Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Пускам един семпъл, който записах преди малко с телекастера ми включен директно в процесора. Струва си да се чуе - тази машина е невероятна за реал-тайм ефекти!!

http://visiondann.com/Eventide_black_hole.wav

Отговорено

Много добре звучи, :greenball: само че има лек брум в левият канал все едно като пуснеш струните и китарата не е екранирана и замасена

както трябва /в което се съмнявам силно/ та от къде идва това леко избръждяване, слушам го в момента на мониторите в работата

Тапко S5 :drummer:;)

Отговорено

^ Да, причината е в адаптерите на Телекастера - доста са си шумни, а и в процесора влизам със съвсем къс кабел ( < 1 м) и на практика съм на < 50 см от него, а вътре "греят" две мощни "Моторола"-и, които индуцират остатъчен шум през адаптерите, който ако се отдалеча от рака - го няма.

Тоя семпъл има смисъл да се прослушва наистина единствено на качествени монитори или слушалки - на ПЦ говорители - няма смисъл ...

Отговорено

Звука си е супер ....:offtopic-001:

Но бръждене/пукане има не само в левия, но и в десния канал и при това е доста брутално и звучи като най-вероятно да е от претоварване на AD конверторите или на входа към машината ти или вътрешните на Орвила (което е малко вероятно, но възможно - т.е. прекалено силен входен сигнал към самия Орвил). Последен, но не маловажен вариант е на изхода (мастер буса) да претоварва.

Отговорено
Звука си е супер ....:offtopic-001:

Но бръждене/пукане има не само в левия, но и в десния канал и при това е доста брутално и звучи като най-вероятно да е от претоварване на AD конверторите или на входа към машината ти или вътрешните на Орвила (което е малко вероятно, но възможно - т.е. прекалено силен входен сигнал към самия Орвил). Последен, но не маловажен вариант е на изхода (мастер буса) да претоварва.

Не, не ... Не е от конверторите. Входния сигнал е доста слаб - китарата е включена директно в Орвил-а и входния сигнал едва възбужда скалата до 1-2 светодиода от общо ... много :offtopic-001: А изходния сигнал е замерен с ПФЛ на входа на аудиоинтерфейса. Проблема е, че съм на сантиметри от самия процесор, все едно да застанеш с китарата до процесора на ПЦ - пищи, шуми като лудо :) А и с Телекастера този паразитен ефект се усилва на макс :)))) Просто трябваше да взема дълъг кабел (и то хубав студиен, а не с пластмасови жакове за пач-бей както аз ползвах) и да се отдалеча по на 1-2 метра от целия рак - щото процесор, стабилизатори там - всичко е паразити :)))))

Отговорено

Супер звук :offtopic-001: А песничката действа много приятно :offtopic-001: Ако споделиш още малко от нея (или случайно ако не е твоя да кажеш коя е) ще съм много благодарен :)

Отговорено
Звука си е супер .... :thumbs_up:

Не, не ... Не е от конверторите. Входния сигнал е доста слаб - китарата е включена директно в Орвил-а и входния сигнал едва възбужда скалата до 1-2 светодиода от общо ... много :) А изходния сигнал е замерен с ПФЛ на входа на аудиоинтерфейса. Проблема е, че съм на сантиметри от самия процесор, все едно да застанеш с китарата до процесора на ПЦ - пищи, шуми като лудо ;) А и с Телекастера този паразитен ефект се усилва на макс :) ))) Просто трябваше да взема дълъг кабел (и то хубав студиен, а не с пластмасови жакове за пач-бей както аз ползвах) и да се отдалеча по на 1-2 метра от целия рак - щото процесор, стабилизатори там - всичко е паразити :) ))))

Баси лелята с извинение :) Много шум много нещо ...и на мен ми се е налагало да го правя с много къси кабели при това близо до егати трансформаторите обаче такова "паразитно" чудо си е направо още по-егати...

Следващия го чакаме с добри кабели - язък за Орвила и готиния звук разбийш ли.

Отговорено (Редактирано)

^ :) Хаха :thumbs_up: Малко така излиза работата :) Но аз си знам че е от това ;) Вземи един телекастер, и ще видиш, че шуми и без да го включваш :))))))) Иначе по принцип Орвила го закачам като външен ефект модул в Кюбейс като вход/изход са с С/ПДИФ кабели от и към аудиоинтерфейса. Тогава всичко става без загуба на качество в никоя посока (да не говорим за паразитни шумове). Наскоро правих един джаз дръм тракове и ги обработвах през Орвил-а по този начин. Мога да пусна ако на някой му е интересно ...

Брадаре, провери си връзките и ти и виж тоя шум да не е по твоята периферия, щото чак пък "толкоз шум, толкоз чудо" ... :)

^^ Тоя фрагмент е една моя акордова разработка на парчето "Лятото" (по Гриша Трифонов), което наскоро бях пуснал в секцията Авторска музика.

Редактирано от visiondann
Отговорено

Сънчо ме накара да поразровя и локализирам проблема :thumbs_up: За което даже му благодаря. Току що записах само шумовия фон за да го анализирам.

За целта ползвах същите кабели, същите гейнови - всичко както си е било. С тази разлика, че в случая байпаснах целия процесор и го рутирах така че, което идва на входа му - директно заминава на изхода (без конверсия).

Ето го файла:

http://visiondann.com/noise.wav

Това, което установих със сигурност е, че шума е от китарата - на записа в левия канал се чува като хващам и пускам струните - нещо трябва да пипна по зануляването на китарата. Освен това си личи че в десния канал има един постоянен шумов фон - това пък е понеже десния входен канал на процесора е също активен, но в него няма включено нищо в случая и буквално действа като антена с шум който е по-силен от най-ниския шум на канала в който е включена китарата. Просто трябва да го изключвам ако записвам и в него няма включено нищо, но не ми се разбутва рутировката в момента. Тези проблеми изобщо ги няма разбира се ако закача процесора с С/ПДИФ вход/изход към ПЦ, където сигнала за обработка идва по С/ПДИФ .

Даже на практика човек трябва да си отваря очите, понеже Орвил има 4 входа (1 - 4) и два процесора А и Б.

В зависимост от алгоритъма и рутировката за конкретната програма, може да се наложи да се изключат и останалите неизползваеми входове, ако в тях няма включен инструмент, а алгоритъма ги обработва (в ефекти които работят куад например). Всеки пач си има инфо страница, в която е описано колко входа приемат сигнал и колко изхода изпращат. А вече от кои и към кои - зависи от настройките на рутировката.

В зависимост от сложноста на алгоритъма може да бъде ползван само процесор А, само Б, или и двата А+Б. Ако алгоритъма е екстремно сложен за риалтайм - се прави компромис с клок-рейт-а от 96 kHz и надолу докато му стигне мощноста...

Отговорено

Шума си е множко. Иначе саунда е як! Аз чакам семпли от Триампа :hysterical:

Данчо, много големи файлове даваш. Пробвай да ги компресираш да се теглят по-бързо :)

Отговорено

^ Рафо, аз умишлено не ги компресирах - просто за да се чуе в детайли.

Иначе и аз искам да пусна семпли на ТриАмп-а, както ти обещах, но той е в клуба и го ползвам там всяка вечер. Не зная кога ще ми е под ръка в студиото за да запиша малко и с него. Ще го направя това при първа възможност, струва си да се чуе.