Evtim Djerekarov Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Ти пък къде се намеси на слабо време..
Evtim Djerekarov Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Ами чуй някои от клийн семплите на kolio_k в раздел "Семпли" примерно - аз за това говоря, като става дума за "качествен звук".
S-cape Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Иначе едни к'е'тайски слушалки тук имат честотен обхват 5-40000 Хц-а, а Байердинамика 20-25000 Хц-а, но звучи около 20 пъти по-добре. Кеф! Доколкото знам човешкото ухо възприема 20-20000 Хц-а... +/- 10% (в най-крайния случай)... "честотен обхват 5-40000 Хц-а" ми звучи, като слушалки за кучета Иначе, нищо лично, просто се кефя какви чудесии може да роди "болния" китайски мозък... Някой беше казал, че на японците им трябва отделна планета... Като гледам и китайците са за там. @Rammkopf Мисля, че идеята ти, всъщност хич не е лоша... Най-малкото притежателите на ултра-скъпи китари ще се успокоят, че инструментите им са по-добри от останалите. Аз лично, с радост бих участвал в едно такова "групово замерване" на характеристики. Особено на хармониците произведени от различните китарки (нали уж, това е важното за "цвета" на звука) Та, с 2 думи, ако кажеш какъв софт да ползвам (и малко повече инфо за него) с радост бих се включил в експеримента.
Evtim Djerekarov Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Абе то тия измервания не казват много за звука...
Hillbilly Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Абе ,пичове,кво ще мерите-за сравнително отскоро свирещи дори да пуснат скъпа китара или учебен евтинджос през менте процесор на хай-гейн разлика почти няма.. Качествения инструмен се усеща най-вече от свирещия и при свирене на чисто или с бууст през добър амп-усещането е съвсем различно.
S-cape Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Абе ,пичове,кво ще мерите-за сравнително отскоро свирещи дори да пуснат скъпа китара или учебен евтинджос през менте процесор на хай-гейн разлика почти няма..Качествения инструмен се усеща най-вече от свирещия и при свирене на чисто или с бууст през добър амп-усещането е съвсем различно. Е, та то ако ще се мери, трябва да е с някакви предварително дефинирани параметри (без ефекти, "стандартен" строй и т.н.) Иначе такава мазилка ще настане...
Rammkopf Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Здравейте отново! Развихри се ултра дива тема. Момчета, Оспокойте топките. Нали всички тук разбираме, че говорим за различни класове китари? И на всички ни е ясно, че евтините китари са насочени към начинаещите ентусиасти, които само искат да пробват дали ще се закрастят по свирене, без да се набутват излишно? Аз все още съм с евтиния Strat Affinity, защото ми е подарък за 20-тата годишнина и за 8 години си се привързах към него. Свикнал съм му на усета и на мурафетите, има сантиментална стойност и т.н. Наистина, доживях момента, в който фабричните му адаптери не ми стигаха като "ритник" и преминах на ъпгрейд с DiMarzio humbucker в корпус на single-coil на bridge позиция. Резултатът беше умопомрачителен, в добрия смисъл на думата! И все пак, пазя си оригиналните neck и middle адаптери, засега. Чакам тези дни да ми пристигнат още два DiMarzio - Super Dist S и Tone Zone S. Не ме разбирайте погрешно. HillBilly, реакциите ти са излишно остри! Идеята ми произлиза от факта, че колкото и да са евтинджос китарите, все за свирене стават. И целта е да видим доколко, аджаба, са по-зле от други, по-скъпи метли. Нека не сме голословни в преценките си и да видим какво