Jump to content
Българският форум за музиканти

Kитарка за блус/рок/леко хеви


JohnnyGuitar

Recommended Posts

Здравейте, колеги!

 

Свиря на китарка от не повече от година. Досега свирех на една акустична китарака. Хващал съм и електрически китари, не са ми няква новост. Свирил съм с китари на приятели които са седяли седмици вкъщи. Какво можете да препоръчате за свирене на блус и рокчета и евентуално леко хеви като Мейдън. Някаква китарка с двоен и единични или двойни адаптери(но ако е само двойни да не звучи много глухо). Искам и китарата да звучи достатъчно стегнато и ясно за да може да се свирят пълни акорди на 4,5,6 струни с нея без звука да и се променя много (извинявайте за ламеркото изразяване)като се качвам нагоре по грифта и без да има дразнещи тонове по грифта като прагчета, на които тона трепти все едно ти е стара струната или пък на едни прагчета тона е остър и силен а на други става глух и гаден. Искам приятен тон и някаква постоянност на звука по грифа. Не като ударя широк акорд и да се чуда кво става :thumbs_up:. Не ме интересува китарата да е със много тънък гриф. Търса китара с нормално дебел гриф като повечето класически ел.китари. Знам и че за тази музика не е добре грифа да е прекалено тънък.

 

Пробвал съм някои китари като Squier булет, Стаг и Apollo които не ми звучат добре, като скуаера и стага малко повече ми харесват, а аполото ми звучи направо трагично както и да го гледам. Въпреки това, не харесвам звука и на Скуаяра и стага - някак си твърде далече са от това, което търся и съм описал горе. Имат странни тонове по грифа а и като се качиш след 15-то прагче нагоре дори и тънките струни звучат дзиндзикащо и гадно. Не може да става въпрос за приятен тон. Иначе не съм капризен на адаптери а и доколкото съм чел из форума, яки адаптери се слагат само на доста по-скъпите китари. Не търся прекрасен тон от адаптерите, просто баланс. Нито много глухи, нито много тънки. Искам нормално звънка китара със стегнат бас отдолу.

 

Направих си нещо като списък с китари, които видях по магазините:

 

1. В RF- Squier страт копия - различават се като цена от най-евтините(булет) то по-скъпите(афинити, стандарт).

Аз свирих на булета на един приятел и не ми хареса, но за останалите не знам много, само съм чел из форума

че стандарта обикновено е от липа, а афинитито е от елша както истински страт, но само ако не е от пакет.

2. Във фактора видях едно ЛесПол копие Фактор, което беше доста евтино около 250лв, което изглеждаше средна хубост на изработка но не знам как свири.

3. Във фактора имаше и Blade китари за които нищо не знам, освен че струват около 400-700лв и изглеждат добре.

4. Във Фактор имаше и Washburn, които имаха едни модели HH но като цяло ми се виждат китари с метълска концепция.

5. Ibanez в малък цум изглеждат доста добре, но доколкото съм ги слушал и съм чел за тях са си по-метълски китари.

6. Стаг в малък цум които ми изглеждат много по-добре от тези които съм пробвал, обаче не знам дали звучат по-добре.

7. Ямаха в Динакорд имат добре изглеждащи китари но не знам дали са това, което търся. Pacifica са ми грабнали интереса.

8. Cort в Динакорд ми направи впечатление, че цените не са високи, обаче дали това не се отразява на звука и при тях?

9. В онзи магазин, дето е близо до малкия цум в пряката на Пиротска до големия трап в едно безистенче имаше едни ктиари Richwood за 390 лв ако не се лъжа, които изглеждаха много избарани.

10. В интернет разглеждах много марки като Harley Benton, Billy Ray, Career, Slammer.... които варират като цена от 160-500 лв.

Дали някои от горните ще ми свършат работа за това, което търся? Не търся някаква много ниска цена. Искам просто добър резултат като цена/качесвтвен звук, иначе ми е ясно че за 2000 ше си купя яка китара. Не съм се засилил да купувам сега и мога и да пробвам в магазините нататъка... Мога да събера и още парички(в момента имам 320) и не е проблем да събера и 2 пъти по толкова. А тояга не ми трябва - мога да си купя такава веднага на старо.

Кажете какво мислите са нашенските ктиари по магазините. Ще ви помоля да давате мнения за китари дето сте ги пробвали. Много теми има във форума дето всеки говори наизуст за китари дето не ги е пробвал никога. Ако някой от вас има преки впечатления, нека сподели. Ако може и някакво записче да пуснете без много мъгла и ефекти ше сте златни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Търсенето ти е малко трудна задача.

Едва ли са много китарите, които свирят добре(чисто акустично/механически) подобно на хубавите китари, обаче са примерно 2-3 пъти по-евтини. Е, изключения може и да има.

 

Като цяло на мен Squier ми се виждат прилични като изработка, обаче едва ли ще предложат това което търсиш. Изключение може би е само Афинитито, което сам си забелязал,че е от малко по-истински(за страт) материал - пробвай го.

