vlex Отговорено Януари 23, 2008 Share Отговорено Януари 23, 2008 Демек има разлика в кривата на оказаното съпротивление - едното е права, другото логаритмична крива... Не е важно каква е разликата всъщност - просто търси за схема с логаритмични логаритмични, а за линейни - линейни Поздрави, Влад П.П. Принципно ако не намериш лог потове има и вариант да симулираш лог крива, ама ако си намериш директно логаритмични ще имаш крива най-близка до лог кривата - демек търси си директно лог потове, а не се занимавай с простотии Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 23, 2008 Share Отговорено Януари 23, 2008 (Редактирано) Имай предвид, че повечето лог потове не са логаритмични, а имат една чупка, и фактически графиката им е две отсечки. Говоря за разните евтини(15 лв) китарджийски потенциометри. Скъпо за мен не купувам, а и не знам от къде да намеря. То затова всички по-вещи китарджии се оплакват от продаващите се тук "китарни" потенциометри. За моите китари и за евтини поправки по електроника, за хора които не използват потовете нон-стоп, слагам обикновени линейни потенципметри от по левче с по-голяма стойност, и съпротивление за получаване на еквивалента на логаритмичен потенциометър. За непретенциозни приложения, това е по-евтино, и на всичкото отгоре по-"логаритмично" решение от "китарните" потенциометри. Редактирано Януари 23, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Януари 23, 2008 Share Отговорено Януари 23, 2008 Тва с чупката не го знаех - тва си е вече буквално Менте Един вид излиза, че е по-хубаво да си правим сами лог кривата с линейни потове? Че и по-евтино като се замислиш... Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zverra Отговорено Февруари 3, 2008 Share Отговорено Февруари 3, 2008 Браво адаш ( и аз сам Ицо ) мноо ма кефиш, мноо по яко е да свириш аз сам още начинаещ и се уча на една орфейка Успех брат и кат я напражиш докраи дай снимки Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
icohohi Отговорено Март 23, 2008 Автор Share Отговорено Март 23, 2008 Продължава се да го**** намерих си фреза. Дълбая напасвам пикгарда и имаме звук... после остава тънкия въпрос със направата на фингърборд и реденето на прагове.... ако имате идея с какво да направя тънкия прорез за вкарването на прагчетата приемам идей. Пожелайте успех.... спез благондарности на Александър от форума за адапторите и изобщо за целия гард... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Март 23, 2008 Share Отговорено Март 23, 2008 с резбарски лък например или малко фино трионче Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Март 24, 2008 Share Отговорено Март 24, 2008 Аз съм правил ако става на въпрос и с макетно ножче, но не си е работа и зависи много от фборда - какво дърво, каква твърдост, какви габарити имат прагчетата и т.н. Иначе обикновено се прави с резбарско трионче, да Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
icohohi Отговорено Март 24, 2008 Автор Share Отговорено Март 24, 2008 Благодарско!!! Само да питам след работа с резбарското ножче, нали ако е качествено извършена операцията няма да се наложи да лепя прагчетата че много не етично ми се вижда?:/ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Март 24, 2008 Share Отговорено Март 24, 2008 ами трябва да се нацели ножчето - с много дебело има нужда от лепене, а с тънко може да се сцепи фборда като слагаш прагчетата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Март 24, 2008 Share Отговорено Март 24, 2008 (Редактирано) Ножчето трябва да е широко ~0.5мм. То не трябва да има зъби, които стърчат настрани от равнината на листа. Ако има такива, трябва да ги изпилиш/изшкуриш. Измерванията не стават с линийка - използвай шублер с голяма точност. 0.05мм може да ти скапе нещата. Освен това, каналите не се изрязват както ти дойде едно към гьотере. Трябва да си направиш проспособление, което да пречи на ножа да се върти, а винаги да стои перпендикулярно на повърхността на грифа. Изобщо трябва да си направиш постановчица, с която да може да стегнеш грифа на място докато режеш, както и отстрани(от двете страни на грифа, на самата постановка) да направиш процепи в нещо твърдо, или от метални елементи, които процепи да са не по-дебели от острието, и да пречат да въртиш ножа, както и да фиксират острието и в другата ос, така, че да не прорежеш канала накриво. Редактирано Март 24, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ruidolff Отговорено Март 24, 2008 Share Отговорено Март 24, 2008 Ице, ти кога стигна до нарязването на позициите? Първо как ги изчисли и как ги нанесе върху фингърборда. После да се очертаят точно и успуредно и най-накрая да се прорежат каналите с пасвател 0,5 мм. И въобще получи ли заоблянето на фборда преди да правиш каквото и да е? Рудолф. ПП Утре ще слагам прагчета на една тамбура - мензура 610 мм.Рудолф Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
icohohi Отговорено Март 25, 2008 Автор Share Отговорено Март 25, 2008 (Редактирано) AAA Евтиме сетих се за какво става дума, гледах един клип и пича си беше приспособил масата по този начин, така че вече имам представа какво е... Ruidolff аз просто събирам информация... противно на вЧепатлението което съм създал аз събирам инфо и гледам кое как може да стане с малки изменения приложени от мен. А за прагчетата някой ми прати калкулатор за измерване на разстоянието на прагчетата според мензурата на китарата. Не съм ги начертавал по простата причина че ще го направя на Корел Дрола и ще го отпечатам в работата.. ще стане много по точно според мен( до части от милиметъра) Мерси за помоща. П.П. Сега да намеря подходящо ножче.. Сега правя радиус блогче за ф.борда Редактирано Март 25, 2008 от icohohi Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ruidolff Отговорено Март 25, 2008 Share Отговорено Март 25, 2008 Ице, много съм любопитен как ще се постигне такава точност. В каква система ще бъдат измерванията? В милиметри или инчове? Дали зададените параметри ще се разпечатат точно както трябва? За всеки случай те съветвам да измериш разпечатката дали реално отговаря на изчисленията. Ако това е така, наистина ще се изненадам приятно. Не се предоверявай на никаква техника. Винаги измервай и проверявай лично, защото машинката компютър понякога е доста глупавка. А, ако смяташ да залепиш въпросната разпечатка върху картон или летвичка , за да си направиш шаблон, не използвай лепило на водна основа, а използвай напр. лепило за гума - хелметекс, прома и под. Защото ако залепиш разпечатката с лепило на водна основа, тя ще се разтегне и точността ще се наруши. Това е за сега. Рудолф Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Март 25, 2008 Share Отговорено Март 25, 2008 най добре хвани един шублер и молив и така Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
icohohi Отговорено Март 25, 2008 Автор Share Отговорено Март 25, 2008 (Редактирано) Дам предвидил съм го... сми работя във рекламна агенция със печатна база и съм научил доста за хартията и за лепилата и мастилата. Та идеята ми е че имам ПДФ формати на китарата, които като се отворят през Корела си остават в криви и се работи с невероятна точност. А имам колеги които евентуално ще го пуснат обработения файл да се изреже върху пластмаса. Обаче сега намирам че ми липсват файлове от проредицата http://www.fender.com/support/diagrams/pdf...0131002BPg2.pdf НАЙ-важният който е с оглед от всички страни и всички размери... а в нета са го спряли точно тоя файл не го намирам, така че ако някой намери да помага др. три който иска мога да му ги пратя. Редактирано Март 25, 2008 от icohohi Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts