Heartman Отговорено Юли 29, 2011 Отговорено Юли 29, 2011 Не че е крадена песен ама рифа е взет едно към едно.И мен ме кефи и аз бих го взел 3:11 Началния риф Цитирай
manowar168 Отговорено Юли 30, 2011 Отговорено Юли 30, 2011 (Редактирано) Незнам как не е забелязано досега но... Оригинала: http://www.youtube.com/watch?v=S1woxkraClg И.... Редактирано Юли 30, 2011 от manowar168 Цитирай
Heartman Отговорено Юли 30, 2011 Отговорено Юли 30, 2011 Винаги съм си знаел че Менуър са рапари Цитирай
Dimi.B Отговорено Август 15, 2011 Отговорено Август 15, 2011 А може ли сега някой да пусне списък с по-известните наши песни, които не са крадени, или поне за чието музикално авторство не е (дебелашки) премълчавано. Например музиката на Ирина Флорин? Тази прекрасна песен на Авеню, Бягство? Тя оригинална ли е? Искрено се надявам се да е! М/у другото това премълчаване на авторството ми сътвори много неприятен момент преди години години когато първо дойдох в САЩ -- в университета пуснах “След 10 Години” на ФСБ-то за да се похваля с нашето творчество и един италианец ми каза, че това е италианска песен. Аз бях шокираn и дори спорих известно време... Години след това като разбрах, че това е песен на Дел Орме ми стана страшно неприятно... Все пак им прощавам – само да не се окаже, че “Зимна Къща” е крадена. Знае ли някой нещо повече за “Имала Мариана” на Емил Димитров – върти ми се в главата, че съм я чувал на Френски/Италиански... Д. Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 15, 2011 Отговорено Август 15, 2011 Абе,фен,краденето е национален спорт на племето булгар-вулгар,шампионите управляват останалите,то и в щатите са така,ама имат зли адвокати за авторските права. Цитирай
johniebgood Отговорено Септември 16, 2011 Отговорено Септември 16, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=z_huc9In5qY http://www.youtube.com/watch?v=-MFMRrtYMQA&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=ROrpHt6hlI4&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=dMllVJkL-68 2 Цитирай
valitchy Отговорено Септември 16, 2011 Отговорено Септември 16, 2011 ^ яко попадение, това е брутално! Ето и какво пише на плочите на Васил Найденов: Песен 5. Клоунът - Т. Русев, Ж. Колев, С. Ангелов (... а?) 1. Телефонна любов - м.Тончо Русев, т.Ваньо Вълчев, ар.Константин Цеков (... а?) ама какви крадци са били Матия Базар! Цитирай
johniebgood Отговорено Септември 16, 2011 Отговорено Септември 16, 2011 ^Странното е, че Матия Базар бяха страшно популярни в началото на 80-те в БГ, явно социалистическите ни композитори са нямали грам свян... То, като се замисля всичките са няк'ви цървули...к'ъв свян?! Цитирай
vane Отговорено Септември 16, 2011 Отговорено Септември 16, 2011 На първо слушане - "Клоунът" и "Тангото" си приличат доста, особено интрото, но има поне 1 или два различни тона, по-натам кантото и хармонията мисля, че се различават. Телефонната любов и аз я бях забелязал преди време, но после ми беше излязло от ума Най-якото ще е да се съберем от форума и да издадем една книжка по въпроса, направо ще им потънат гемиите на т.нар.композитори 1 Цитирай
rockfire Отговорено Септември 16, 2011 Отговорено Септември 16, 2011 Има един момент,който не отчитате ми се струва! Дадена песен използвана от нашите може да е била договорена или подарена!Това все пак не ги освобождава от задължението да пишат първоизточника!Но в тези години ние сме били в различни строеве и едва ли тяхното законодателство е имало някаква тежест тук!И доста наши композитори и певци са се облажили Цитирай
valitchy Отговорено Септември 17, 2011 Отговорено Септември 17, 2011 И на мен не ми се вярваше, че някой ще е толкова нагъл и прост и ще демонстрира самочувствие на доайен в композиране на българска музика - пък то бил плагиат! Облажване имаше, имаше и то яко, "културни" оргии в Бояна с видни композитори и певици, раздаваха си медали, дори титли "заслужили артисти", "народни артисти" и деятели на иЗкуството... разказвали са ми чудеса. Лошото е, че и сега го има (облажването), в по-малка степен, но виждам как се пробутват определени "линии", предимно роднински или сексуално-любовни. johniebgood какъв ти свян, така се надуваха, че се пръскаха по шевовете, по соц-а всички новогодишни програми се правеха с такива крадени песни. Ще перефразирам един лаф (за Вегас), но много подхожда за "шоубизнеса" по онова време: What Happens in Bulgaria, Stays in Bulgaria® Цитирай
johniebgood Отговорено Септември 17, 2011 Отговорено Септември 17, 2011 (Редактирано) @vane - това, че има малка разлика, само подчертава, че парчето е крадено и са се опитали да замаскират кражбата, иначе +1 за един справочник @rockfire - няма как песента да е договорена и да пише - компзитор Т. Русев(както посочи VALITCHY) и да не е едно към едно с оригинала. Другите соц. плагиатори поне пишеха " * " в графа композиция. Ето и трактовката на Матиа на "След 10 години", ма хората си пишат, че е кавър, а не - *... http://www.youtube.com/watch?v=0y4Bg2Eujv0 Редактирано Септември 17, 2011 от johniebgood Цитирай
valitchy Отговорено Септември 20, 2011 Отговорено Септември 20, 2011 Напипах една статия за плагиатството от древността до наши дни: тук. Тези май сме ги пропуснали: Мастило / Мадона "Frozen" Цитирай
Slinky Отговорено Септември 20, 2011 Отговорено Септември 20, 2011 Напипах една статия за плагиатството от древността до наши дни: тук. Тези май сме ги пропуснали: Мастило / Мадона "Frozen" Прочетох статията, преслушах някои от дадените примери и забелязах, че са преекспонирани нещата. Не си приличат толкова много. Явно уважаемата Деси Тодорова може да пише, но не може да слуша. Цитирай
vane Отговорено Септември 20, 2011 Отговорено Септември 20, 2011 @vane - това, че има малка разлика, само подчертава, че парчето е крадено и са се опитали да замаскират кражбата, иначе +1 за един справочник Все пак я има разликата, не знам защо смяташ, че тя подчертава, че е крадено в този случай, просто е повлияно парчето от другото. За "След 10 години" няма какво да кажа - не случайно ФСБ спряха да я изпълняват на живо. Относно статията във в-к Сега - тя до колкото виждам изкарва, че само българите "крадат" чужди песни, което е абсурдно. Освен това "Имате ли вино" и химнът не мога да разбера къде си приличат. Относно "румънското хоро" - тя музиката на Северна България е повлияна от север, но и румънската е повлияна от българската - така че не мога да разбера и тук защо се търси под вола теле. За патриотичните песни - и вие се поставете на мястото на българите от тогавашните времена - натискат те, избягал си в чужбина, нормално е да вземеш на готово чужда мелодия и да й сложиш български текст, защото иначе няма кой да ти измисли мелодия, при положение, че България е била под робство и учените хора (да не говорим за професионалните музиканти) са се броили на пръсти. Относно гръцката песен - във въстанието на гърците са участвали голям брой българи и е нормално да са пяли песни заедно и след войната да измислят нов текст и да искат да се събудят и своите сънародници с патриотични песни. Когато си под чужда власт и окупация, нямаш какво да направиш, но да продължаваш да го правиш и след 100 години, когато уж трябва всички да сме свободни и да имаме база сами да правим изкуство - това вече показва овчедушие, робска психика и най-бруталното е, че тези хора продължават да се изтъкват като някакви големи авторитети и във всички медии крадците и мошениците се рекламират, а пък свестните хора тънат в забвение. Цитирай
Recommended Posts