 

Китарите Blade ги пробвах миналия месец във фактора - не съм имал възможност да усиля за да мога да усетя китарата, но ми се видяха прилични. Пробвах един телекастер с ключе за активна елекроника и едно страт "копие", което беше с алнико адаптери.

 

За Richwood - пробвах едно бяло страт копие Richwood при Капъша - не знам дали апаратурата имаше принос, обаче тази китарка ми звучеше убийствено на първо чуване - имаше много ярък и балансиран тон. Можеш да отидеш и да чуеш за себе си.

 

Cort не са скъпи, но съм ги пробвал само колкото да ги пипна - иначе изглеждат добре.

 

Фактора е китара, която става като за евтина китарка, но едва ли изпъква с нещо над останалите.

Същото мога да кажа и за по-старите стагове(скоро не съм хващал нови).

Подобно ми е и мнението за китарите, които и видял в нета, въпреки че може и да има изненада(гледах елшови кериърчета и били рейчета в една тема наскоро).

 

Ямахата(Pacifica) много хора я хвалят. Аз нямам пресни впечатления от нея, но може ми съформумците ще споделят.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрвей .

 

Аз свиря на American Deluxe Strat ...наистина прекрасна китара,но също толкова важно за крайния резултат е това през което я пускам.горе си писал ,че свириш от скоро...това няма значение,колкото по-скоро се сдобиеш с хубава техника толкова по-добре,за хубавия звук просто трябва да се ескспериментира и да се чете доста литерарура разибира се. Идеята ми с всичко това е,че като земеш китара е добре да помислиш и за някакво комбо за да можеш наистина да правиш нещо смислено.

За евтините китари няма да говоря ,само бих споменал,че са една безмислена покупка и също така голям проблем при свирене с хора заради непрестаният брум и микрофония.освен това един добър инструмент винаги можеш дда го продадеш ако решиш да се откажеш после макар и с няколко стотин по малко..,но щом си стигнал година боя се че си заразен и е в кръвта ти и е по-зле от рак.

Сега ,за блус ,рок и лек метал ...това са доста различни неща освен ако не си гари мур,но подозирам ,че не си.От опита си съдя ,че няй-добрата китара за това е Стратокастара и по конкретно Делукс Страт.има дълбок и много мек саунд почти като гипсан,но си остава званлива с конкретех ,характерен тон който няма как да се збърка.имаш 22 позиции ,двупосочно тремол и заключващи се ключове...модерен бърз С"форма гриф.Към това ако прибавиш едно Блус Делукс 40 вата комбо си готов да свириш на всякъде и при всякакви обстоятелства!Просто събери 3-4000 хилки или си продай колата ,но да знаеш че си струва!Можеш да идеш в някой магазин и да помоллиш да ти пуснат да чуеш точно тази екипировка и сам ще разбереш след като вече си преслушал боклука! ако пък не ти се дават токлова пари можеш просто да вземеш нещо каквото и да е то яма да има особена разлика.по-добре най-евтиното докато решеш да се обурудваш като хората ...защото е въпрос на време почнеш ли един път :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кви 3-4000 хилки - по-добре е да се купи 70тарски или 80тарски страт до 1500-2000лв (стратовете от 70те не ги имат за кой знае какво в чужбина, което значи че се намират на добри цени).

Пробвай Скуаяр стандард HSS или "Витнтидж ала-бала" сериите - мисля че ще ти вършат работа, защото са с алнико адаптери, макар и евтини изработката е добра за парите, подлежат на ъпгрейд с "маркови" адаптери - тоест дървото не е мега-смотано. Имаше и някакви делукс Скуаяри без пикгард от махагон - даже тук се продават 2-3 такива, а Ямахата от по-горе съм чувал че е добра (не съм я пробвал).

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ямахата горе ми харесва но ме притеснява дали няма много мътен тон като цялата е от махагон. Ако можеш запиши някой семпъл на клийн акорди. Плюс това още не съм събрал толкова - ако някой вече не я е взел може да ти пиша нататъка.

 

Ясно ми е че ако се изръся яко ще получа звук, ама не това беше въпроса. Повече ме интересуват вариантите за китара в диапазона около 300 до 700 лв. И обикновено фендер-тип тремоло или дори тюн-о матик фиксиран бридж върши работа. Усилвателя ще го мисля по-нататък но и там ще мина с нещо нелошо но не много скъпо. По-скоро нещо по-ново моделиращо от сорта на лайн6, вокс и т.н...

 

Въпроса ми е за китарите в този диапазон по нашите магазини и интернет магазините.

Не ме интересува и дали е страт или друга китара а просто ме интересува да не страда от описаните горе проблеми.