ще покажат графиките. Правя го от личен интерес и любопитство, а не с цел да докажа, че китайски garage-brand е на едно ниво с PRS Custom, примерно. И понеже на всички са ни известни достойнствата на китарите над 1000-1500 лева, нека видим как ше се представят entry-level метлите, метнати в директен shootout ... или директно в печката - кой как си реши. EvtimDjerekarov, искаше да се покъртиш от тон. Ми ... ей го на. http://www.youtube.com/watch?v=vO9c85YwhyU Можеш да се покъртиш и от ужасното и свирене. Мо'е да немам талант, но за сметка на това съм тъп. Ама имам и други такива хубави качества. Записът е осъществен посресдством S-Amp by Nikifena, gain на около 50%. Бленда ... не помня, мамка му, но мисля, че е California->Hot wired->Off axis. Началните акорди са през DM Chopper-a, lead партията е на neck адаптера (все още stock). Относно софтуера за вадене на АЧХ - казва се Realtime Analyzer (RTA). Ще намеря директен линк и ще го поствам. Но си мисля, че всяка по-сериозна програма за звукозапис и аудио-обработка (Sound Forge / CoolEdit Pro) ще свърши същата работа с вградения си спектрален анализатор. Интересно ми е къде са им честотните срязвания на тия к'е'тайски адаптери. Навремето бях чел из нета, че най-скъпите и качествени китари имат честотен диапазон някъде между 80Hz и 5kHz. Ако нашите шир-потреби са между 150Hz и 3kHz, добре е. Ще пробвам да направя някакво замерване такова при първа възможност, за да ви покажа каква точно ми е идеята. Нека се включат и колеги с по-скъпи китари! Защото моята навремето я сравнявах на слух с истински Fender Strat правен в California на чист тон през Park (by Marshall) G10 MK-II и разликата беше едва доловима (мойте адаптери вадеха леко mud-лив звук ). Наречете ме "извратен", но твърдо стоя зад мнението си, че евтините китари имат своето място на пазара и в сърцата на свирачите. Затова, не така с леката ръка.
Evtim Djerekarov Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Е, не можах да се покъртя - звука е приличен, обаче нямаш ли некой баш клийн семпъл, където свириш динамично на МНОГО усилено....
Rammkopf Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Нямам, приятелю, но специално за теб ще запиша довечера.
S-cape Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 (Редактирано) @Rammkopf Е, останах малко разочарован... АЧХ-то е ясно... Него наистина с 1000 софта можеш да го направиш... По-скоро бих се накефил на някакъв анализ на хармониците... Сещам се, че в университета смятахме 2-ри, 3-ти, 5-ти, N-ти хармоник и т.н. (вярно, че беше малко в по-друга връзка, ама...) По-скоро някакъв "анализ" на тембъра би ми бил по-интересен... Де да знам, не база спектъра на сложното трептене, да се прави някакъв дедукционен анализ за броя и силата на простите синусоиди... С нещо такова очаквах да ме гръмнеш... Ама май само си мечтая... Нищо де, като кажеш лепваме и АЧХ само... Но, понеже си е твоя идеята, ти предлагам да въведеш някакви правила за мерене... Аз вече дадох 2 предложения: 1) Китарата се мери без каквито и да било ефекти 2) Ползва се някакъв "стандартен" строй (не е задълже да е италиански)... И т.н. EDIT: Всъщност сега, като се замисля SoundForge май имаше някакъв спектрален анализ... Ще трябва да му хвърля едно око довечера. Редактирано Август 20, 2008 от S-cape
MasterOfDisaster Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Аз свиря акустичен дет граинд с Орфеи и който каже ,че китарата нямала динамика да вземе да ме разведе... Може да не е СГ, ЛП- пипера или Дистроер ама в моето село съм яко на мода.
