SomeoneElse Отговорено Ноември 2, 2007 Отговорено Ноември 2, 2007 ако се изтъни отстрани фурнирът, тогава точно местата, най-подложени на триене(отстрани на баса) може и да страдат от липсата на фурнир там. Освен това, този фурнир е твърде тънък за целта, за която го гласиш(декоративна). То ако се изтърка лакът ходи спасявай с фурнир... Нали това е целта на лака - да пази боята и до известна степен дървото, освен да придава по-добър външен вид. А и добър финиш става и на меки дървеса - с достатъчно здрав лак. Цитирай
boreto Отговорено Ноември 2, 2007 Автор Отговорено Ноември 2, 2007 Навапцах една чамова греда с лака и чакам утре резултата. Иначе има нови снимки след тоталното сваляне на боята. За съжаление не мога да се справя с боята в дупките - сигурно ще ми отнеме два дни да му е......... майката. Дали изобщо да я свалям, след като няма да се вижда? Макар, че обичам да изпипвам нещата докрай. Относно финиша - след фино шкурене материала не изглежда върха на сладоледа. Както някой беше казал, не служайно китарата е била боядисана Тук остава въпроса дали да я байцна с нещо тъмно и след това да лакирам. Или да боядисам в някакъв цвят (което незнам защо, но не ме кефи). Далеч съм от мисълта да лепя каквито и да било топове и т.н. защото нямам технологична култура, а само с четене тая работа не става И благодаря на всички, че участват в темата - така става много интересно. Поздрави от Драгалевци Къстъм ШОП! Цитирай
boreto Отговорено Ноември 2, 2007 Автор Отговорено Ноември 2, 2007 Забравих да дам линк към снимките - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=188321 Цитирай
ruidolff Отговорено Ноември 2, 2007 Отговорено Ноември 2, 2007 Боре, и аз го виждам басчето в малко тъмничък байц - червено кафяво в тон махагон - и с малко по-дебел лак, прозрачен и добре полиран. Това е семпло и стилно решение. Добави и добре полирания хардуер и ето го. А за фурнира, според мен е буков. Шарката му, макар и лека, ще се прояви с байца и след лака. Дерзай! Ако ще байцваш, първо пробвай на букови парчета от стар паркет - изчисти ги и ги шлайфай. Байцът се нанася само студен! След като намериш тона, който ти харесва и го пробваш, трябва леко с ИЗСТИСКАН тампон ПЪРВО да навлажниш повърхността на баса с вода и чак тогава да байцваш. Байцва се най-добре с тампон, натопен и след това ИЗСТИСКАН. Байцва се внимателно и САМО ПО ПОСОКА НА ВЛАКНАТА на дървото.Не трябва да има никакви капки, разливания, нито напречни нанасяния. Леки тонални разлики се коригират веднага, още на мокро с повторно, и ако се наложи потретно минаване, докато всичко се изравни. Това е за сега. Успех! Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 2, 2007 Отговорено Ноември 2, 2007 (Редактирано) важно е да няма боя в мястото където ляга грифа от гледна точка на звука - същото важи и за грифа на това място интересно какви са тея големите дупки в нек покета между дупките за 4те видии? не би било зле да се запълнят май баса може би ще изглежда добре с тъмен байц, но ми се струва че пак ще си личат местата където няма фурнир, особено там където е скосено за дясната ръка Редактирано Ноември 2, 2007 от Overdrive Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 2, 2007 Отговорено Ноември 2, 2007 Поогледах снимките, и виждам, че материала на междината не най-прекрасният, има чворове и несъвършенства. Освен това, задният фурнир, доколкото виждам, е лепен от две парчета, което не изглежда добре. Затова мисля, че байца не е добро решение. Тъй като, доколкото виждам, предния фурнир е удачно запазен, предлагам, да запълниш всички дефекти по страните и задната част с подходящ кит, след което да изпръскаш китарата така: Така, отстрани и отзад ще е черна, а отпред - сънбърст, и се вижда под полупрозрачните червени и жълти слоеве - шарката на дървото. За да нарисуваш сънбърста можеш да използваш картонени шаблони на разстояние от тялото, както и фин пистолет, с който може и да "нарисуваш" буквално шарката. Отгоре се пръска със съвсем прозрачен лак. Не знам обаче дали могат да се намерят бои на същата основа, които да се смесят с лака, за да се получи полупрозрачен лак за сънбърста. Тук някой от по-опитните бояджии може да даде мнение. Надявам се, ще пръскаш все пак, защото с четка не ми звучи добре. Ако ще пръскаш - лаковете често си имат специални разредители за работа с пистолет. Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 2, 2007 Отговорено Ноември 2, 2007 вътрешното на сънбърста не е голо дърво ами има някакъв жълтеникав байц в повечето случаи Цитирай
Demiurg Отговорено Ноември 5, 2007 Отговорено Ноември 5, 2007 Ако ще пръскаш - лаковете често си имат специални разредители за работа с пистолет. ...които хипер трудно се намират, да ги еб@ у търгофците !!!! Цитирай
Dikata Отговорено Ноември 5, 2007 Отговорено Ноември 5, 2007 че не си питал- не сьм ти казал!.пиши лс Цитирай
ruidolff Отговорено Ноември 5, 2007 Отговорено Ноември 5, 2007 Съгласен съм с Евтим. Вече писах, че е добре оформлението да е семпло и стилно, но нека да не е банално. Щом нещо се ражда за нов живот, нека поне в едно нещо да е по-различно, за да има шанса за нов късмет и нова съдба. Цитирай
liquid_death Отговорено Ноември 6, 2007 Отговорено Ноември 6, 2007 Моя бас , който е със същото тяло, го направих с безцветен лак.... Ето я темата ми http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=24918 BTW все още на съм сменил пластмасите....а трябва, ама не ми идват идеи.... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 6, 2007 Отговорено Ноември 6, 2007 То ако се изтърка лакът ходи спасявай с фурнир... Нали това е целта на лака - да пази боята и до известна степен дървото, освен да придава по-добър външен вид. А и добър финиш става и на меки дървеса - с достатъчно здрав лак. Идеята на фурнира е, да бъде равна и по-здрава подложка за лака. Колкото и да е здрав лака, ако подложката му е мека, той ще се отлюспи неизбежно. Все едно да боядисваш гумена топка с автоемайл лак. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Ноември 6, 2007 Отговорено Ноември 6, 2007 Не изопачавай нещата - има голяма разлика между дърво (било то и чам) и гумена топка. Каквото и да е дървото не е нито толкова меко, нито толкова еластично. Дори аз наскоро пребоядисах една пълдинка - чамова, и тя така облепена с фурнир, но 2 слоя боя и 3 слоя лак (без грунд, точно защото исках шарките на дървото извън фурнира да останат релефни и след боядисването) не ти позволяват да одереш дървото с нокът, както ако е голо. Пък ако говорим за драскотини от някакви други твърди предмети - и твърдите дървета се драскат, вдлъбват нараняват, т.е. не е проблема в дървото, а в това как съхраняваш инструмента... Но да не флудим темата повече, че се отклонихме бая. Цитирай
boreto Отговорено Ноември 7, 2007 Автор Отговорено Ноември 7, 2007 Такаааа, грифа на баса го взе Евтим да му побае на позициите. Тоест междуфорумското сътрудничество е в пълна сила, което беше в основата на идеята. Сега ако се осере баса ще има поне двама виновни Да бяхте видяли физиономията на Евтим като видя как съм наплескал баса Снимки като пооправим нещата малко. Проблема беше, че топа на задната страна е 3-то качество, и ръбчетата на снадките са глътнали от байца. Отпред изглежда несравнимо по-добре - ще се убедите сами. Иначе съм спазвал технологичните напътствия на Руйдолф и му благодаря изключително много. Тама където фурнира е хубав - всичко е добре! И за мое съжаление чак след като байцнах лъснаха разни драскотини от недобро шлайфане от моя страна. Цитирай
ruidolff Отговорено Ноември 7, 2007 Отговорено Ноември 7, 2007 Ех, падна ми камък от сърцето. Щом и Евтим се е захванал значи нещата вървят както трябва. Успех и карайте внимателно. Рудолф Цитирай
Recommended Posts