Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Понеже явно съм на вагона - давай да купувам плъгини за блекфрайдей, 

случайно попаднах на това видео...

Дали ще се спра , не вярвам, но някой друг може да послуша съветите на автора.

Отговорено

Отдавна съм стигнал до извода, който той прави някъде около 8-мата минута на клипа, може би защото работя твърде отдавна с всякакви плъгини и вече ми се е оформил някакъв по-цялостен поглед над цялото положение с плъгините. Когато започнах да ги ползвам, голямата част от тях бяха в DX-формат и по-малка част във VST (основната версия). Тогава не можех да си позволя да купувам всичко, което ми се рекламираше и което ми се искаше, теглех сума ти трайъл или демо версии, имаше и период, когато теглех всичко ново от торентите, но малко по малко се убедих, че 90% от плъгините или се повтарят функционално из различните фирми и вършат едни и същи неща, или просто не са добри, или пък просто нямам нужда от тях. Като изключим китаристите с амп-симулациите, където разнообразието е много голямо, реално човек като мен спокойно може да се справи с десетина читаво направени основни VST-та (EQ, компресори, ривърби и дилеи) + няколко от новите с AI за разделяне (макар, че могат да се пропуснат, защото вече и сайтовете го правят), както и някой пакет за спектрално чистене на дефекти (Izotope RX примерно). Всичко останало е просто повторение на нещо чуждо, което вече работи добре. Човекът си го казва във видеото (перифразирам) - "защо ми е да се напъвам с часове да хвана някой половин децибел в дадена честотна област при тест на 2 сходни плъгина, след като разликата която единият плъгин спрямо другия ще даде в крайния продукт е толкова нищожна и която разлика публиката с нетренираните си уши никога няма да чуе, а основно ще слуша дали парчето й харесва като композиция и изпълнение...". 

Та така, мнението ми е да не си губите времето като мен в началото и да качвате стотици добавки, някои от които даже ще забравите за какво са, а когато решите да пробвате някой нов VST, дето ви се е сторил интересен - ако първото ви впечатление е "Баси, това е много яко", да си го вземете, но ако вече имате друг, който върши абсолютно същата работа и по същия начин като новия, просто да го пропуснете. ;) 

Отговорено (Редактирано)

Може би тряба да отворим отделна тема за плъгините.

Вкл и за взаимопомощ, на плъгин пристрастените.

Примерно съвети - купи това, това не - просто не ти трябва...

Тема за, хора като мен, които се разпъват между -

I WANT IT ALL ... AND I WANT I IT NOW ( Queen -  в случая за Пристрастяване към купуване на всякакви плъгини , аз също се оказва, че имам разни дето ми се дублират....–  едно дяволче ми  я пее в лявото ухо.

А едно ангелче пее в дясното - Сприии се , Аз моля спри се ( Кавър на Фрий ми от Сигнал)

Ето тези на УА  ще ги взема, на Богрен ще си взема, на IK Multimedia ( имам 37 евро бонус от предни покупки, ще намалят цената) и още разни други дето постоянно изкачат пред погледа , като UFX REVERB Version 2 за 5 ойро, Decapitator saturation - 49 ойро. И ето ти Blackfriday....money are gonne. ( Последното може да се изпее като мега Дейв Мъстейн)

Редактирано от TONY
Отговорено
1 hour ago, TONY said:

I WANT IT ALL ... AND I WANT I IT NOW –  едно дяволче ми  я пее в лявото ухо.

А едно ангелче пее в дясното - Сприии се , Аз моля спри се

Дано поне са в една тоналност, че иначе може да откачиш по някое време.:greenball:

Отговорено

Това тестването и събирането на плъгини е друг спорт. Познавам такива хора. Аз не мога да ги разбера, но те си се кефят. :)

Подобно е на свиренето на китара и пазаруването на гиър - различни дисциплини са! :greenball:

Отговорено (Редактирано)

Universal audio - са си сложи саунд клипчета , с по няколко варианта за китара, глас ( мъжки, женски, хор), бас, барабани, акустична китара. С он и оф на ефекта. Не виждам смисъл от тестови период или взимаш или не взимаш.

Отделно до вчера имах 4 техни плъгина и съм наясно че с UA лабаво нема.

Така, че скочих на 106 долара ( толкова ми излезе с VAT & discount code) за 10 плъгина -

Electra 88 Vintage Keyboard Studio, Moog Minimoog, Waterfall B3 Organ,  Galaxy Tape Echo ( имам го като хардуер),  Brigade Chorus ( имам го като хардуер), UAD Dream '65 Reverb Amplifier, UAD Ruby '63 Top Boost Amplifier, UAD Sound City Studios Plug-In, UAD Woodrow '55 Instrument Amplifier, UAD Showtime '64 Tube Amp, UAD Lion '68 Super Lead Amp, UA 1176 Classic FET Compressor, Teletronix LA-2A Tube Compressor, PolyMAX Synth .

Друго си е да ги имаш под ръка, не се знае кое, кога ще ти потрябва.  Дори тези , които ги имам хардуерно, вместо да си играя да ги включвам, с плъгин е по-лесно... дали ще си ги оставя дваджите, ще решавам по натам.

Редактирано от TONY