Evtim Djerekarov Публикувано Август 20, 2005 Публикувано Август 20, 2005 Много хора ми казват, че е по-добре да си взема някаква стара, но оцеляла китара за 50 - 60 лв, която ми е удобна, да изръся по нея още 100 - 200 лв, и според тях ще се получи една много по - добра и издържала теста на времето китара, от тези за по 250 - 400 лв. по магазините. Други ми се подиграват, че събирам трошки. Вие как мислите? Цитирай
7thString Отговорено Август 20, 2005 Отговорено Август 20, 2005 Начи, според мен няма смисъл в подобни неща- ако китарата е наистина за 50тина лева, най-вероятно няма да стане за нищо- ако е кремона- ще е с изкривен гриф, дрънчащи струни, изшлайфани прагове, а ако е акустична, разстоянието м/у струните може да е такова, че да си пъхнеш ръката до китката м/у струните и грифа Оправянето на такива проблеми най-често завършва в кофата за боклук... Подобна манипулация може да се извърши със евтина китара, която е изработена правилно, но примерно има кофти електроника и с 200-300 лв може да се направи да звучи мн. по-добре. Все пак ако си решил да вземаш старо, първо и най-важно преслушай акустиката- ако дрънчи, фалшивее или пък изобщо не звучи, зарежи Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 20, 2005 Автор Отговорено Август 20, 2005 Ами в случая става въпрос за един пълдин. Дървенията много ме кефи. Грифа е направил ЛЕКА дъгичка, ама май не самия гриф, а фингърборда не е еднакво дебел навсякъде, и лесно ше се оправи. Иначе китарката е страшно удобна и доста запазена. Трябва да и направя и други адаптери. Цитирай
the_gorer Отговорено Август 20, 2005 Отговорено Август 20, 2005 (Редактирано) Дерзай, дори и нищо да не стане е страхотно занимание. Да е жив и здрав pacman, че зариби маса народ из форума да си дялкат дъските. Не съм съгласен с 7thString, че щом вземеш трошка, видите ли, значи за нищо не става. Купи си сравнително запазена и (по възможност) свиреща дъска. Гледай смао грифът да не е изметнат. С 50-60 лева можеш да оправиш проблемите по фингърборда и прагчетата, да си купиш маслени ключове, да я боядисаш и да я направиш готина на външен вид. С още 80-100 можеш да вземеш един готин адаптер да я накараш да свири задоволително. Цялата хава ще ти струва около 120-150 лева. И най-вече: занимавката си струва. Интересно е, пък и после ще стряскаш младежите с твоята custom талпа. Успех! Редактирано Август 20, 2005 от the_gorer Цитирай
Nikifena Отговорено Август 21, 2005 Отговорено Август 21, 2005 Евтиме, мойта китара е така.. За 60 лева, ама вече е със сменени прагове, напасван гриф, ибанез адаптери и капсоловани ключове. Сега е супер Остава само да и лакирам тялото за да стане по-красива. Ако дървенията на тая за 50-60 лева е готина и ти е удобна нищо не пречи да е ъпгрейднеш Цитирай
didopeshev Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 http://entropy-rock.hit.bg/didog/dido-galeria.html ето и моито дялкано китар4е: голяма гордост!!! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 4, 2006 Автор Отговорено Май 4, 2006 (Редактирано) Е, след като вече имам известен опит със стари БГ китари мога да заявя: Има голям смисъл да се преправят стари китари, обикновено започват да звучат по-добре от средния клас китари от магазините, като всяка си има различен "характер" на звука, за разлика от пазарските. Освен това, една китара, да кажем на 20 години, е от достатъчно престояло дърво, така, че да сте сигурни, че няма да се изметне грифа, например. Разбира се, като избирате стара китара, която купувате трябва да внимавате за: 1. Материали - от какви материали е направена 2. Грифа, горе-долу прав ли е, и добре ли е захванат за тялото, работи ли тъс-род-а му. 3. Прецизно ли е изрязан джоба за грифа в тялото(поправимо е, но е желателно да няма луфт). 4. Фингърборд-а трябва да се показва целия над тялото, и още може би 1-2мм. от грифа(имам предвид, грифа да не е прекалено хлътнал в джоба, както и да не стърчи прекалено много над тялото, в повечето случаи и това е поправяемо, особено в случаите, когато грифа е хлътнал, тогава се подлага). 5. магарето правилно ли е поставено(струните не трябва да са на криво спрямо грифа), поправяемо(може да се премести магарето). 