Slav Публикувано Ноември 6, 2007 Share Публикувано Ноември 6, 2007 Абе колеги имам един проблем с електричката. Настройвам я с някой тунер или по слух и да речем на 3 и 4 струна терците и октавите ми звучат добре, НО квинтите и квартите НЕ Или пък квартите и терците звучат добре, а квинтите и октавите не толкова добре И това за всички двойки струни освен 1 и 2 Или примерно акорд Ми мажор ми звучи както си трябва, а Ре мажор направо все едно не си я настройвал. Дали е от китара не знам. 100 % не е от струните, защото съм пробвал различни марки и при всичките се повтаря това. Като че ли най-точният тунер, който съм пробвал е този на Guitar Pro, обаче и с него пак не са настроени като хората. И така всеки божи ден трябва да си играя 30 минути да я настройвам за да звучи всичко горе-долу ок Е тва му е най-гадното на китарата - НАСТРОЙКАТА Ако някой случайно знае на какво се дължи това единия интервал да звучи добре, а другия не моля да каже, че да се опитам да го оправя. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DJ SKRATCH Отговорено Ноември 6, 2007 Share Отговорено Ноември 6, 2007 (Редактирано) Китарата ти се нуждае от финна настройка на бриджа и грифа. Обърни се за помощ в раздела за ремонти. Има доста хора който биха ти помогнали със съвет или ще те насочат към майстор. Редактирано Ноември 6, 2007 от DJ SKRATCH Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Talic_Zealot Отговорено Ноември 6, 2007 Share Отговорено Ноември 6, 2007 (Редактирано) Търси ключовите думи "интонация", "intonation". Много добре е обяснено в сайта на фендер Fender, ако искаш да ти се обясни "for dummies" търси в youtube. П.С. В фендер има само за стратокастерски бридж, ако бриджа ти е друг тип ти трябва друг guide ! П.П.С Препоръчвам ти AP-tuner ..според мен е по-точен от на GP. Ако ползваш Amplitube вграденият също е супер, а и при превключването на аудио драйверите няма да можеш да пуснеш tube-a i ap-то едновременно. Редактирано Ноември 6, 2007 от Talic_Zealot Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slav Отговорено Ноември 6, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 6, 2007 Пичове не съм голям спец и не знам какъв ми е точно бриджа ето ми я китарата да видите и да кажете какъв ми е точно за да знам къде да търся за да го оправя. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Talic_Zealot Отговорено Ноември 6, 2007 Share Отговорено Ноември 6, 2007 (Редактирано) Проверяваш хармоника на струната (пръста в/у 12-то прагче) с фрет-натата нота. При по-висок тон завърташ винтовете отзаната страна на бриджа(които са успоредно на струните) назад(удължаваш струната), при по-нисък тон напред(скъсяваш я). Всеки път когато предвижиш съответното седло напред/назат предастройваш и пак проверяваш докато не получиш точния тон. Преди да настроиш интонацията е добре да си сигурен, че са настроени грифа(тръс род-а), нът-а, атаката и височината на адаптерите (ако са единични е добре да са по-надолу при интониране ..и попринцип). Ако някой има корекции да пише, че да не объркаме човека.. Редактирано Ноември 6, 2007 от Talic_Zealot Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slav Отговорено Ноември 6, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 6, 2007 Оу колега мн ти благодаря Ще пробвам пък дано стане Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Ноември 6, 2007 Share Отговорено Ноември 6, 2007 И, ако може, намали до минимум или премахни изобщо използването на думата "пич" и всичките й производни от речника си... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DYLGIQ Отговорено Ноември 6, 2007 Share Отговорено Ноември 6, 2007 А не си ли се замислял, че просто натискаш много силно. Китарата може да е ок, и да не се нуждае от сетъп, може да е от човека. За тия разлики в интервалите , дето си написал, че ги чуваш бриджа ти трябва да е тотално разбрицан, а не ми се вярва да е така. 30 минути за настройване за начинаещ е отлично време, продължавай така докато ги сведеш до 30 секунди или до момента, в който ще можеш да настройваш китарата си без да ти е нужен тунер. Тва му е майката - свирене. Успех. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Efo Отговорено Ноември 6, 2007 Share Отговорено Ноември 6, 2007 На мен като цяло ми изглежда, че китарата не е била настроена както трябва. Защо не свържеш китарата към компютъра и не опиташ да я настроиш "електронно" с програма като AP Guitar tuner например? Така намаляваш човешките грешки до минимум Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 6, 2007 Share Отговорено Ноември 6, 2007 (Редактирано) Има много фактори: 1. Може да не я настройваш точно. 