 

Ако имаш време запиши някакви семпли с твоята китара за да мога да я имам като някаква референтна основа за страт звук. Ще се радвам ако още някой даде мнения за китарите по магазините, а ако има и може да записва - още по-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Прочетох какво си написал и постоянно ми се върти една китара в главата, която отговаря на тия характеристики - Fender Stratocaster. Скъпа е, но определено си купуваш качествен инструмент. Идеална е за блусчета, за лек рок и хеви, даже мисля, че Смит от Мейдън свиреше на стратокастър, но не съм сигурен, така че би трябвало да те удоволетвори от към звук(за жалост не и от към пари). Китарата втора ръка ще можеш да я вземеш за около 1000(може и по - малко, но горе долу) :girl_witch::greenball:

 

Просто исках да кажа какво мисля, Успех! :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^бе стига с това ,Стратокастера е ултра далече от блуса-блус се свири с Гибсън (мани го Стиви Рей,Тексас мен е :rolleyes: )

Страта определено е универсална и много добре звучаща китара (имам стар такъв),но зависи какво търсиш като звук -за силова атака потъва,каквито и адаптери да сложиш дори и с хъмбъкъри.

Гибсън тип китарите са много по пробивни ,бих ти препоръчал Wintage като евтина китарка,но пак ухо да чуе-ръка да пипне! ;)

При всички положения евтиното излиза скъпо,но си изясни какво търсиш като саунд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Не мисля, че гибсъно подобна китара ще го устрой(Vintage V100), защото той каза, че не иска нито китара от махагон, нито с двоини адаптери, до колкото разбрах, за това му препоръчах и стратокастър. Иначе аз също съм фен и на vintage и на gibson(фен е силна дума, ама да не изпадаме в подробности) просто си мисля, че тои търси таква китара, но както каза "око да види, ръка да пипне". Той си решава, аз само изявявам мнение.

 

Успехи :rolleyes:

Редактирано от Додо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^бе стига с това ,Стратокастера е ултра далече от блуса-блус се свири с Гибсън (мани го Стиви Рей,Тексас мен е :) )

:rolleyes:;):):hysterical: :hysterical:

Явно за теб блус е много тясно понятие - Бъди гай ,джон маер,ерик клептън,робърт крей,джими вон явно не са блусари а кънтряги -или може би шредъри :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^бе стига с това ,Стратокастера е ултра далече от блуса-блус се свири с Гибсън (мани го Стиви Рей,Тексас мен е :rolleyes: )

Страта определено е универсална и много добре звучаща китара (имам стар такъв),но зависи какво търсиш като звук -за силова атака потъва,каквито и адаптери да сложиш дори и с хъмбъкъри.

Гибсън тип китарите са много по пробивни ,бих ти препоръчал Wintage като евтина китарка,но пак ухо да чуе-ръка да пипне! ;)

При всички положения евтиното излиза скъпо,но си изясни какво търсиш като саунд.

 

Това за Страта и аз не го разбрах :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно уточнение - и Смит, и Мъри, и Герс от Мейдън свирят на стратове, като имат по няколко страта, включително такива с хъмбъкер адаптери и флойд роуз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно за теб блус е много тясно понятие
Щом казваш :rolleyes:

Може да се сетиш за Клептън,че преди да мине на стратове свири основно с Гибсън СГ в Крийм,Джими Вон като брат си е Тексасец и там преобладават кънтряшките стилове и китари като Фендер,може да се каже че и Стиви Вон свири и с Гибсън 335 (пеперудка),но е силно повлиян от Джими Хендрикс,(който също използва Флайнг В (стрелата) на Гибсън,защото е левичар),но свири с Фендер,защото е новатор за времето си и използва тремолото максимално.

Като изключим най-продаваните "блусари" (като Клептън,който си издаде албума "От Люлката" с признанието от кой се е учил) ,почти всички Черни блус-мастъри свирят с Гибсън.

Та можеш да поровиш за понятието Блус и от къде тръгва въпросния. ;)

Едит-имам Фендер модел 1974 год. и смятам че е прекрасна китара като звук и въобще,преди това смених някакви ам.стандарт,телекастър и др.Но просто си казвам мнението,че блус се свири с Гибсън тип китара,не мразя стратовете.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно за теб блус е много тясно понятие
Щом казваш :rolleyes:

Може да се сетиш за Клептън,че преди да мине на стратове свири основно с Гибсън СГ в Крийм,Джими Вон като брат си е Тексасец и там преобладават кънтряшките стилове и китари като Фендер,може да се каже че и Стиви Вон свири и с Гибсън 335 (пеперудка),но е силно повлиян от Джими Хендрикс,(който също използва Флайнг В (стрелата) на Гибсън,защото е левичар),но свири с Фендер,защото е новатор за времето си и използва тремолото максимално.

Като изключим най-продаваните "блусари" (като Клептън,който си издаде албума "От Люлката" с признанието от кой се е учил) ,почти всички Черни блус-мастъри свирят с Гибсън.

Та можеш да поровиш за понятието Блус и от къде тръгва въпросния. ;)

това е вярно но не можеш просто така с едно изречение да затриеш историята на фендер -стратокастъра не е ултра далече от блуса - а напротив използва се точно толкова колкото и гибсън от блусарите (дори малко повече :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^бе ,прав си,но ме дразни тая фендерска рекламна атака отвсякъде,модела страт е направен (от евреина Лио Фендер) да е евтин (болтчета) и да избие на пазара,има далеч по-добри китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.