Baby Thomas Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 ...не е ли логично, че отстоянията между отделните прегчета (до 12-о включително) при 24 прагов фгриф са по-големи от тези при 22 прагов такъв ? Еми не е. Прочети внимателно какво писа Евтим. Ще се опитам да дам и друга идея как да си го представиш - приеми, че 12-ти фрет трябва да е фиксиран там, къде си е в момента. Ако имаш по-дълъг гриф, то той ще влезе навътре в тялото на китарата. Сответно се налага дълбаене. Ако искаш 36 фрета (има такива малоумия) фретборда ще стига до мидъл пикапа някъде. Щях да забравя - прочети какво е написал Евтим. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 (Редактирано) Няма разлика в разстоянията между прагчетата при 21/22-прагов и при 24-прагов гриф, ако двата грифа имат една и съща мензура(648мм стандартно Фендер/Ибанец/Джаксън/много други или 628мм Гибсън). Разликата е, че при 24-праговия гриф, самия гриф е по-дълъг, понеже има още 2/3 добавени прагчета. Иначе разстоянието 0-12 прагче и 12-седло на бриджа е едно и също. На китарите с 24 прагчета най-често бриджа е вкаран по-навътре в китарата и адаптерите са по-сбити един до друг, за да не влиза грифа много навътре в китарата. Редактирано Юли 31, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
prayer4eto Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 Няма разлика в разстоянията между прагчетата при 21/22-прагов и при 24-прагов гриф, ако двата грифа имат една и съща мензура(648мм стандартно Фендер/Ибанец/Джаксън/много други или 628мм Гибсън). Точно за това зададох този въпрос - явно стандартен гриф (бил той 24 или 22 прагов) си е разкроен за стандартна мензура (648 мм). Явно момчето, ако иска този номер да стане, трябва да си отиде при майстор - да си му направи нов гриф с нова мензура (ново отстояние). Самият факт, че Гибсън има различна мензура от "стандарта" ме води до мисълта, че все пак разграфяването на грифа си е функция от мензурата. Ако не съм разбрал нещо - моля поправете ме Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 (Редактирано) Не може майстор да му направи гриф, който да е с различна мензура. Т.е. може, но китарата няма да е това, което момчето иска - ако трябва да не се пипа тялото, пък китарата да е с 24 прага, тогава мензурата плашещо ще се доближи до мензурата на по-къс бас . Тази китара НЕ Е ОРАЗМЕРЕНА ЗА 24 ПРАГА. Толкова. Като не го кефи, да я продаде и да си купи друга. За експериментални цели може да си вземе една пълдинка за 50 лв и ако иска с 29 прагчета да я прави. Редактирано Юли 31, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 Сега се сетих, че има и друг вариант - откъртваш фретборда и си правиш нов, по-дълъг. Виждал съм такава интервенция. Много селски вариант и не го препоръчвам на никой. Но все пак го има... Цитирай
fluti Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 Самият факт, че Гибсън има различна мензура от "стандарта" ме води до мисълта, че все пак разграфяването на грифа си е функция от мензурата. Ако не съм разбрал нещо - моля поправете ме Разбира се - отстоянието на 1-во прагче от нъта се определя, като се раздели дължината на струната (мензурата) на 17.816. След това остатъкът пак с дели на 17.816 и се получава разстоянието от 1-во до 2-ро прагче и т.н. за колкото прагчета искаш. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 31, 2008 Отговорено Юли 31, 2008 (Редактирано) Самият факт, че Гибсън има различна мензура от "стандарта" ме води до мисълта, че все пак разграфяването на грифа си е функция от мензурата. Ако не съм разбрал нещо - моля поправете ме Е, много ясно, че е функция на мензурата. Половината от мензурата(12-то прагче) означава 2 пъти честотата(октава по-висок тон). Иначе разстоянието от прагче 2 до прагче 3 е разстоянието от прагче 1 до прагче 2, разделено на 1,059463094, или корен 12-ти от 2. (1->2) = (0->1)/pow(1/12, 2) (2->3) = (1->2)/pow(1/12, 2) (3->4) = (2->3)/pow(1/12, 2) .......... (pow(степен, основа) - функция за степенуване - 2 на степен 1/12 е същото като корен 12-ти от 2) http://www.manchesterguitartech.co.uk/fret_calculator.php Редактирано Юли 31, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Overdrive Отговорено Август 4, 2008 Отговорено Август 4, 2008 ае човек все пак говорим за Bullet - най-скапания модел Скуаиър - доколкото знам между 2000 и 2006та дори са от шперплат - какви грифове и лютиери - самото тяло не струва Плюс това още 2-3 прага няма да те направят по-добър китариз, ама изобщо. Цитирай
Squier BulletStrat Отговорено Август 4, 2008 Автор Отговорено Август 4, 2008 Ае момче ти пробвал ли си ми Скуаяра че да го плюеш???Кат пробваш тогаз казвай кое е скапано и кое не..бас хващам че дори и не си хващал китара от шперплат камоли булет от такав материал.. Иначе благодаря за съветите на останалите М№М№М№ Цитирай
EAmechaniX Отговорено Август 4, 2008 Отговорено Август 4, 2008 Може ли да цепя баса?Вземам само 10%.... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 4, 2008 Отговорено Август 4, 2008 бас хващам че дори и не си хващал китара от шперплат камоли булет от такав материал.. Хаха, не бъди толкова сигурен. Шперплатени китари се наблюдават много по-често отколкото предполагаш. А ако ти не си виждал, това говори по-скоро за теб и твоя опит, отколкото за неговия. Цитирай
Басурендер Отговорено Август 4, 2008 Отговорено Август 4, 2008 (Редактирано) Евтиме, според мен поне 1/10 от съфорумниците ни имат китара от шперплат и половината от тях не подозират това... Освен това китара от махагон не е еднозначно на качествена ктара. Извинявам се , че пак засягам тази тема Редактирано Август 4, 2008 от Басурендер Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 4, 2008 Отговорено Август 4, 2008 Дай да не говорим на тая тема. Отдавна сме се разбрали, че за теб големи разлики в звука няма, а за нас има . Цитирай
Overdrive Отговорено Август 5, 2008 Отговорено Август 5, 2008 (Редактирано) човека е басист - значи е нормално това тези новите Булет май са липа, топола или нещо такова, но старите с фиксирания бридж са си чист шперплат - не знам за каква става въпрос тук, но знам новите колко скапани ключове и тремоло имат и това блокче от сплав как трепе тона... Редактирано Август 5, 2008 от Overdrive Цитирай
Recommended Posts