musicman Публикувано Февруари 1 Публикувано Февруари 1 Native Instruments подаде заявление за предварителна несъстоятелност в Германия в края на януари 2026 г., но това не означава автоматично фалит. Процедурата по предварителна несъстоятелност е специфичен правен механизъм в германското законодателство, който позволява реструктуриране на компанията под надзора на назначен администратор. Финансовото състояние Компанията е натрупала значителен дълг от £250 милиона срещу едва £25 милиона приходи през 2023 г., според финансови документи. Този огромен дисбаланс е резултат от бързо разширяване и скъпи придобивания на други брандове като iZotope, Brainworx и Plugin Alliance. Възможни сценарии Има няколко възможни изхода от тази ситуация: Реструктуриране с нови инвеститори и продължаване на дейността Пълно придобиване от друга компания Разпродажба на активите на различни купувачи По-малко вероятно - пълно затваряне Какво означава за потребителите Засега операциите продължават нормално, като Plugin Alliance обяви, че не е засегнат от процедурата и ще продължи да пуска нови продукти и обновления. CEO-то Nick Williams също заяви, че компанията се фокусира върху осигуряване на приемственост за клиентите, създателите и партньорите. Исторически контекст Това не е първата криза за Native Instruments - компанията премина през значителни съкращения на персонал и реструктуриране между 2019 и 2020 г., преди да бъде закупена от частната инвестиционна компания Francisco Partners през 2021 г. Какво ще правим с лицензите? Native Instruments лицензите продължават да работят нормално и няма непосредствена опасност потребителите да ги загубят. CEO-то Nick Williams официално потвърди, че "бизнесът продължава както обикновено" и че хардуерните и софтуерните продукти остават достъпни за изтегляне и активация. Текущо състояние на лицензите Всички Native Instruments, iZotope, Plugin Alliance и Brainworx продукти работят нормално. Системите за лицензиране, активация и изтегляне функционират без прекъсване, а поддръжката на клиенти продължава. Правни рискове при несъстоятелност Според германското законодателство за несъстоятелност (Раздел 103 от Кодекса за несъстоятелност), администраторът има право да потвърди или прекрати лицензионни споразумения. Ако споразуменията бъдат прекратени, потребителите теоретично губят правото на ползване без възможност за обезщетение. Въпреки това, в EULA документа на NI от септември 2016 г. компанията се е ангажирала да предоставят ключ, осигуряващ продължаваща употреба, ако повече не могат да предоставят активация. Остава неясно дали това условие би било спазено или принудително изпълнено по време на производство по несъстоятелност. Вероятен изход В повечето случаи на придобиване или реструктуриране на софтуерни компании, съществуващите потребителски лицензи се зачитат от новите собственици, тъй като клиентската база представлява основна част от стойността на компанията. Какво казват от Native Instruments? Официалното изявление на Native Instruments е публикувано на 29 януари 2026 г. от CEO-то Nick Williams в блога на компанията. Ето ключовите моменти от изявлението: Текущи операции Williams уверява, че "бизнесът продължава както обикновено" в Native Instruments, iZotope, Plugin Alliance и Brainworx. Хардуерните и софтуерните продукти остават в продажба и достъпни за изтегляне и активация. Екипите продължават да поддържат клиенти нормално, а продуктовите и инженерните отдели продължават да разработват и пускат нови продукти и функционалности. Реструктуриращият процес Компанията потвърждава, че Native Instruments GmbH и три германски холдингови дружества са подали заявления за откриване на производство по предварителна несъстоятелност. Williams описва това като "процес на реструктуриране в Германия" и заявява, че работят "старателно и отговорно за осигуряване на здравословно, финансово устойчиво бъдеще за Native Instruments". Ангажимент към потребителите CEO-то подчертава фокуса върху "осигуряване на приемственост за създателите, клиентите и партньорите". NKS партньорският екип продължава да обработва Kontakt Player лицензи и NKS партньорски заявки. Лична нота Williams завършва изявлението с лична нота: "Аз самият съм музикант през целия си живот и съм бил страстен фен на Native Instruments от 25 години. Нашата мисия да вдъхновяваме и позволяваме на създателите да се изразяват чрез звук продължава". Компанията обещава да споделя актуализации, когато има такива. Не знам за вас, но аз съм притеснен. 1 2 Цитирай