kolio_k Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 (Редактирано) @ Рамкопф Както по горе писах, ако първия ти пост ( този , в който говориш, че и евтините китари са си много добри и няма нужди от скъпи инструменти ) засяга само начинаещи китаристи, се извинявам за по острия си тон и до голяма степен съм съгласен с теб. Не че има нещо лошо всеки да си купува китара по мерака и джоба, но един напълно начинаещ трудно ще отличи добър инструмент, от не до там добър, освен по марката и вида, а напоследък и евтините ги правят доста лъскави Иначе, що се отнася до твоя саунд, предвид с какво и как е записан се чува задоволително. Но по този начин за китарата почти нищо не може да се каже. Това, което ми направи впечатление на първо слушане и доколкото условията позволяват е че на 11ти праг 3та струна (фа#) имаш състейн около 2 и половина секунди, въпреки драйва , а това е доста незадоволително Мисля, че китарата ти не го харесва този тон, освен ако състейна не е такъв навсякъде (не ми се вярва, за този клас е характерен неравномерния състейн). Ако свириш това същото нещо с усилена апаратура, на втората секунда саунда ще избие във фиидбек ( ако приемем, че си с хубави адаптори, защото иначе и без това ще ти се скъсат ушите от микрофонии). Това именно, както и острия неприятен тембър на чисто ( не говоря за твоята китара, не съм я чувал, а по принцип) са проблеми, които смяна на адаптери, добри кубета или ефекти или каквото и да е друго не биха могли да решат, понеже идват от качеството на материала и направията. Редактирано Август 20, 2008 от kolio_k
Rammkopf Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 @RammkopfЕ, останах малко разочарован... АЧХ-то е ясно... Него наистина с 1000 софта можеш да го направиш... По-скоро бих се накефил на някакъв анализ на хармониците... Сещам се, че в университета смятахме 2-ри, 3-ти, 5-ти, N-ти хармоник и т.н. (вярно, че беше малко в по-друга връзка, ама...) По-скоро някакъв "анализ" на тембъра би ми бил по-интересен... Де да знам, не база спектъра на сложното трептене, да се прави някакъв дедукционен анализ за броя и силата на простите синусоиди... С нещо такова очаквах да ме гръмнеш... Ама май само си мечтая... Нищо де, като кажеш лепваме и АЧХ само... Но, понеже си е твоя идеята, ти предлагам да въведеш някакви правила за мерене... Аз вече дадох 2 предложения: 1) Китарата се мери без каквито и да било ефекти 2) Ползва се някакъв "стандартен" строй (не е задълже да е италиански)... И т.н. Батко, надут и вдъхновен от "новаторската си идея", т'ва исках да го правя навремето в университета с моята китара (още оттогава ми се въртят такива глупости в главата). На честотен анализатор Bruel&Kjaer. По време на едно от упражненията по "Уреди за измерване на физико-механични величини". Отрязаха ме, ... щот' тъй. Даже бях писал писмо до Fender Guitars (представи си за к'ва наглост говоря), за да ги питам дали могат да ми дадат по-подробна спецификация на дървото за моята китара и елементите, използвани за хардуера. Получих отговор, че "the guitar has been crafted in China and in-depth technical specification is scarce or simply not available", или нещо в тоя дух. Не съм спец в изчисляването на хармоници, нито пък съм корифей на FFT и логаритмите. Аз си мислех по-скоро за резонансната честота и броя обертонове, които е способен да възпроизведе адаптерът. RTA е приличен честотен анализатор и прави апроксимация, използвайки зверски брой семпли (не помня точно число), така че и твоите желания не са непостижими. Ся, ако си спомня и учебния материал от лекциите и упражненията по УИФМВ ...
Rammkopf Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Както по горе писах, ако първия ти пост ( този , в който говориш, че и евтините китари са си много добри и няма нужди от скъпи инструменти ) засяга само начинаещи китаристи, се извинявам за по острия си тон и до голяма степен съм съгласен с теб. Не че има нещо лошо всеки да си купува китара по мерака и джоба, но един напълно начинаещ трудно ще отличи добър инструмент, от не до там добър, освен по марката и вида, а напоследък и евтините ги правят доста лъскави Иначе, що се отнася до твоя саунд, предвид с какво и как е записан се чува задоволително. Но по този начин за китарата почти нищо не може да се каже. Това, което ми направи впечатление на първо слушане и доколкото условията позволяват е че на 11ти праг 3та струна (фа#) имаш състейн около 2 и половина секунди, въпреки драйва , а това е доста незадоволително Мисля, че китарата ти не го харесва този тон, освен ако състейна не е такъв навсякъде (не ми се вярва, за този клас е характерен неравномерния състейн). Ако свириш това същото нещо с усилена апаратура, на втората секунда саунда ще избие във фиидбек ( ако приемем, че си с хубави адаптори, защото иначе и без това ще ти се скъсат ушите от микрофонии). Това именно, както и острия неприятен тембър на чисто ( не говоря за твоята китара, не съм я чувал, а по принцип) са проблеми, които смяна на адаптери, добри кубета или ефекти или каквото и да е друго не биха могли да решат, понеже идват от качеството на материала и направията. Състейнът става доста по-дълъг, когато свиря през кубето и наистина избива в микрофония. А на сухо състейн нема. Не съм го и очаквал. Като си купувах китарата, не познавах такъв термин.
Recommended Posts