Jump to content
Българският форум за музиканти

Заплащане за свирене в клуб


Recommended Posts

а трябва ли да получаваш 150-200 лв за цялата група като свириш авторска музика?

@Katsko,това е просто израз,пък ти как го приемаш..... :evil:

@tsetso,ако ми кажеш някоя група (освен твоята) да е дошла и да е свирила толкова време-евала!камоли група каффе,те,сафо и т.н...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 258
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

!камоли група каффе,те,сафо и т.н...

Какви групи са тея бе, пълни смешници са...

 

Иначе аз бях веднъж в Суингинг Хол на Сънрайз (евала Steff :headbang: ) и Кокомания като и двете банди откараха много дълго свирене - свири едната 30-40 минути на едната сцена, спира и другата почва на другата сцена - нон-стоп музика на живо. Аз бях отишъл там към 11:00 и стоях до към 2:30 и през цялото време свириха, а предполагам, че и след като съм си тръгнал са продължили. Е това наистина са професионални музиканти... и мога да ви уверя, че звучаха много яко, нема лабаво :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен тук малко се бъркат 2 различни страни на въпроса.

От една страна са, да ги наречем "авторските музиканти". Те правят музика, като изкуство, чрез която се опитват(съзнателно или несъзнателно) да изразят себе си, душевния си мир (бла-бла) и т.н.

За тях концерта е реализация на творчеството +купон с готини фенове. Те свирят и за малко пари, те биха свирили и за без пари. В общия случай са доволни ако могат да изкарат толкова пари, че да си покрият разходите +1-2 бири. Обикновено работят и нещо друго, а музиката им е хоби. (в нормални музикални пазари тези музиканти печелят от продажба на албуми, но не и у нас).

 

От друга страна имаме, както някъде бяха наречени "кръчмарските музиканти" (да уточня, че не влагам нищо обидно или негативно в това понятие, всъщност кръчмата си е едно много готино място, свързано с българския бит и култура). Този тип музиканти правят музика основно за да забавляват хората. Затова свирят и доста кавъри, защото публиката им често обича да слуша нещо познато. При тези хора обикновено музиката е професия; те трябва да посветят цялото си време на подготовка и оборудване, на тренировки във свирене, сработване и сценично присъствие, защото от това зависи директно "хляба" им. При тях съществува конкуренция: по-качествената група ще измести от прайм-тайма на големите клубове останалите и ще си осигури също по-добро заплащане. При "авторските" музиканти такава конкуренция реално не съществува, принципно има място за всички; друг е въпроса, че у нас авторските банди често изгарят от желание да си мерят патките, най-вече на стилов или регионален принцип. Също така една "авторска" група по никакъв начин не е конкуренция на една "кръчмарска" - те имат различна аудитория и различни цели (затова и няма как да си подбиват цените). Тук е момента да вметна, че нищо не пречи и на "кръчмарските" група да имат авторски парчета, но начина на създаване и целите на авторската музика тук са различни. (което не я прави по-добра или по-лоша).

 

Така че, нормално е изискванията към заплащането да са различни при различните типове. "Авторските" групи основно свирят "за чест и слава, ако може и некой лев", е нормално е и при тях, ако успеят да си извоюват име и аудитория да започнат да подбират изявите си и да претендират за по-високо заплащане.

При другия тип, наистина, по-малко от 50 лева на човек на вечер си е мизерия и подигравка с вложения труд.

 

:headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иначе аз бях веднъж в Суингинг Хол на Сънрайз (евала Steff  ) и Кокомания като и двете банди откараха много дълго свирене - свири едната 30-40 минути на едната сцена, спира и другата почва на другата сцена - нон-стоп музика на живо. Аз бях отишъл там към 11:00 и стоях до към 2:30 и през цялото време свириха, а предполагам, че и след като съм си тръгнал са продължили. Е това наистина са професионални музиканти... и мога да ви уверя, че звучаха много яко, нема лабаво

Прав си да...ама от 23:00 до 03:00 са четири часа, което за Суйнга означава по два часа на група :headbang: което пък от своя страна не е 5, 7 или 8 часа...Аз също като Катско говоря за предимно авторско свирене...не за сещате се ;)

Ами значи според мен програмата(ако не говорим за О'Шипка) трябва да е около 3:и нещо часа с почивките...като лично аз предпочитам две големи серии с 30,40 минути почивка межу тях.

