Jump to content
Българският форум за музиканти

музикална теория


Recommended Posts

здравейте моля да бъда извинен ако такава тема има но просто търсачката ми се дава ерори :greenball: .

та значи искам да навляза малко повече в музиката не само да свиря чуждинеща но и да правя мои. пък и ми се иска да знам какво свиря и защо а не само да свиря чисалцата и нотите над тях :icon_shithappens: не ме разбирайте погрешно нотно грамотен съм но просто от към солфеж (тоники,доминанти,хармонии etc.)нямам си и понятие.намерих доста добри статии па тоя въпрос обаче са на англииски и доста неща не ми стават ясни та ако някой има някакъв учебник или нещо съдержащо теоретична информация ще съм му благодарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравейте моля да бъда извинен ако такава тема има но просто търсачката ми се дава ерори :) .

та значи искам да навляза малко повече в музиката не само да свиря чуждинеща но и да правя мои. пък и ми се иска да знам какво свиря и защо а не само да свиря чисалцата и нотите над тях ;) не ме разбирайте погрешно нотно грамотен съм но просто от към солфеж (тоники,доминанти,хармонии etc.)нямам си и понятие.намерих доста добри статии па тоя въпрос обаче са на англииски и доста неща не ми стават ясни та ако някой има някакъв учебник или нещо съдержащо теоретична информация ще съм му благодарен.

Константинов-Теория на музиката

 

Парашкев Хаджиев-Елементарна теория на музиката

 

Това като за начало е добре,от към български учебници,естествено има и много други но първо изяш тия както се както се казва! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а къде мога да ги намеря защот в Хеликон като бях последния път нямаше никви :greenball: но иначе мерси ако ги намеря ще ги "изям" :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Книжарница "Български композитор" (или нещо подобно :greenball: ). Намира се вдясно като застанеш срещу театър 'Иван Вазов'. (става дума за София)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само не разбирам пича как ще навлезе по-навътре в музиката като си ги купи тия книжлета.Аз лично познавам хора дето са ги изяли и тва не им е помогнало освен да станат студенти едикъде си.Въпросните издания те учат да се изразяваш грамотно,да имаш речник,описват много явления в музиката,но човека каза,че е музикално грамотен...не знам,аз не съм никой та да казвам,ма има хора дето дават уроци,някои от тях са ни съфорумници и биха били много полезни. :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен на Vertigo му трябва по-скоро да се порови в учебниците по хармония, полифонния и музикален анализ. за съжаление съм учил на запад и не мога да да посоча български издания...За какво му е Парашкев Хаджиев? Там се дават само основни понятия, а той това вероятно го знае вече...разбира се някои и друг урок няма да му навреди

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да съм краен,ма май наистина няма наши добри и съвременни издания или за съжаление не ми е попадало нищо поне на мен.За сметка на това е пълно с чужди,най-вече на английски,но какво пък...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми от учителя ми зех парашкев хаджиев и съм се заел да си преведа и идни теории и учебници от английски на български па ще видим какво ще стане :ok:

Редактирано от Vertigo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само не разбирам пича как ще навлезе по-навътре в музиката като си ги купи тия книжлета.Аз лично познавам хора дето са ги изяли и тва не им е помогнало
:rolleyes:

 

А ти музикант ли си?

 

Та даваш такива смели изказвания.

 

В коя група свириш и колко издадени албума имаш?

 

Че много разбирачи се събрахте....

Редактирано от A-L-A-D-I-N
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що бе и аз познавам хора,които могат да ти го цитират този учебник едва ли не наизуст,а също и много други,които не го и подозират,като вторите въпреки всичко си свирят много добре,а на някои от първите,ръцете сериозно им пречат.Много пъти съм го казвал и пак ще го кажа.Има много и много по полезни учебници по теория,що се отнася до рок, джаз и тн.Като например тези на Бъркли(като най популярни и лесно намираеми в БГ)

 

п.п.Аз бях музикант,последния път като проверих,свирил съм в доста издадени албуми и съм участвал в разлчни групи,така че ще се престраша да изкажа мнение с риск да бъда посочен с пръст :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина е хубаво, че си предприел такова нещо, аз отскоро се занимавам с музикална теория и все още ми е много трудно да свикна с термините. Но за композиране на свои парчета не съм съгласен, че ти трябват тези знания. Вярно, че имат полза за усъвършенстването на идеите, но примерно басиста в групата ми свири от по-малко от една година и е напълно самоук и вече има към 10 свои парчета ( а той слуша прогресив та си представи по колко минути са и колко са сложни). Не казвам, че всички, които са хабили пари за уроци, са балъци или нещо такова - аз мисля, че е задължително да се ходи, но специално в неговия случай то е по финансови причини (а и няма комп).

Айде успех и със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля си,че теорията и практиката не си пречат и трябва да вървят заедно.Аз съм теоретически изостанал и ми се е случвало да "откривам топлата вода".Не смятам изобщо,че съм разбирач,но:Мнението на Аладин е крайно и заядливо,още повече-Spongebob е ушевадно/очевидно/ добър музикант!

П.П. Възхищавам се на дипломатичността на kolio k,не ги владея тия неща:thumbs_up:Изтървам си нервите...

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакайте да не стане грешка сега...поне според моето определение за добър музикант аз не се вписвам в тва понятие...и албуми нямам,но ще си изказвам каквито искам мнения,без да задължавам някой да се съобразява с тях,без дори да твърдя,че съм компетентен...не обиждам никого тук и дори да съм станал с г'за на горе,не държа всички да се убедят в това

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При всички положения е по-добре човек да е запознат с теорията и да има опит (т.е. практика върху тази теория - да познава теорията "отвътре") Иначе става така, че все едно си научил 500 думи на английски и започваш да пишеш роман на същия език. А това, че някой хора колкото и теория да научат на могат да композират добре - това си е до дарба, ако си роден за счетоводител или адвокат - колкото и да се мъчиш да станеш композитор, само ще се разочароваш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е истина колко се отклонихме от темата....

Та за правенето на собствени неща...Vertigo казва,че му писнало да свири чужди неща,само че както казва kitaratapesho(позволявам си да го цитирам),трябва да се черпи от извора.Е,зависи човек от кой се вдъхновява и кой харесва,но мога да кажа,че по-добра комбинация от тва да слушаш парче и да го имаш разписано-няма.Аз много изводи съм си направил така,защото понякога човек трябва да си открие сам топлата вода.Открадни от всекиго по нещичко...никой не е длъжен да е гениален!

 

Държа да подчертая,че не съм експерт,а изпатил :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.