ProjectHamsterdam Публикувано Септември 4, 2007 Публикувано Септември 4, 2007 Трябват ми качествени заключваши се машинки за китара (i.e. tuners). Спрял съм се на два модела: SPERZEL MECHANIK 6L TRIMLOK BK или SCHALLER M6KLEMM 6L BLACKCHROME Колебанието е голямо, защото май и двата модела са хубави. Все пак клоня към Sperzel. . . Trimlok ще рече ли че режат струната сами? Сайтът на Sperzel е в ремонт и не намирам информация. Май тази опция я имат само тунерите на Planet Waves. Това е трети вариант: PLANET WAVES PWAT-6R2 Някой да има отзиви за тези модели? Благодаря предварително! Цитирай
Nikifena Отговорено Септември 4, 2007 Отговорено Септември 4, 2007 От личен опит имам много добро мнение за ключвете на шалер. Знаеш, че и на 2та ми баса са шалер. При условие, че и 3те модела се заключват малко не намирам смисъл да купуваш най-скъпите. Аз съм за шалер, но може шперцелите да са по-добри. Не знам Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Септември 4, 2007 Автор Отговорено Септември 4, 2007 Тенкю пипъл. За твоите басове може да съм го знаел това ама да съм се разсеял. Знам че kolio_k има шперцели на неговия къстъм страт, за друг не се сещам във форума. . . Шалер М6 има на много поръчкови и скъпи инструменти. . . дори на анимационния Qian на MrFastfinger. Мисля че и двата модела са хубави, а разликата от 10-ина евро в цената е пренебрежителна. Ако Trimlok на шперцелите означава заключване + струните сами да се срязват до необходимата дължина-ще се спра на тях. Иначе май наистина няма нужда от допълнителните разходи и М6 ще свършат работа. (меко казано) Цитирай
metalhammer Отговорено Септември 4, 2007 Отговорено Септември 4, 2007 Нали става въпрос за заключване на струната към въртящата се ос ? Не е блокиране на самия апарат ? Цитирай
Nikifena Отговорено Септември 4, 2007 Отговорено Септември 4, 2007 тук има 3 снимки на една глава със щперцели. Не знам обаче дали е същият модел. Ако можеш запитай дали е от тия ключве дето сами си режат струните. Такива съм виждал на 1 китара PRS Цитирай
avaavaava Отговорено Септември 4, 2007 Отговорено Септември 4, 2007 Аз съм със Сперцел и не ме кефят честно!!! Мислех ги за голяма работа но не са... Проблема го реших с двойно заключване като на Флойд роуз(и горе и долу) -едно като флойд но не е ами има само финна настройка..Дейв Мъстейн имаше навремето един "Жаксън" с такова Ай успех! Цитирай
synchu Отговорено Септември 4, 2007 Отговорено Септември 4, 2007 Schaller тук - страхотни са ключовете. Сперцелите също са добри много. Които и да избереш няма да сбъркаш. Подобни типове ключове трябва да се има предвид все пак, че не позволяват същите издевателства с тремолото, които позволява двойното заключване. Освен това nut-a и общия setup на китарата са от голямо значение за предпазването от разстройване. Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Септември 4, 2007 Автор Отговорено Септември 4, 2007 (Редактирано) Благодаря за отговорите. Засега 3:0 за Schaller - Sperzel не режат струната както си мислех - това си личи от снимките на Никифена. Това за мен им беше основното предимство и "гъзария". Planet Waves нещо не ме кефят като марка, затова смятам да заложа на Schaller M6. За nut съм си избрал GraphTech XL Jumbo Trem Nut - може да има нужда от леки дооформяния, но мисля че ще е солиден. Китарата ще е без тремоло - може да е преразход да и се сложат заключващи ключове, но искам максимална стабилност против разстройване - с една дума да е идиотоустойчива. ПП: Дими, мисля че става въпрос за заключване на струната към апарата - не го знам как става като технология, но мисля че в големия цилиндър на ключа има друг по-малък - въртящ се известна част от оборота преди големия, който да "заключва" струната в отвора чрез притискане. Или поне така си го представям аз. EDIT: БТВ на сайта на PlanetWaves има интерактивно демо на принципа на действие на техните ключове - много е интересно: тук и после клик долу за демото. Там се вижда всъщност че е с т.н. thumb screw заключването - май шперцел и те са така. Редактирано Септември 4, 2007 от Mu3epHuK Цитирай