 

Препоръчително е поне половината от програмата да е съставена от авторска музика, а останалата част да са кавъри концептуално съобразени с групата

...щото е смешно ама яката смешно групата да свири Rage Against the Machine, Сигнал, Long Train Runs, Gimme One Reasson, Metalica...."ееееейййй айде нещо българскооооо"=> БТР Спасение, след което следва новото парче на Robie Williams иии пък ся ако напраим и онова якото на Dream Theater шъ ги счупим....и после какво мислите следва ами разбира се хита на всички времена Gary Moore и Still got the Blues(да потанцуват и влюбените) пък и китариста ни направо къса и хвърля на тая песен и накрая закриваме със Smells like teen spirit на Нирвана :D:D;) ....ами значи повечето 7-8 часови програми на средностатистическите норвежки банди са нещо от сорта. Казвам повечето щото има и банди, които наистина знаят какво правят. Гледал съм гигове(в България) на корабни от по 5 часа, на които се буха безмилостно Deep Purple, Rainbow, Led Zepellin, Pink Floyd и т.н и е зверско, ама това е рядко.

 

И така де идеята ми беше, че е крайно време групите да започнат да мислят за своето представление малко по-концептуално и да се опитат да изградят нещо цялостно и качествено. Защото е нормално да се изкефиш повече на група свиреща два часа авторска и кавъри, които вървят ръка за ръка, а не на 6 часово бухане на "квото дойде, важното е хората да го знаят".

Това гореспоменатото бухане "на квото дойде" и аз съм го правил....но това беше отдавна. Погледах, послушах групи видях как се прави едни ми харесаха други не...всеки преценява за себе си, важното е да изразяваш себе си и да отстояваш своите разбирания....поне за мен.

 

А и искам да изразя позиция по въпроса

QUOTE (Topsun @ Dec 16 2005, 09:38 AM)

!камоли група каффе,те,сафо и т.н... 

 

 

Какви групи са тея бе, пълни смешници са...

ами група ТЕ заеби че са зверски музиканти....ТЕ имат концепция, мислят, гледат, пробват, интересуват се. Като резултат от това музиката им е издържана, кавърите са им брутално яки и до такава степен преработени, че първите 2 минути изобщо не разбираш какво е това парче дето ти е толкова познато ама...и после изведнъж ти светва в главата и се усещаш какво всъщност свирят и тогава поне аз изпитвам несравнимо удоволствие...Така че според мен група ТЕ въпреки, че не свирят любимата ми музика са музиканти с характер, стил и едни от малкото такива успели да станат популярни в днешни дни в БГ.

 

Айде стига толкоз

Редактирано от tupoto kopele
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

!камоли група каффе,те,сафо и т.н...

Какви групи са тея бе, пълни смешници са...

2. Този форум е само и единствено за музиканти. Това означава, че темите, които четете и пишете тук трябва да са свързани с такива неща, които вълнуват музикантите. Моля ви да не обсъжаме музика, която не е правена от хора във форума - има хиляди музикални форуми за това. Тук сме за да свирим ;-)

 

не бих се изказал в никакъв случай толкова силно,дори и групата да е съставена от най-големите некадърници!!!не знам,но лично за тези групи съм чувал,а за теб не :greenball: така,че можеш да си помислиш общо взето за какво става въпрос....чист музикантски манталитет!ае пораснете бе хора!!!много е лесно да оплюеш някой,но се замислете какво е направил той и го съпоставете със себе си.не казвам да лижете гъзове,или да казвате на черното - бяло,но не дейте се изказвайте като хора от предучилищна възраст!по-добре свирете,вместо да стоите и да злобеете!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте всички.Като мениджър на заведение и музикант следя с интерес дискусията за муз.бизнес.В интерес на истината много от нещата-поне 90% СА ВЕРНИ.От друга страна не съм съгласен с мнения,че музиканта ТРЯБВА да свири час и половина-два.С моя скромен стаж от 12 години в чужбина не съм видял никъде такова работно време.За справка:в Германия се работи минимум 6 часа.В швеицария поне 8 часа.На кораби работното време е 6 часа ако си късметлия.В Майка Норвегия договорите са за 4 и половина часа.Във Финландия също.В БГ видиш ли час и половина-два.ЩО?