2. Може да не са и настроени интонациите от бриджа. 3. Може китарата да не е интонирата добре откъм МАГАРЕНЦЕТО, и колкото и да настройваш китарата, все да има известни проблеми, освен ако не я пипне кадърен лютиер. 4. Може да използваш струни, с такава дебелина, че да не е добра интонацията с нея(никоя китара не се настройва еднакво добре със всякакви струни, колкото и да и нагласяш интонациите). 5. Може да има нужда от фина регулация на тръсрода. 6. Може прагчетата да са малко трапецовидни от завода, и да ти изместват малко тона, както и да убиват продължителността на тона. Решение - Ако регулацията на интонациите не доведе до желания резултат - занеси я на лютиер да каже дали и има нещо, и ако да-какво, и да го оправи. За тази услуга, не би трябвало да вземе много, даже хич. Кажи, че искаш китарата ти да свири вярно. Ако я оправи - рекламирай. Ако само ти вземе парите - антиреклама, и носиш при друг. Най-добре първо дай записче, да чуем за какво иде реч. Редактирано Ноември 6, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slav Отговорено Ноември 7, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 7, 2007 А не си ли се замислял, че просто натискаш много силно. Китарата може да е ок, и да не се нуждае от сетъп, може да е от човека. За тия разлики в интервалите , дето си написал, че ги чуваш бриджа ти трябва да е тотално разбрицан, а не ми се вярва да е така. 30 минути за настройване за начинаещ е отлично време, продължавай така докато ги сведеш до 30 секунди или до момента, в който ще можеш да настройваш китарата си без да ти е нужен тунер. Тва му е майката - свирене. Успех. Ами аз класическата си я настройвам без тунер за около 2 минути понеже имам слух и знам как трябва да звучат тоновете ( нали съм пианист ) И електрическата също обичам без тунер да си я настройвам. Много ви благодаря на всички, които писахте за да ми помогнете Скоро може да кача записче да чуете за какво става въпрос. П.П. Приемам забележката, че постоянно викам на всички "пич" и вече я замествам с "колега" Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
preIbanez Отговорено Ноември 7, 2007 Share Отговорено Ноември 7, 2007 ...ако тремолото ти "плава" на два щифта...при положение че не са натегнати пружините достатъчно...което може и да бъде търсен ефект от друга страна...се получава феномена на "плаващите" тремола...а именно че докато настройваш една струна другите се разстройват...и ако не ги сверяваш последователно има да я настройваш до припадък... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 7, 2007 Share Отговорено Ноември 7, 2007 (Редактирано) E, поне засега, на мен ми стана ясно, че човека има слух, и може да настройва, но китарата не е интонирана добре, и фалшиви много при дадени акорди. По принцип не винаги е достатъчно да настроите интонациите и китарата, за да свири тя вярно. Редактирано Ноември 7, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Ноември 7, 2007 Share Отговорено Ноември 7, 2007 ...ако тремолото ти "плава" на два щифта...при положение че не са натегнати пружините достатъчно...което може и да бъде търсен ефект от друга страна...се получава феномена на "плаващите" тремола...а именно че докато настройваш една струна другите се разстройват...и ако не ги сверяваш последователно има да я настройваш до припадък... ами то по принцип така е нормално да бъде Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slav Отговорено Ноември 8, 2007 Автор Share Отговорено Ноември 8, 2007 E, поне засега, на мен ми стана ясно, че човека има слух, и може да настройва, но китарата не е интонирана добре, и фалшиви много при дадени акорди. Точно това е работата Абе затягах разтягах затягах струни от бриджа, проверявах естествения флажолета в/у 12 прагче с нотата на 12 прагче ама фретнатата нота звучеше доста по високо отколкото трябва. Затягах разтягах - нямаше голяма разлика. Ако съм се изразил тъпо ще ме извинявате ама свиря от 5 месеца все пак Единственото решение е вече да я занеса на някой специалист, че да види какво точно и има. Някой да знае къде мога да намеря такъв във Варна ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts