Jump to content
Българският форум за музиканти

* Крадени песни *


Jordan_J

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Незнам как не е забелязано досега но...

Оригинала:

http://www.youtube.com/watch?v=S1woxkraClg

 

И....

Редактирано от manowar168
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

А може ли сега някой да пусне списък с по-известните наши песни, които не са крадени, или поне за чието музикално авторство не е (дебелашки) премълчавано.

 

Например музиката на Ирина Флорин?

 

Тази прекрасна песен на Авеню, Бягство? Тя оригинална ли е? Искрено се надявам се да е!

 

М/у другото това премълчаване на авторството ми сътвори много неприятен момент преди години години когато първо дойдох в САЩ -- в университета пуснах “След 10 Години” на ФСБ-то за да се похваля с нашето творчество и един италианец ми каза, че това е италианска песен. Аз бях шокираn и дори спорих известно време... Години след това като разбрах, че това е песен на Дел Орме ми стана страшно неприятно... Все пак им прощавам – само да не се окаже, че “Зимна Къща” е крадена.

 

Знае ли някой нещо повече за “Имала Мариана” на Емил Димитров – върти ми се в главата, че съм я чувал на Френски/Италиански...

 

Д.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе,фен,краденето е национален спорт на племето булгар-вулгар,шампионите управляват останалите,то и в щатите са така,ама имат зли адвокати за авторските права. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

^ яко попадение, това е брутално!

Ето и какво пише на плочите на Васил Найденов:

 

63953703fa34.jpg

 

Песен 5. Клоунът - Т. Русев, Ж. Колев, С. Ангелов (... а?)

 

t2_2002131.jpg

 

1. Телефонна любов - м.Тончо Русев, т.Ваньо Вълчев, ар.Константин Цеков (... а?)

 

ама какви крадци са били Матия Базар! :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Странното е, че Матия Базар бяха страшно популярни в началото на 80-те в БГ, явно социалистическите ни композитори са нямали грам свян... То, като се замисля всичките са няк'ви цървули...к'ъв свян?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо слушане - "Клоунът" и "Тангото" си приличат доста, особено интрото, но има поне 1 или два различни тона, по-натам кантото и хармонията мисля, че се различават. Телефонната любов и аз я бях забелязал преди време, но после ми беше излязло от ума :)

Най-якото ще е да се съберем от форума и да издадем една книжка по въпроса, направо ще им потънат гемиите на т.нар.композитори :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има един момент,който не отчитате ми се струва!

Дадена песен използвана от нашите може да е била договорена или подарена!Това все пак не ги освобождава от задължението да пишат първоизточника!Но в тези години ние сме били в различни строеве и едва ли тяхното законодателство е имало някаква тежест тук!И доста наши композитори и певци са се облажили :thumbdown:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен не ми се вярваше, че някой ще е толкова нагъл и прост и ще демонстрира самочувствие на доайен в композиране на българска музика - пък то бил плагиат! :hysterical: Облажване имаше, имаше и то яко, "културни" оргии в Бояна с видни композитори и певици, раздаваха си медали, дори титли "заслужили артисти", "народни артисти" и деятели на иЗкуството... разказвали са ми чудеса. Лошото е, че и сега го има (облажването), в по-малка степен, но виждам как се пробутват определени "линии", предимно роднински или сексуално-любовни.

johniebgood какъв ти свян, така се надуваха, че се пръскаха по шевовете, по соц-а всички новогодишни програми се правеха с такива крадени песни.

 

Ще перефразирам един лаф (за Вегас), но много подхожда за "шоубизнеса" по онова време: What Happens in Bulgaria, Stays in Bulgaria®

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@vane - това, че има малка разлика, само подчертава, че парчето е крадено и са се опитали да замаскират кражбата, иначе +1 за един справочник :greenball:

 

@rockfire - няма как песента да е договорена и да пише - компзитор Т. Русев(както посочи VALITCHY) и да не е едно към едно с оригинала. Другите соц. плагиатори поне пишеха " * " в графа композиция.

 

Ето и трактовката на Матиа на "След 10 години", ма хората си пишат, че е кавър, а не - *...

 

http://www.youtube.com/watch?v=0y4Bg2Eujv0

 

 

 

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напипах една статия за плагиатството от древността до наши дни: тук. Тези май сме ги пропуснали: Мастило

/ Мадона "Frozen"

:huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напипах една статия за плагиатството от древността до наши дни: тук. Тези май сме ги пропуснали: Мастило

/ Мадона "Frozen"

:huh:

Прочетох статията, преслушах някои от дадените примери и забелязах, че са преекспонирани нещата. Не си приличат толкова много. Явно уважаемата Деси Тодорова може да пише, но не може да слуша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@vane - това, че има малка разлика, само подчертава, че парчето е крадено и са се опитали да замаскират кражбата, иначе +1 за един справочник :greenball:

 

 

Все пак я има разликата, не знам защо смяташ, че тя подчертава, че е крадено в този случай, просто е повлияно парчето от другото.

 

За "След 10 години" няма какво да кажа - не случайно ФСБ спряха да я изпълняват на живо.

 

Относно статията във в-к Сега - тя до колкото виждам изкарва, че само българите "крадат" чужди песни, което е абсурдно. Освен това "Имате ли вино" и химнът не мога да разбера къде си приличат.

 

Относно "румънското хоро" - тя музиката на Северна България е повлияна от север, но и румънската е повлияна от българската - така че не мога да разбера и тук защо се търси под вола теле. За патриотичните песни - и вие се поставете на мястото на българите от тогавашните времена - натискат те, избягал си в чужбина, нормално е да вземеш на готово чужда мелодия и да й сложиш български текст, защото иначе няма кой да ти измисли мелодия, при положение, че България е била под робство и учените хора (да не говорим за професионалните музиканти) са се броили на пръсти.

 

Относно гръцката песен - във въстанието на гърците са участвали голям брой българи и е нормално да са пяли песни заедно и след войната да измислят нов текст и да искат да се събудят и своите сънародници с патриотични песни.

 

Когато си под чужда власт и окупация, нямаш какво да направиш, но да продължаваш да го правиш и след 100 години, когато уж трябва всички да сме свободни и да имаме база сами да правим изкуство - това вече показва овчедушие, робска психика и най-бруталното е, че тези хора продължават да се изтъкват като някакви големи авторитети и във всички медии крадците и мошениците се рекламират, а пък свестните хора тънат в забвение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.