Хаиде да направим друга сметка.Аз отварям в 22.00 и затварям около 05.00.Това са около 7 часа.И наричам Лайв Клуб заведението.Какво му е Лайв останалите 5 часа.

Убеден съм че това е една от основните причини да има отлив от клубовете в България.Там нищо не се случва.Или се случва но за малко.А хората искат купон.Който да не трае само 90 минути

Когато свирим в клуба свирим по 4-5 серий по 40-50 мин.и купона тече със страшна сила.Който е идвал знае за какво говоря.Но разбира се това е само мое мнение и не искам да го натрапвам на никого.Но мисля че е добре да се позамислим в тая насока

Цецо

Извинявай но спорта няма нищо общо с музиката НОРВЕГИЯ не е България , и също така ти знаеш че в БГ има колеги които са изкарали много повече от теб и не са свирили по 6 часа на вечер само че те не пишат в този форум . за купона всички знаем...... само че да видим кой кога яде и кога се предаде? И кой е този дето отива в Норвегия и свири това което му душа сака? Тук си говорим за реални нещица които ни спохождат тук в нашия двор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мдаа,ако свириш по корабите,несъмнено си прав,а ако си авторски музикант?и два часа и половина е трудно,а 5-7 часа?колко групи в България свирещи в момента имат толкова авторски?а ше ме извиняваш,знам с кво се занимаваш но все пак говоря за лайв във смисъл на "концерт" а не на "купон" или "кръчмарско/сватбарско свирене",ще ме извиняваш отново за раздразнението ми,но поне аз се изживявам като музикант,а не като кръчмарски музикант-разлика има!!!

А бе Кацко ,човека си знае работата ти що сега го учиш как се свири по клубове А ?......

ей много се надрахме с плебея.!... хи хи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а трябва ли да получаваш 150-200 лв за цялата група като свириш авторска музика?

@Katsko,това е просто израз,пък ти как го приемаш..... :evil:

@tsetso,ако ми кажеш някоя група (освен твоята) да е дошла и да е свирила толкова време-евала!камоли група каффе,те,сафо и т.н...

Нищо не е излишно дори и 150 200 лева ако не ти трябват дай ги на домове за сираци има варианти.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай но спорта няма нищо общо с музиката НОРВЕГИЯ не е България , и също така ти знаеш че в БГ има колеги които  са изкарали много повече от теб и не са свирили по 6 часа на вечер само че те не пишат в този форум . за купона  всички знаем...... само че да видим кой кога яде и кога се предаде? И кой е този дето отива в Норвегия и свири това което му душа сака? Тук си говорим за реални нещица които ни спохождат тук в нашия двор.

Mark Avrelii.Когато написах този пост нямах намерение да влизам в спор с когото и да било.Просто си казах мнението.Това че не си съгласен с мен не значи че трябва да ми се нахвърляш така.Трябва да ти кажа че в Норвегия съм си свирил каквото си поискам и това никога не ми е носило негативи.За теб не знам.И все пак дадох пример за поне 4 държави а не само за Норвегия.И не мисля че се познаваме толкова добре че да знаеш какви пари съм правил там че да ме сравняваш с тоз и онзи.По въпроса с работното време мога да изброя поне 10 групи веднага които работят за купона и свирят поне 5 серий

Прави сте че има разлика между свирене на авторска музика и кавъри.Но все пак мнението си е мое и имам пълното право да го споделя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колко пари даваш за 5 серии ако не е тайна;)пък и пътни и спане...или има няква грешка?абе.... :)

С всяка група имам индивидуална уговорка.Ще ти кажа че никога не съм плащал по-малко от 50 лв на човек за ако е през уикенда.Пътните са колкото ми кажат,а спането не е в кучкарник.Абе питайте хората който са свирили в Алиби.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми то излиза,че по 10 лв на серия даваш..мйтап си правя,но като човек,който си от двете страни мисля,че ти е ясно,че в бг трудът който полагат групите не се заплаща добре,пък и винги има кой да те прецака....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също менажирам сцената на един небезизвестен клуб (няма да издавам кой) и по отношение на работнотО време;

АЛОООООООО ЗА КВО РАБОТНО ВРЕМЕ ГОВОРИМ ДАЙ ДА ПРАВИМ РАЗЛИКА МЕЖДУ КЛУБОВЕ И КРЪ4МИ , когато някоя група свири за пръв път и ме пита притеснено "колко време трябва да свирим ние можем да ударим 2 4аса 2 4аса и поиловина" ми идва да се гръмна за кви 2 4аса говорим една банда може да свири толкова дълго когато има зад гърба си 2/3 албума 1000/2000 сигурни фена и т.н.Тогава ще има смисъл, защото хората наистина ще искат да 4уят пове4е.

