Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Благодаря на Николай Янаков!

Ей, ако някога се видим имаш няколко бири от мен!

Сега ще разгледам и аз туй-онуй... :read:

Отговорено

Ми основното и практическото е да се схванат 2-3 формули - за коефициентите и за самите редици. :lol:

Имам и едни прекрасни учебници по Висша математика в .PDF-формат. Ако някой има нужда и проявява интерес... :read:

Отговорено

на български ли са, то едно време като я учихме (висшата математика), гледахме просто да я избутаме, ама след време се оказа че си трябва и пропуските пречат

Отговорено

Да, има неща, дето са по-плява, но има и нужни, примерно интеграли, диференциали...

На английски са файловете, но ми се струва много добре обяснено, по-хубаво, отколкото предават доцентите из нашите учебни заведения, по-добре и от сухите ни учебници, защото има и примери. :lol:

Отговорено

Баси - и аз не мога да изтегля нищо щото не съм в БГ! :P

Моля някой да ми ги прати на емайла:

visiondann@yahoo.com

:lol::D:P

Отговорено
Да, има неща, дето са по-плява, но има и нужни, примерно интеграли, диференциали...

На английски са файловете, но ми се струва много добре обяснено, по-хубаво, отколкото предават доцентите из нашите учебни заведения, по-добре и от сухите ни учебници, защото има и примери. :lol:

Щом има примери - става

Отговорено

Пичове, много ще съм ви благодарен(а и предполагам други от нас, които са извън БГ), ако ги пратите тия неща на Гмайлския акаунт на форума.

• 2 months later...
Отговорено

Ако имате конкретни въпроси, задайте ги, ако мога ще отговоря.

Най-общо за да се развие функция в ред на Фурие тя трябва да е периодична. От музикантска гледна точка се разбира тон, иначе е възможно всяка непрекъсната функция да бъде представена като сбор от елементарни(по-прости) функции. Т.е разлагането на сигнала, като съставен от елементарни части се нарича развитие на функция в ред на Фурие. Не се сещам наизуст математическата дефиниция, но това е обяснението. Това развитие се прави с цел лесно да могат да се анализират отделните съставки и след това ако е необходимо да се извършват математически операции. Севременните пс. програми позволяват тази обработка да става машинно, което значително опростява изчисленията и анализа.

Ще се радвам ако ми пратите изложените по-горе материали, майла ми е:

bagrian@hotbox.ru

Отговорено (Редактирано)

По-точно, Фурие теорията позволява разлагането на коя да е сложна периодична функция на прости синусоидални функции. Лично аз предпочитам "трептение" или "сигнал". И доказва, че е съставена от такива. Това е. А материалите са достъпни все още за даунлоуд, не съм ги изтривал.

Сигурен съм, че заинтересуваните вече отдавна са ги разгледали и разбрали. :(

Поздрави,

Стоун

Редактирано от Stone
Отговорено

Отскоро научих за форума, за Фурие си прав, правилно е да се каже и по този начин. Добре е, който тепърва ще я учи да знае това, защото сухия материал без простичкото обяснение по-трудно се разбира.

Отговорено

Забелязвам, посрещам те с "Добре дошъл!". Надявам се да ти хареса тук. Един от най-полезните форуми, според мен. :rolleyes:

Да, прав си, чистият математически език е сух, а в малко трудове е обяснено с разбиране, по-опростено и нагледно, т.е. не само на математически език. Но в единия от материалите, които съм качил, може да се каже, че поне е направен опит за подобно качествено обяснение. :P

Отговорено
p.s. теоремата за квантуване на Nyquist, в университета ни я набиваха в главите още и като теория на Котелников, преподавателя си знаеше предмета, ама човека се е учил по времето на комунизма - та се сещате, че на всичко западно се е търсело аналогия - аве няма значение.

Теорията на семплирането е известна още като теория на Whittaker-Nyquist-Kotelnikov-Shannon, защото върху нея са работили видни учени от цял свят и не виждам какво общо има комунизма с името на Акад.Котелников, който впрочем е починал тази година. Малко повече уважение към научните му трудове!