kolio_k Отговорено Септември 4, 2007 Отговорено Септември 4, 2007 Мое лично мнение е че единствената полза от ключове от типа на Шперцел или гореспоменатия модел на Шалер е много по бързото сменяне на на скъсана струна по време на гиг.Иначе,както по горе някой спомена,ако китарата е сетната добре(и разбира се достатъчно качествена),не би трябвало да разтройва при умерена употреба на тремолото.Заключващите ключове не вършат особено много работа срещу разстройване,за последното има много и различни причини и кл'човете са само една от тях Цитирай
smartpeter Отговорено Септември 5, 2007 Отговорено Септември 5, 2007 Мое лично мнение е че единствената полза от ключове от типа на Шперцел или гореспоменатия модел на Шалер е много по бързото сменяне на на скъсана струна по време на гиг.Иначе,както по горе някой спомена,ако китарата е сетната добре(и разбира се достатъчно качествена),не би трябвало да разтройва при умерена употреба на тремолото.Заключващите ключове не вършат особено много работа срещу разстройване,за последното има много и различни причини и кл'човете са само една от тях Здравейте, За съжаление горното твърдение въсбще не е вярно! Основната причива за появата на тези клчове е да предотвратят един от основните фактори за разстройването на струните - вследствие на приплъзването им около осите на ключовете предизвикано предимно от портаменто и работа с тремоло - и те напълно изпълняват тази си функция! Колкото до моите лични предпочитания - Sperzel- не се отнася толкова до механиката им а по скоро до външния дизайн - за мен са доста по елегантни от Shaller! Поздрави, Петър Цитирай
kolio_k Отговорено Септември 5, 2007 Отговорено Септември 5, 2007 Предполагам че градиш мнението си на опит и го уважавам.Моето изказване се дължи на факта,че имам(по скоро имах,едната вече не е моя) две китари със Шперцел-Едната късътъм страт с тремоло Шалер,а другата Блейд със тяхно си тремоло(доста добро),както и американски Фендер със стандартно двуточково тремоло(84та).При правилно поставяне на струните,известно количество лубриканти на определени места(обтегачи,нът,каналите на струните по самото тремоло) и трите китари държат строй много добре при използване на тремоло,като Фендерът е много леко по добър от другите на тема издръжливост при издевателства от типа дайв бомби(всички знаем,че не това е основната идея на тремолото ),а именно той е незаключен. Тази е на къстъм,грифът е на Диката китарата е Блейд,но по поръчка на собственика,грифа беше сменен с един на Диката-изключително удобен.преди изглеждаше така говоря за белия Фендер Цитирай
metalhammer Отговорено Септември 5, 2007 Отговорено Септември 5, 2007 Реално се оказва че е просто притискаш струната . Може да е малко офтопик но искам да постна една снимка на бюджетен вариант. Моля да ме извините че е малко в страни от темата: Преди няколко дни Евтим беше пуснал някакъв топик как си калайдисвал струните и ги връзвал - мисля че това на картинката е много по удачен вариант. На оригиналните ключове като шалер оста минава през целия цилиндър който държи струната и се затяга отдолу. Бюджетното решение е да ги затягаме отгоре Цитирай
DILETANT Отговорено Септември 5, 2007 Отговорено Септември 5, 2007 Мизерник, аз не бих подценявал Planet Waves, виждал съм ги в Динакорд на цена 85 лв., което е доста по-евтино от Шалер или Шперцел. Но все пак решението си е твое. Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Септември 5, 2007 Автор Отговорено Септември 5, 2007 В случая парите са (почти) без значение - дали ще е 90 или 120лв - няма да купувам ключове през ден - ще ги прежаля. Въпросът е че не съм виждал сериозен инструмент с ключове на Planet Waves - но в никакъв случай не казвам че са лоши! Реших да си взема не само ключове, но и струнник на Schaller - съответно M6 и 475 и не мисля че ще съжалявам. Благодаря много за коментарите! Харесва ми как всеки споделя какво е пробвал - без караници. Цитирай
Recommended Posts