Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистване струните и тялото на китара


spongebob

Recommended Posts

Вече го казах в предната тема, но да повторя:

Вие ако искате с Корисилин и WD-40 ги мажете, аз докато има специални продукти за целта, при това гарантирано безопасни ще си джъткам с тях! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно махането на мръсотията от струните - съществува много ефективен начин, а именно: обикновен лакочистител, с който леко се напоява парцал и се минават самите струни, БЕЗ да се опира парцала в грифа.

трудно няма да опреш парцала до грифа, а лакочистителя ще му е*е майката ако е с нитроцелулозен лак особено,не давай такива акъли на хората..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

Здравейте, видях, че има тема с която се обсъждат струни.

Нека да поговорим малко и за тяхната поддръжка и удължаване на живота.

 

От година и нещо ползвам String Cleaner Dunlop, хубаво е като си почистиш струните, да грабнеш китарата и да жулиш здраво рифове.

Все едно току що си ги сменил с нови. Да но тук идва един проблем, не всички String Cleaner, са трайни и качествени, други не искат да ги ползват защото омасляват/омазняват грифа и ръцете, което води до дис-комфорт.

 

За проблема с омасляването се решава лесно мажеш струните изчакваш и после здраво избърсваш със сух парцал (а струните скърцат ли скърцат)

 

Един ден докато се разхождах по Неофит Рилски, влезнах в Железарията на Ангел Кънчев, и гледам WD-40

449px-Envase_WD-40.jpg

И си казах, що пък не врати, брави, панти и всякаква механика в къщи колкото щеш, ще прежаля 7лв.

 

Доволен от новата си покупка се прибрах вкъщи. А насреща Шеки, стои на стойката и ме чака. Погледнах я, държейки новата си придобивка в ръцете и си казах що пък не и без това струните са ми на 3 седмици и са за смяна. Нанесох, изчаках, забърсах хубаво със сух парцал и резултата беше ЗАШЕМЕТЯВАШ, струните звънтяха все едно са с два тона отгоре. Изтраеха 2 дена преди пак да нанеса WD40 и седмица по късно, намотките хептен се прецакаха и трябваше да ги сменя.

Забележка: Всеки един Стринг Клиинър съдържа органичен разтворител, както и ВД40, не го оставайте да застоява върху дърво, боя, пластмаса и гума!!!

 

Тук е ключовият момент, благодарение на което извлича водата, премахва я по някакъв начин и струните са като нови. Също така предпазва и от корозия.

 

Моля да споделите вашите впечатления и мнения.

Тази тема също така се отнася и за БАС Китари, ако може да се направи ALIAS?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

WD40 разяжда ръжда за секунди. Напръскано върху ръждясал завит болт стоял по дъжда месеци действа безотказно - развива се почти на ръка, ако гайката е до 22. Смятай за каква химия става въпрос и искаш ли да попада по ръцете ти! Сам споменаваш, че разяжда какво ли не! По-добре си сменяй струните веднъж на месеца. IMHO

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

yotzzo благодаря за коментара.

 

ВД40 не попада по ръцете ми а по струните.

Веднъж свършило работа, забърсвам със сух парцал.

 

Мислиш ли, че ако има силна вреда върху кожата ще го пуснат на пазара?

Единствените предупреждения да се избягва контакт с кожата е заради алергични реакции.

 

 

Вече месец нищо ми няма!

не само на мен а и на съквартиранта ми.

 

П.С. Струните си ги сменям на по малко от месец, тъй като те още на втората седмица се скапват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле как не съм се сетил баща ми по цял ден работи с такива работи . Още утре ша си сваля струните и ще ги наприскам с дезодоранта (ВД4О). А преди тази тема аз ги варях в джезве със сода .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Холи шит,

 

можеш да пръснеш в/у парцал да нанесеш по струните, да изчакаш малко и здраво да забършеш със сух докато не се задоплят струните.

Изчакваш малко да изстинат настройваш и свириш.

 

Но веднъж намотките разпуснат ли се, дори и Демонска "благословия", няма да ги накара да звучат като нови :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

WD40 разяжда ръжда за секунди. :dance: Напръскано върху ръждясал завит болт стоял по дъжда месеци действа безотказно - развива се почти на ръка, :dance: ако гайката е до 22. :yahoo:

:happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Съвсем леко преувеличавам. Ама съвсеем леко. :) Гайките бяха 17-ки. По онези съоръжения с рекламите по пътищата, сменяхме разни билбордове миналата година. WD-то действаше безотказно. Пръскаш и след половин минута развиваш. Не бих си го пръскал по китарата.

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ще пробвам и това, защото като се сетя за тия струни и ръждата ми е мъка. Иначе и аз ползвам Стринг клиинъра на Дънлоп и съм доволен, макар че ефекта не може да е кой знае колко дълготраен с каквото и да ги мажеш. Даже първата седмица след смяна на струни ги мажа и преди свирене защото обичам да са мазни, някак си с по-голяма лекота се свири.

 

Обаче един съвет от мене: ако ползвате подобни силни препарати като този в синия флакон подлагайте под струните (т.е. между грифа и струните) лента от найлон, за да сте сигурни че няма да попадне препарат върху дървото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ефекта с Дънлоп е краткотраен при записи ми се налага през 30мин да чистя,

докато при ВД40 мога да издържа повече от час!!!

 

Също ВД40 може да се прилага превантивно към корозия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^+1

 

Никога не съм разбирал тези неща с почистващите препарати за китари/струни. Струни сменям на 2-3 седмици, китарата я забърсвам с памучно парцалче преди и след свирене, и си мия ръцете преди да свиря. Смятам, че всичките китари, които са ми минавали през ръцете, са били в добро състояние, докато са били в мен.

 

Според мен е по-голяма немърливост да си намацаш китарата с нещо, което помага за разглобяването на автомобилни двигатели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^ не че нещо ама един комплект струни за бас струва 50 кинта. Коментара ти е нещо като: толкова ли нямате пари за нови дрехи, че ги перете.

 

Последния път като си взех Ърни бол тона им замина за 1 ден. А със стринг кленара на Дънлоп държеше буквално 15 минути свирене. Миналата седмица ги минах с ВД-то и все още звънтят. Вярно, че за пръв път ми се случва толкова бързо да ми умират струните (нормално траят седмица) и все пак.

 

Имайте предвид ,че 50 кинта са средна цена за бас струни. Преди това се бях оръсил 120 кинта за Елексир (със специално покритие уж да изтраят месец, ама пак заминаха за 2 седмици, да не споменавам лющещият се найлон). Така че не ми разправяите за мизерия. Който иска да пробва и да види какъв е ефекта.

 

 

По въпроса с дървото на фретборда проблеми нямам, просто не се пръска направо на сруните. И повярвайте, баса ми струва 3к и доста внимавам какво правя с него.

 

 

^ пробвай да се запишеш с нови струни и със струни на 1 седмица. Почисти струните които са на 1 седмица с препарат запиши се отново и ще усетиш разликата и защо съществува препарат за почистване на струни.

Редактирано от Coprophagus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.