6. Естествено - вярна ли е, и добра продължителност на тона ли има. Като пътеводител за звук който искате в зависимост от дървото. Чам(тяло) - не става много добре за дисторшън, но вади убийствено приятен топъл и мек тон за чисто свирене. Липа(тяло) - Приятен звук, става за дисторшън, но е по-мек по принцип, за чисто е средно-подходящ. Махагон(тяло) - Много красив и звънлив тон, идеален за овердрайв и дисторшън, става добре и за чисто(макар понякога да е прекалено звънлив). Орех(тяло) - малко прекалено басов тон, става добре за чисто(за бас китара е идеално). Ясен(тяло) - Красив плътен тон, с наличие и на високи честоти, доста богат звук. Клен - не съм попадал на такава. За грифа е добре да е направен от твърдо дърво. Пълдините и орфеите обикновено имат гриф, направен от няколко отденни дъски(обикновено 3 гебели букови или дъбови, и 2 по-тънки махагонови ленти). Кремоните имат грифове от малко по-меко дърво(става за по-мек тон). Фингърборда е добре да е от прилично твърдо дърво като орех, клен, или палисандър. Редактирано Май 4, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Overdrive Отговорено Май 4, 2006 Отговорено Май 4, 2006 аз мисля първото незнам за тези които ти се подиграват (кажи им да си гледът рабтата), но мене ме кефи да оправям и модифицирам китари не по-малко от колкото да свиря на тях, голяма зарибявка е това и сега си търся и аз стара БГ китара offtopic:кои са тия дървета на които им се вика alder и agathis, за да определя мойта китара от какво е (едно от 2те е)?? ще кажа че е много тежка (ако тва ще помогне да се разбере кое от 2те е) Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 4, 2006 Автор Отговорено Май 4, 2006 alder - елша agathis - столетник, американска агава Питай дърводелец! Цитирай
Overdrive Отговорено Май 4, 2006 Отговорено Май 4, 2006 мерси а що в руски сайт пишеше: Alder - ольха пак оффф: а представа има ли някой как да определя кое от 2те е, щот дърводелец не се сещам да познавам. китарата е sunburst и шарките на дървото са малки много къси чертички и тежи мноого Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 4, 2006 Автор Отговорено Май 4, 2006 Снимай дървото с някакъв що-годе добър фотоапарат! Цитирай
DILETANT Отговорено Май 4, 2006 Отговорено Май 4, 2006 мерсиа що в руски сайт пишеше: Alder - ольха пак оффф: а представа има ли някой как да определя кое от 2те е, щот дърводелец не се сещам да познавам. китарата е sunburst и шарките на дървото са малки много къси чертички и тежи мноого Именно Alder = ольха = елша. Предполагам, че твоята китара е направена точно от такова дърво. Използва се много при направата на корпусите на Фендъри и Скуайъри. Цитирай
TONY Отговорено Май 4, 2006 Отговорено Май 4, 2006 Ефто - оказа се че пълдина го бива ама вземи като продадеш един дистер - вложи парите и го завърши - интересна китарка ще направиш - с тия адаптери дето сам си навиваш - бриджа ме кефи ама и ти като обущаря - вземи го направи тоя нек адаптер - смени ключовете, нещо ако има да боядисаш при главата за да докараш и по добър вид и май трябва дя смениш и магарето и постни снимка и семпли - да видят съфорумниците Цитирай
Overdrive Отговорено Май 5, 2006 Отговорено Май 5, 2006 ето 2 снимки http://img194.imageshack.us/img194/6047/040520060090dq.jpg http://img196.imageshack.us/img196/3977/darwo9no.jpg не са с хубаво качество, защото в момента нямам хубав апарат, но се виждат ясно малките шарки на дървото Цитирай
разбойник Отговорено Май 5, 2006 Отговорено Май 5, 2006 Overdrive, ако е тежка е по-вероятно да е agathis. Елшата не е от тежките дървета. В нета можеш да намериш достатъчно снимки на елша, които да сравниш с твоята да китара - напр. http://www.kingbass.com/woodphoto.html, http://www.warmoth.com/bass/options/options_bodywoods.cfm и т.н. Евтиме, повечето грифове на "Орфей" и "Пълдин" са от клен. Виждал съм и букови, и от ясен, но повечето са клен. Махагон, клен/явор, елша, ясен, палисандър, абанос - горе-долу това са класическите материали. Не казвам, че не може да има добре звучащ инструмент от др. материали, но това са най-разпространените Не съм съгласен, че махагонът е "прекалено звънлив" - Gibson е добър пример за обратното, нито пък, че орехът е идеален за бас китара. Подобни генерализации са доста рисковани, тъй като тонът на инструмента зависи от прекалено много неща. При избор на балалайка на първо място е най-добре да са ушите, а след това малко размисъл и анализ не е излишен - удобство, изработка, използвани материали и хардуер. Лично аз съм предубеден към инструменти с прекомерно участие на дъб, бук и пр. Цитирай
Recommended Posts