jordanp Отговорено Август 14, 2010 Share Отговорено Август 14, 2010 Дайте съвет с какво мога да си почистя китарата и най вече самия гриф (петната, които остават при свирене). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Van Dim Отговорено Август 14, 2010 Share Отговорено Август 14, 2010 Здравейте, Отивате в някой музикален магазин и там ще ви предложат разни препарати за почистване и полиране на китари. Специално за грифа дават така нареченото "лимоново масло". Аз лично съм ползвал и съм доволен от един комплект на Фендер - Препарат за полиране на лака, Лимоново масло, препарат за почистване на струни и кърпа. Струваше около 50лв. По отделно мисля че се продават всичките тези препарати и на други фирми. Ориентировъчна цена - 10-ина лв на бутилчица 100-150мл. В общи линии мисля, че най-бързо свършва препарата за почистване на струни. Лимоновото масло по принцип се ползва 1-2-3 пъти годишно и е САМО за грифа (от страната на струните) и не трябва да се ползва там, където има лак. Ако имате предвид някаква "домашна химия" или трикове с подръчни материали... по-добре не. Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jordanp Отговорено Август 14, 2010 Share Отговорено Август 14, 2010 Смятах да пробвам с "домашни химии", не се разубедих. Ще проверя за посочените препарати. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
carnalsoul Отговорено Август 14, 2010 Share Отговорено Август 14, 2010 До колкото съм чувал цигуларите си чистят грифовете на цигулките със натрошени орехи в някакъв тънък плат (тензух според мен) . Аз лично си купих бадемово масло от аптеката струва 2 лева и вече си чистя китарите с него повече от година и имам за още толкова и съм страшно доволен . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Август 14, 2010 Share Отговорено Август 14, 2010 jordanp, прочети цялата тема и действай с нещо "фабрично". Успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
peterko Отговорено Август 14, 2010 Share Отговорено Август 14, 2010 Пичове мисля че тук в Сплит видях в един Фендер център Фаст Фрет. Ще отида сега да проверя и ще пост-на цена. Ако имате интерес пишете ми ЛС мога да взема количество ( прибирам се на 24 в Бг). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slacoth Отговорено Август 19, 2010 Share Отговорено Август 19, 2010 (Редактирано) Здравейте, понеже си поръчах малко китарна "козметика", а знам че много от вас са ползвали такива препарати искам да попитам нещо за тяхното приложение. Поръчах си тези продукти на DUNLOP: Първото е Fingerboard 01 Cleaner & Prep и се използва за почистване на фрет-борда. Второто е Ultraglite 65 String Conditioner и се ползва в/у струните. До тука работата е ясна. Четох цялата тема нагоре и всичко е обяснено, кое къде се ползва и къде не се. Въпроса ми е има ли смисъл да намажа с 65-цата и частите на флойда, които контактуват със струните, като заключването на нъта и седлата на бриджа примерно? И още - има ли ефект да почистя с 01-цата главата на грифа и тялото, или ще навреди на покритието? Thanks. п.с. - а "контактен спрей за потенциометри" лови ли некъв декиш в/у дървена повърхност или си е чиста проба разхищение на материал?Нещо като псевдо-екраниране в леглата на адаптерите и други места. Редактирано Август 19, 2010 от Slacoth Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
asen93 Отговорено Август 19, 2010 Share Отговорено Август 19, 2010 http://www.musicworld.bg/bg/c_675/i_25478/Dunlop_6524.html -----> за праговете http://www.musicworld.bg/bg/c_675/i_27171/Dunlop_6582.html -----> за струните http://www.musicworld.bg/bg/c_675/i_12370/...Waves_PWGP.html -------> за тялото Успех (ПРИЯТНО ЖУНГЛИРАНЕ ОТ МЕН ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slacoth Отговорено Август 19, 2010 Share Отговорено Август 19, 2010 (Редактирано) И кво прайм са?Пишеме си без да четеме май? Редактирано Август 19, 2010 от Slacoth Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
userko Отговорено Август 19, 2010 Share Отговорено Август 19, 2010 Fingerboard 01 Cleaner & Prep се препоръчва за употреба само върху нелакирани покрития. Мисля, че е най-добре да се използва само по предназначение за почистване на фретборда. Ultraglite 65 String Conditioner - Не мисля, че ще има смисъл да мажеш каквото и да е друго, освен струните. Аз лично използвам и 2та препарата и особено от String Conditioner-a съм доста доволен. Струните, които смених преди почти месец не само, че все още изглеждат като нови, но и поне според мен нямат осезаема промяна в звука. За почистване на тялото, главата на грифа и тн. може просто да използваш сух мек парцал, стара памучена тениска или нещо такова. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
asen93 Отговорено Август 19, 2010 Share Отговорено Август 19, 2010 И кво прайм са?Пишеме си без да четеме май? чел съм цялата тема от самото и начало просто какво да ти кажа Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slacoth Отговорено Август 19, 2010 Share Отговорено Август 19, 2010 (Редактирано) @userko Благодарско за споделеното! @asen93 а ти не ми се обиждай де, чудно ми е защо ми пускаш линкове за неща, които току що съм написал, че вече съм си поръчал? Редактирано Август 19, 2010 от Slacoth Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
asen93 Отговорено Август 19, 2010 Share Отговорено Август 19, 2010 защото и аз споделям каквото използвам няма за какво да ти се обиждам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slacoth Отговорено Август 19, 2010 Share Отговорено Август 19, 2010 (Редактирано) Още един въпрос за по-детайлно изясняване. А ако нанасям дадения разтвор от шишенцето със тези специални памучни кърпички (примерно за почистване на очила) ще ги съсипя ли и как е по-добре?Важно е първо, защото може да се изгуби ефекта от нанасянето и второ защото все пак тези кърпички не са евтини. Примерно кой вариант ползвате? Вариант 1: Намазвам с помоща на памук dunlop 01 в/у фретборда и като позасъхне го излъсквам с кърпичката. Вариант 2: Нанасям разтвора директно с кърпичката, като я напоявам директно от шишето. Вие как правите? Редактирано Август 19, 2010 от Slacoth Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SviStyle Отговорено Август 19, 2010 Share Отговорено Август 19, 2010 Наскоро хванах китара мината с "Фаст Фрет" и се поразочаровах, много.Ефекта е все едно си ял много мазна баничка и без да си миеш ръцете си почнал да свириш.Отватително ми беше.Предпочитам да си свиря с ръждивите струни и да ги сменя по някое време, отколкото да стоят дълго, качествено и некомфортно.Относно фретборда, минавам го с влажна кърпичка(ароматизирана, спиртосана) от магазин за левче при всяка смяна на струни, и ако се сетя през два-три дни(че и струните минавам).Така и цялата талпа почиствам, но само ако ми стане противно лепнеща(по два пъти на ден, поне).И разбира се изплакване с наводнен парцал, след него суха мека кърпа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts