Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

@sa6tiat

Предполагам,че визираш експеримента ми с PRS Custom 24,Yamaha SA2200 ,Gibson LP STudio.Всичките китари бяха с различна конструкция и материали,но с еднакви адаптери(Гибсън един и същи модел-R490),тогава обаче малко пообърках нещата,защото грешно бях експортвал един трак.Както и да е.

Сега имам по добър пример.Възползвах се от факта ,че имам 2 Фендер Американ Стратокастер и реших да повторя опита.

dvatastrata.jpg

Белият е от 80те,а натуралният от 90те.Имат идентична елктроника и конструкция,но единият е направен от алдър и с палисандров фингърборд,а другият е лайт аш и мейпл фингърборд.Записах ги с мик на чистия и крънч канала на Енгъла ми.Записа е на стайно усилване ,но мисля че се чува достатъчно като за сравнението.На Кюбейса умишлено писах семплите един след друг на един и същи трак за да няма наистина никакви разлики в звука от програмата.Има съвсем лек ривърб.

fender-97Това е блондинката :)

fender-84А ето и брюнетката

Разликите са малки,както може и да се очаква,но чуваеми.Ще се радвам да споделите какво чувате

п.п.Едно нещо ми направи впечатление като слушах ,а и като свирих-80тарският има повече атак на тънките струни,а блондинката има леко по малко среди и повече високи.Сигурно има и други разлики де :D

Редактирано от kolio_k
  • Отговори 35
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Току що разбрах,че sa6tiat всъщност не е имал предвид мен.Сори , поста му малко ме подведе.Както и да е,семплите все пак са свързани с темата

Отговорено (Редактирано)

Кольо - браво мен!

Винанги на ниво, а пък това, че си направил такъв АБ тест много ме радва.

Разликите не са голями, но както казваш са чуваеми.

Дилемата е вечна - блондинка или брюнетка.

На външен вид и двете кефят, на вкус (звук) леко фендер 97 (- записа) по ми допада.

Не се ориентирам на кое от двете казваш блондинка, както и да е.

Редактирано от TONY
Отговорено

Мерси друже.Блондиндинка в случая е белия гриф :) ,ама и ти си прав като се замислиш,тя другата пък е бяла,те май и двете са блондинки

Отговорено

значи - натуралната блондинка - е по - моя тип :)

а на опън как са - демек плейбилити - свираямост?

има ли някаква малка разлика?

Отговорено
откакто съм член на форума (от 2 години ) съм се срещал многократно с теми клонинги на тази

дори си спомням че Evtim Djerekarov беше писал много подробно в една от тях

За тяло:

Бреза, чам, талашит, пресован картон за ел китара - аре у лево...по-хубаво без, айде нема нужда.

мдаа чама е особено кофти - например ето ТОЗИ телекастер звучи "ужасно" :hysterical:

ореха също е много готино дърво - един приятел си прави (самия той с моя помощ) страт от орех, електроника от Фендер и много по-причтно звучи от фабричните фендери от елша

Отговорено

Всеки с предпочитанията си,на мен бялата ми допада повече има среди,които на другата леко липсват и повече атака на първите две струни.Важното е че семплите си свършиха работата да демонстрират,че все пак материала има значение :greenball:

п.п.На свиряемост са доста сходни,мобе би бялата е мъничко по мека,може би се заблуждавам,защото грифът и е доста по удобен.Едно време май повече са го избарвали

Отговорено
откакто съм член на форума (от 2 години ) съм се срещал многократно с теми клонинги на тази

дори си спомням че Evtim Djerekarov беше писал много подробно в една от тях

За тяло:

Бреза, чам, талашит, пресован картон за ел китара - аре у лево...по-хубаво без, айде нема нужда.

мдаа чама е особено кофти - например ето ТОЗИ телекастер звучи "ужасно" :hysterical:

ореха също е много готино дърво - един приятел си прави (самия той с моя помощ) страт от орех, електроника от Фендер и много по-причтно звучи от фабричните фендери от елша

И ти и твоят приятел трябва незабавно да почвате бизнес щом от първия опит сте направили китара,която звучи по добре от американски Фендер :greenball: .

Между другото в саунда на пича от линка ,който си дал чух предимно заден адаптер с много компресор и честно не останах особено впечатлен,може би така звучи на видеото.

Чам,както предполагам знаеш,няма нищо общо с елша :hysterical:

Отговорено
Чам,както предполагам знаеш,няма нищо общо с елша

чам= иглолистна дървесина(бор, ела и др.)

елша (alder) не е иглолистно дърво, както се вижда

Alder.jpeg

Отговорено

сега дали за теб ще е по-добре не знам - под "приятно" съм имал в предвид че звука е по-характерен и интересен и за това ми харесва - не е същия като на сериините Фендери - между другото през 80те фендер имат ограничена серия страт и п-басс с тяло от орех, а пък за чама - първите им Broadcaster и Esquire са били чамови, но после сменят дървото защото се изметвало и не е здраво, така че явно имат добри звукови характеристики и тея дървета, нищо че чама в България е най-евтиния материал :P

Отговорено

Има китари от смърч, които звучат доста добре, особено ако смърча е специализиран за изработка на инструменти.

Нашенсия "чам" ще рече "каквото има иглолистно", и не е измежду най-яките дървета за китари.

Друг проблем при чама, е неговата неустойчивост и склонност към нацепване.

Отговорено

на първо и незадълбочено слушане ми хареса блондинката защото ми се стори с по ясен саунд

и веднага ми дойде на ум че бих използвал 97цата за соло, а 84тата за ритъм

инъче в ръцете на добър китарист,като Кольо-К , и двете звучат супер

и като се замисля 99% от китаристите в форума , вкл и мен ,трябва яко да поработим върху изкарването на хубав саунд

не от към китарата ,а от към собствените ни ръце

и не всички да се мъчим да свирим смешно звучашти бързини , а бавни и красиво звучашти тонове и т.н. и т.н. :P

Отговорено (Редактирано)

Относно сравнение между стратовете на kolio_k, на мен ми звучи сякаш русата(по-новата) китарка има повече "in your face" саунд, но за сметка на това, по-старата китарка има в себе си много приятни и меки тонове, богати на приятни хармониции(особено на clean), които май са малко по-различни и по-груби при русата..

Ако трябва да го кажа по иначе, звучи ми така, все едно русата иска на всяка цена да изпъкне, докато черната ми звучи малко по-"искрено". :P

Кольо ще каже дали и така се усещат при свирене.

Редактирано от Evtim Djerekarov