Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Плагиатството е да вземеш цяла мелодия 8 такта едно към едно и да си я присвоиш като своя, поправи ме ако бъркам. Щом промениш два тона - това е взаимстване, но не е плагиатство. (За "Телефонна"-та "любов" е доста очевидно). Има много песни, които си приличат, без непременно авторът на едната, да е слушал другата песен. С това по никакъв начин не защитавам бг псевдокомпозиторите-монополисти, просто трябва да се опитаме да бъдем обективни.

Отговорено

Не мисля, че има определен брой тактове, които дефинират плагиатство, това правило се отнася за използване на чужда музика в реклами например, но мисля, че беше 4 такта. И в двата примера, които съм дал има плагиат, в единия е цапцаросано интрото едно към едно, в другия е взет куплетът и е превърнат в припев...Ако ти не смяташ, че има плагиат, проблемът си е твой, аз мисля, че има и то груб! А по твойта логика, аз мога да взема основния риф на "Smoke on the water", да му добавя друг куплет и припев, да скалъпя "ново" парче и това няма да е плагиат, така ли?

Отговорено

vane,

За 8те такта бъркаш .;)Иначе точно това е дефиницията - използване на чужда идея в твоя работа без упоменаване на автора.Когато в твоя работа е използвана чужда мисъл/идея/творчество има приета система за цитиране-съобразена със сферата: цитати под линия, обяснителни бележки, информация за използвани семпли...Дали става дума за песен,картина,постановка или нечия курсова работа смисълът на плагиатството е един и същ-умишлено представяне на конкретен чужд труд за собствен.

Копирането на нечий стил на работа(композиране,писане,рисуване...) не е плагиатство.

В този смисъл Мадона е осъдена за плагиатство, а Джон Уилямс примерно не е.

Промяната на "2 ноти"-ако не носи промяна на смисъла на "взаимстваното" си е плагиатство

Отговорено

johniebgood,

Явно не си ме разбрал, тоновете са различни на "Клоунът" и другото парче на Матиа Базар. Това е, не говоря за никакви структури на изпълнението и подмяна на отделни елементи от песента, а че се различава тази мелодия конкретно. Нищо повече!

Колко такта се смятат за плагиатство?

Отговорено

:hysterical: Едно си баба знае...

Плагиатството не е свързано с количеството,а качеството.

Това за броя на тактовете е мит сред незапознатите с естеството на плагиатството и авторското право.

Замисли се-има плагиатстване на фрази,теми, но има и на идеи.В този смисъл отговорът на въпроса ти е :

"Толкова,колкото е достатъчно да се докаже чуждо авторство."

Отговорено

Не си извинен.;). По лаишки не правиш разлика между дефиницията на плагиатство и това, което се случва в съда(във всеки конкретен случай).

Отговорено (Редактирано)

johniebgood,

Явно не си ме разбрал, тоновете са различни на "Клоунът" и другото парче на Матиа Базар. Това е, не говоря за никакви структури на изпълнението и подмяна на отделни елементи от песента, а че се различава тази мелодия конкретно. Нищо повече!

Колко такта се смятат за плагиатство?

Разликата е толкова малка, че за обикновен човек е незабележима. Това ме води до мисълта, че мелодията, хармонията и въобще духът на парчето (интрото в "клоунът") са "взети" и са леко променени, така че да минат за авторски. Същото се отнася и за "телефонна любов".

Относно разбирането, разбирам те прекрасно, но ти не ме разбираш и понеже не ми отговори на последния пост, да попитам пак с пример:

Току що измислих ТОЗИ РИФ, плагиатствал ли съм или не? (Ако се върнеш по-назад в темата, ще видиш, че съм постнал и едно парче на Мими Иванова и "Старт" с крадена интродукция от "Runaway" на Jovi, пак по същия шаблон - взето и попроменено, потърси поста, ще ти е интересно!)

Въпрост с повишена трудност! Ако продължиш да настояваш на своето, значи си или Тончо Русев инкогнито или нещо ценностите ти куцат... :greenangel:

Редактирано от johniebgood
Отговорено

^ а-а-а-А$АААААААААА! johniebgood рифа е мой, аз съм го сънувала :girl_cray2::hysterical: Дежа - вю :greenball:

От тук можете да прочетете делото на Б.Т.Р. от 2007 г. за разни спорове около техните песни. Като гръмната съм, изобщо не знаех, че стават такива работи в нашата рОдина.. :huh:

Иначе, за плагиатството си мисля, че трябва да се вземе под внимание цялостната структура и звучене на една музикална творба, 7-те знака са регламент, но когато има и усещане за подобие, за "симилар" , за "полу-същото" пак си е плагиатство.

panasoanic.jpg Vs logo_panasonic.gif

:oops:

Набрах букетче от още кражби днес, чела съм цялата тема, но не се сетих дали сте ги пускали тези:

на Щурците /
Юрая Хийп

"Бъди какъвто си" на Тангра / Urgent на Foreigner - макар, че тук съм с предубеждението, че е неосъзнато, защото много си ги харесвам Тангра-та :wub:

на Мария Нейкова / The Animals - "House of the rising sun"
Отговорено (Редактирано)

^^ Е ти си бая по-крайна от мен! А за рифчето ще се видим в съда, ако не ни призове Ричи пръв, но пък Vane още не се е произнесъл...

Редактирано от johniebgood
Отговорено (Редактирано)

Набрах букетче от още кражби днес, чела съм цялата тема, но не се сетих дали сте ги пускали тези:

на Щурците /
Юрая Хийп

"Бъди какъвто си" на Тангра / Urgent на Foreigner - макар, че тук съм с предубеждението, че е неосъзнато, защото много си ги харесвам Тангра-та :wub:

на Мария Нейкова / The Animals - "House of the rising sun"

За другите неща не знам, ама тука във всичките примери няма почти нищо общо. При Щурците и Юрая има нещо общо само в ритмиката на двете парчета. Иначе мелодиите са си достатъчно различни. При Форинър и Тангра също само основната ритмика е една и съща - рифовете са си различни, за пеенето да не говорим. А при Мария Нейкова и Енимълс пък няма почти нищо общо.

Редактирано от Slinky