4 стяги на разстояние поне 150мм една от друга, като за притискаща дъска се използва някаква подложка с дебелината на фазер. Тази технология на дава резултати. Слепката е некачествена поради слаб контакт м/у залепваните повърхности. Аз лично използвам поне 10 стяги и ако има място слагам още.

 

5. Копането на отворите на адаптерите, нек джойнта (който аз наричам седло на грифа), кутия за електроника са напълно хаотични непрецизни. Тези тунели м/у отворите на адаптерите където трябва да се залепи грифа за тялото за абсолютно неравни. Това предполага за недобра слепка на особено важен елемент- грифа.

 

6. Използването на кит при музикален инструмент, считам за недопустимо. Това не е калник на кола или броня. Това е музикален инструмент.

 

7. Тръс родa е самоделка, направен по никакво подобие на друг такъв. Тръс рода е важен момент при направата на грифа. Не се използва какво да е или просто изпаднали от някъде профили. Тръс рода с алуминиев П профил си има специфични заобляния по долните краища на профила, подложки на шиша в средата, специални гайки за различните краища на тръса. Има си и размер и технология за поставяне на тръс- изолира се достъпа на лепило до тръса и т.н.

 

8. Във началото на темата пише: „Нестандартни форми и тунинг на китари”. Тази китара според мен няма нищо общо и със двете. Формата е популярна, както на тялото така и на грифа, а за тунинг не може да става и дума, защото инструмента се прави дефакто от нулата.

 

9. Кант под формата на байндинг, който е сякаш нарисуван със лак за нокти. Този кант предполагам е необходим за да се скрие кофтито слепка на фингърборда. Този вид байндинг, аз не го приемам и според мен не пасва на визията на китарата. Ако ще се прави байднинг, то нека да е от целулоид. Ако нямате налични защо не поискахте. Аз имам бял 1,2мм и щях да ви дам за тая китарка.

 

10. Китарата като цяло няма стил и излъчване. Няма индивидуалност. Няма идея при подбор на хардуер и всички останали допълнителни компоненти.

 

Това са само малка част от недостатъците, които се виждат от снимките.

Това не е критика под формата на унижение или някаква форма на негативизъм. Това са неща, които ако не спазите няма как да разберете, какво е усещането да си от онези, които наричате „Големите”.

Мисля, че е уместно тук във форума да се дискутират такива особености, които в случая аз бих нарекъл дефекти. Смятам, че тук има доста хора, които биха споделили мнение, както и да критикуват критиката (мен самият). Не мисля, че просто да се „поощрява” подобно начинание без да се маркират пропуските е добре за идеята „правене на китари”.

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Dimes Ехх, лЬОтиере, лЬОтиере ...

Ако се познаваше добрият китарист по това с каква китара свири ...

 

@BassTraffic - Съдейки по изброените от тебе кусури и изпипвания, една такава китара, излязла от твоите ръце, би струвала от 2000 лева нагоре. Докато тази едва ли бих си я закупил за повече от 600-700. Разликата мисля, че е очеИзвадна :) .

 

В крайна сметка, градивната критика си е полезна.

 

EDIT: @Evtim - спамър :P

Редактирано от prayer4eto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@BassTraffic - Съдейки по изброените от тебе кусури и изпипвания, една такава китара, излязла от твоите ръце, би струвала от 2000 лева нагоре. Докато тази едва ли бих си я закупил за повече от 600-700. Разликата мисля, че е очеИзвадна :) .

 

Не става въпрос за крайна цена продукт.

Става въпрос за елиминиране на проблеми, които ако не обсъдим сега в тази тема, гаранция давам, че ще се повторят при следващата китара. Тук не става въпрос и за хипер прецизност и педантичност. Става въпрос за елементарни правила, които всеки може да коригира с минимум усилия и средства, като съответно постигне по-високо качеството на крайният резултат.

 

К. Димитров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Dimes: Приятелю, не знам какво си учил и какво си научил от цялото обучение, но определено не си научил какво е "добър тон", "толерантност" или "уважение към другите". Факт е, че РДГ има конкретни пропуски и очевидно няма съответното образование в лютиерската област, но пък в крайна сметка ако имаме двама човека, единият отиде в университет за лютиери (да приемем, че в някаква паралелна вселена има такъв) и по цял ден седи и лови мухи с уста, а другият си седне на задника и пили китари наред, имам смътното усещане, че вторият ще е в пъти по-добър лютиер отколкото първия, па макар и без гамотите... Така че те съветвам да си спомниш кой си бил ти и откъде си тръгнал, защото никога не е излишно да си кътаме в паметта откъде сме тръгнали, за да не почнем да пърхаме сред облаците твърде на високо. Да не говорим, че не съм видял нищо твое, с което да спечелиш уважението на хората тук, а с откриващ, псуващ пост да си започнеш изявите тук и то толкова изобилстващ на квалификации... просто не прави добро впечетление.

 

@Viper-X: Виждаме те порицаваш останалите с твоите велики знания...

 

@SomeoneElse: Ти си като бате Бойко: Ти не спиш, ти чакаш... :)

 

@BassTraffic: Мда, така е. Наистина има конкретни пропуски в целия работен процес и няма нищо лошо в това, че се отбелязват тези неща: в крайна сметка ние сме тук, за да изградим едно малко общество, което да си помага един на друг в подобни начинания. Аз лично бих се кефел ако някой пише конструктивна критика в истинския й смисъл в моите теми...Иначе ми се струва, че става въпрос за лилав байц и черен бърст при финишинга, но не съм сигурен и е трудно да се каже по малките снимки.

 

@rdg_design: Наистина вижда се, че имате мераци, само ви моля да не забравяте кои сте и от къде сте тръгнали, защото на моменти постовете ви са лееекичко високопарни. Не оставят добро впечатление.

 

Мойте две копейки и половина. И извинявайте, ако нещо...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен има Stagg :)

Може би до един - два месеца ще ви пусна тема за пълната трансформация на моя Stagg, която е около 25 процента готова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казаха ми, че интересна тема се е заформила, та огледах :)

 

RDG добре е докарал на външен вид китарата. Виждам, че е вложил душа или както се казва "себе си" в нея.

Е, това за мен е много ценно.

 

Щом Бас трафик, казва какви са кусурите, и така добре ги е систематизирал, че просто RDG

остава да си вземе поука за следващите проекти. Тези специфични неща си ги разбират баш майсторите,

RDG дано повярва, че критиката е добронамерена и следващият проект да е напред.

 

Спор относно серийно производство, къстъм шоп на известни марки срещу ръчно изработени китари от български лютиери е леко безмислен. Човек би могъл да има и от трите ;) .

Имаше отделна тема за родните лютиери. Нивото варира от да кажем "Скуаяр", та до най-готините къстъм шопки.

Според майстора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готина китарка сте измайсторили. Евалата. Още една-две като направите и доизпипате технологията и вече може да почнете да разработвате и ваша си електроника! :cheers2:

Тогава ще има и в България прилично китарно производство.

Малко СОЦ звучи, ама не би било зле.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещата ще стават все по-интересни.Просто изработката изисква време,за това ще пускаме и по някой тунинг.

 

 

Поздрави RDG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

rdg_design,такива като вас търкалят Земята!Възхищавам ви се!Давайте напред,вземайте от добронамерените съвети тук и не обръщайте внимание на заядливците :drummer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.