johniebgood Отговорено Септември 20, 2011 Отговорено Септември 20, 2011 ^ "просто е повлияно парчето от другото" - така де и аз това казвам - плагиат. Взаимствани са отделни части, но това не оневинява "автора". Цитирай
vane Отговорено Септември 20, 2011 Отговорено Септември 20, 2011 Плагиатството е да вземеш цяла мелодия 8 такта едно към едно и да си я присвоиш като своя, поправи ме ако бъркам. Щом промениш два тона - това е взаимстване, но не е плагиатство. (За "Телефонна"-та "любов" е доста очевидно). Има много песни, които си приличат, без непременно авторът на едната, да е слушал другата песен. С това по никакъв начин не защитавам бг псевдокомпозиторите-монополисти, просто трябва да се опитаме да бъдем обективни. Цитирай
johniebgood Отговорено Септември 20, 2011 Отговорено Септември 20, 2011 Не мисля, че има определен брой тактове, които дефинират плагиатство, това правило се отнася за използване на чужда музика в реклами например, но мисля, че беше 4 такта. И в двата примера, които съм дал има плагиат, в единия е цапцаросано интрото едно към едно, в другия е взет куплетът и е превърнат в припев...Ако ти не смяташ, че има плагиат, проблемът си е твой, аз мисля, че има и то груб! А по твойта логика, аз мога да взема основния риф на "Smoke on the water", да му добавя друг куплет и припев, да скалъпя "ново" парче и това няма да е плагиат, така ли? Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 vane, За 8те такта бъркаш .Иначе точно това е дефиницията - използване на чужда идея в твоя работа без упоменаване на автора.Когато в твоя работа е използвана чужда мисъл/идея/творчество има приета система за цитиране-съобразена със сферата: цитати под линия, обяснителни бележки, информация за използвани семпли...Дали става дума за песен,картина,постановка или нечия курсова работа смисълът на плагиатството е един и същ-умишлено представяне на конкретен чужд труд за собствен. Копирането на нечий стил на работа(композиране,писане,рисуване...) не е плагиатство. В този смисъл Мадона е осъдена за плагиатство, а Джон Уилямс примерно не е. Промяната на "2 ноти"-ако не носи промяна на смисъла на "взаимстваното" си е плагиатство Цитирай
vane Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 johniebgood, Явно не си ме разбрал, тоновете са различни на "Клоунът" и другото парче на Матиа Базар. Това е, не говоря за никакви структури на изпълнението и подмяна на отделни елементи от песента, а че се различава тази мелодия конкретно. Нищо повече! Колко такта се смятат за плагиатство? Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 Едно си баба знае... Плагиатството не е свързано с количеството,а качеството. Това за броя на тактовете е мит сред незапознатите с естеството на плагиатството и авторското право. Замисли се-има плагиатстване на фрази,теми, но има и на идеи.В този смисъл отговорът на въпроса ти е : "Толкова,колкото е достатъчно да се докаже чуждо авторство." Цитирай
travelcaster2 Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 Извинявай, но това в съд няма да мине. Там работят с документи и факти. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 Не си извинен.. По лаишки не правиш разлика между дефиницията на плагиатство и това, което се случва в съда(във всеки конкретен случай). Цитирай
travelcaster2 Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 Че съм лаик е вярно. На млади музиканти, композиращи авторска музика препоръчвам да работят по модел на доказани песни. Цитирай
johniebgood Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 (Редактирано) johniebgood, Явно не си ме разбрал, тоновете са различни на "Клоунът" и другото парче на Матиа Базар. Това е, не говоря за никакви структури на изпълнението и подмяна на отделни елементи от песента, а че се различава тази мелодия конкретно. Нищо повече! Колко такта се смятат за плагиатство? Разликата е толкова малка, че за обикновен човек е незабележима. Това ме води до мисълта, че мелодията, хармонията и въобще духът на парчето (интрото в "клоунът") са "взети" и са леко променени, така че да минат за авторски. Същото се отнася и за "телефонна любов". Относно разбирането, разбирам те прекрасно, но ти не ме разбираш и понеже не ми отговори на последния пост, да попитам пак с пример: Току що измислих ТОЗИ РИФ, плагиатствал ли съм или не? (Ако се върнеш по-назад в темата, ще видиш, че съм постнал и едно парче на Мими Иванова и "Старт" с крадена интродукция от "Runaway" на Jovi, пак по същия шаблон - взето и попроменено, потърси поста, ще ти е интересно!) Въпрост с повишена трудност! Ако продължиш да настояваш на своето, значи си или Тончо Русев инкогнито или нещо ценностите ти куцат... Редактирано Септември 21, 2011 от johniebgood Цитирай
valitchy Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 ^ а-а-а-А$АААААААААА! johniebgood рифа е мой, аз съм го сънувала Дежа - вю От тук можете да прочетете делото на Б.Т.Р. от 2007 г. за разни спорове около техните песни. Като гръмната съм, изобщо не знаех, че стават такива работи в нашата рОдина.. Иначе, за плагиатството си мисля, че трябва да се вземе под внимание цялостната структура и звучене на една музикална творба, 7-те знака са регламент, но когато има и усещане за подобие, за "симилар" , за "полу-същото" пак си е плагиатство. Vs Набрах букетче от още кражби днес, чела съм цялата тема, но не се сетих дали сте ги пускали тези: на Щурците / Юрая Хийп "Бъди какъвто си" на Тангра / Urgent на Foreigner - макар, че тук съм с предубеждението, че е неосъзнато, защото много си ги харесвам Тангра-та на Мария Нейкова / The Animals - "House of the rising sun" Цитирай
Steppenwolf Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 Мисля, че Момчешки свят - Остани са били повлияни от Everything But The Girl - Missing (Todd Terry club mix). Цитирай
johniebgood Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 (Редактирано) ^^ Е ти си бая по-крайна от мен! А за рифчето ще се видим в съда, ако не ни призове Ричи пръв, но пък Vane още не се е произнесъл... Редактирано Септември 21, 2011 от johniebgood Цитирай
Slinky Отговорено Септември 21, 2011 Отговорено Септември 21, 2011 (Редактирано) Набрах букетче от още кражби днес, чела съм цялата тема, но не се сетих дали сте ги пускали тези: на Щурците / Юрая Хийп "Бъди какъвто си" на Тангра / Urgent на Foreigner - макар, че тук съм с предубеждението, че е неосъзнато, защото много си ги харесвам Тангра-та на Мария Нейкова / The Animals - "House of the rising sun" За другите неща не знам, ама тука във всичките примери няма почти нищо общо. При Щурците и Юрая има нещо общо само в ритмиката на двете парчета. Иначе мелодиите са си достатъчно различни. При Форинър и Тангра също само основната ритмика е една и съща - рифовете са си различни, за пеенето да не говорим. А при Мария Нейкова и Енимълс пък няма почти нищо общо. Редактирано Септември 21, 2011 от Slinky 1 Цитирай
Recommended Posts