С няколко думи стегнато и ка4ествено свирене вместо sick and tired в крайна сметка смятам, 4е е абсурдно в 21 век да говорим за некво заработване на пари кви са тея надници тва да не е сртроежжжжжжж.

И най-важното много е тъпо когато бандата прави няколко серии, 4е виждаш ли ве4ерта да продължи по-дълго все пак говорим за музика и за performance , а не за по4асова работа

КЛУБОВЕТЕ В БъЛГАРИЯ ИМАТ ОГРОМНА ВИНА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ГРУПИТЕ :) ПОНЕ ЗА ЕДНО СЕ РАДВАМ - ПОИЗ4ЕЗНАХА КРЪЧМАРСКИТЕ ПРОЕКТ4ЕТА, В КОИТО СЕ ВРЪТКАТ ЕДНИ И СЪЩИ ЛИЦА Е СЕГА ТРЯБВА МАЛКО ВРЕМЕ ДА СЕ ВИДИ КОИ БАНДИ ЩЕ СЕ ДЪРЖАТ ЗАЕДНО И ЩЕ ПРАВЯТ МУЗИКА, А НЯМА ДА ХОДЯТ НА РАБОТА ПО КЛУБОВЕТЕ ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също менажирам сцената на един небезизвестен клуб (няма да издавам кой) и по отношение на работнотО време;

АЛОООООООО ЗА КВО РАБОТНО ВРЕМЕ ГОВОРИМ ДАЙ ДА ПРАВИМ РАЗЛИКА МЕЖДУ КЛУБОВЕ И КРЪ4МИ , когато някоя група свири за пръв път и ме пита притеснено "колко време трябва да свирим ние можем да ударим 2 4аса 2 4аса и поиловина" ми идва да се гръмна за кви 2 4аса говорим една банда може да свири толкова дълго когато има зад гърба си 2/3 албума 1000/2000 сигурни фена и т.н.Тогава ще има смисъл, защото хората наистина ще искат да 4уят пове4е.

С няколко думи стегнато и ка4ествено свирене вместо sick and tired в крайна сметка смятам, 4е е абсурдно в 21 век да говорим за некво заработване на пари кви са тея надници тва да не е сртроежжжжжжж.

И най-важното много е тъпо когато бандата прави няколко серии, 4е виждаш ли ве4ерта да продължи по-дълго все пак говорим за музика и за performance , а не за по4асова работа

КЛУБОВЕТЕ В БъЛГАРИЯ ИМАТ ОГРОМНА ВИНА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ГРУПИТЕ  :unsure:  ПОНЕ ЗА ЕДНО СЕ РАДВАМ - ПОИЗ4ЕЗНАХА КРЪЧМАРСКИТЕ ПРОЕКТ4ЕТА, В КОИТО СЕ ВРЪТКАТ ЕДНИ И СЪЩИ ЛИЦА Е СЕГА ТРЯБВА МАЛКО ВРЕМЕ ДА СЕ ВИДИ КОИ БАНДИ ЩЕ СЕ ДЪРЖАТ ЗАЕДНО И ЩЕ ПРАВЯТ МУЗИКА, А НЯМА ДА ХОДЯТ НА РАБОТА ПО КЛУБОВЕТЕ :)

Абе хора просто си казах мнението.Не искам да споря и да си меря .... с когото и да било.Вски да си менажира небезизвестните клубове както намери за добре.И Аллан алоооо се вика по телефонаИ какво означава това за надниците и строежа?Я кажи ти колко плащаш? За разлика от теб аз се представям с истинското си име и не се крия кой съм откъде съм и какво правя.

Редактирано от tsetso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ok и тва ще стане ама и аз изкиазвах ли4ното си мнение а алооо е на4ин на изразяване такая ми подействаха нещата, които бяхте изписали по темата :violin:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.