musicman Отговорено преди 1 час Автор Отговорено преди 1 час Включвам се с ъпдейт по темата, тъй като вече има официално потвърждение за бъдещето на Native Instruments. Американската компания inMusic Brands е подписала окончателно споразумение за придобиването на берлинския софтуерен гигант през май 2026 г.. Причината за отварянето към AKAI Ако сте се чудили защо NI отвори софтуерът си към конкуренцията (AKAI), вече би трябвало да се досетите. Това придобиване напълно обяснява защо Native Instruments интегрираха своя NKS стандарт и звуци със самостоятелната MPC платформа и MPK контролерите на AKAI. Успешното им сътрудничество, започнало още през 2025 г., реално е било тест и подготовка за това мащабно сливане. Закупуването идва след като NI преминаха през тримесечна предварителна несъстоятелност заради сериозни натрупани дългове. Брандовете на InMusic InMusic е огромен конгломерат, който до момента беше фокусиран предимно върху създаването на музикален хардуер. Под тяхната шапка се намират добре познати и легендарни марки като Akai Professional, Moog Music, Denon DJ, Numark, Rane, M-Audio и Alesis. Портфолиото на Native Instruments С тази сделка inMusic поглъща цялостната софтуерна екосистема на Native Instruments. Това включва не само техните собствени продукти като Kontakt, Maschine и Traktor, но и придобитите през последните години iZotope, Plugin Alliance и Brainworx. По този начин се създава един от най-големите гиганти в индустрията, който съчетава водещите решения за аудио продукция и хардуер под един покрив. Ще ми е интересно да чуя вашето мнение — според вас дали това сливане ще доведе до по-добро качество на софтуера и хардуера на NI? Дано да започнат с Native Access, заради това приложение съм на ръба да ги зарежа. И изобщо какво мислите за "глобализацията" в музикалната индустрия? 1 Цитирай
Koobenot Отговорено преди 21 минути Отговорено преди 21 минути Моето мнение е, че "глобализацията" в музикалната индустрия (и не само) води до повече провали отколкото успехи. Примерите са безбройни - спомнете си Берингер преди 20 години каква огромна продуктова гама имаше от китари, китарни процесори, микрофони, усилватели и т.н. към днешна дата правят само миксери, МИДИ кийборди и някаква студийни изгъзици дето са копия на LA2A/1176. Същото важи и за Digitech, в хода на годините колко процесори, хармонайзери, уами педали и какво ли не друго изкараха, сега я пуснат нещо, я не. M-Audio, същата работа, първият ми кийборд имаше и МИДИ, вградени звуци, аудио интерфейс, чинчове за записи, какво ли не слагаха в едно устройство да го направят интересно, функционално и да се продава. От всичко това към днешна дата продават отделно интерфейси, отделно кийборди. Типичен пример за консерватизъм и неразвитие на технология са Boss by Roland. От фирма, която през 70-те и 80-те изкарва плеяда от различни педалчета, легендарният усилвател Роланд Джаз Хорус и какво ли още не, като дойде процесорната вълна, отначало тръгнаха добре ... сега вече всички са 3 обиколки пред тях. Имаха една архаична COSM технологоия, дето не спираха да се бият в гърдите за нея, ако не бяха педалчетата им да разчитат на стари лаври, никой нямаше да е чувал за тях. Конкуренцията се скъсва да изкарва всяка година по-добри IR-и, физично моделиране, реалистичен респонс и динамика ... от Boss обаче са на принципа "едно си баба знае, едно си бае" Скоро няма да видите някое велико R&D творение в китарната индустрия (дано съм лош пророк, де ...). По този повод ми е супер интересно какво ще се случи с продуктовата гама на магазина Томан, за сега предлагат едно от най-добрите съотношения цена/качество в долните класове техника (и ниският среден клас) ... да видим до кога. Стигнал съм до извода, че всяка компания си има жизнен цикъл, докато расте и цъфти изкарва интересни продукти, пренаситят ли се обаче с пари или ако не могат да хванат пазарната вълна ... правят глупости или залязват. 1 hour ago, musicman said: Ще ми е интересно да чуя вашето мнение — според вас дали това сливане ще доведе до по-добро качество на софтуера и хардуера на NI? Супер много зависи какво ще решат продуктовите мениджъри. Ако ще сливат хардуер със софтуер, няма да стане от днес за утре, трябва да минат бая инженерни срещи за синхронизация на протоколи, продуктов дизайн, архитектура, визия, стратегия, може да отнеме години. По-отъпканият път е да ги развиват отделно и да не ги сливат, но пък така иновацията линее ... нека видим. Цитирай
Recommended Posts