Николай Ванимиров Публикувано %s в %s Публикувано %s в %s Здравейте. Питането ми е следното... Искам да си купя кондензаторен микрофон XRL и навсякъде пише , че иска фантомно захранване. Ако го свържа директно в компютъра от XRL кабел към 6.4мм жак и после 3.2мм жак ще бъде ли проблем? Цитирай
Лими Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Не става без фантомно. Продават се из музикалните магазини. Има всякакви - и прости и сложни и евтини и скъпи. Най-простото и евтино е на Берингер 1 Цитирай
Николай Ванимиров Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s Ясно.Благодаря Ви за информацията Цитирай
yamaha Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Това, което е писал Лими е 100% вярно за истинския натурален кондензаторен микрофон и ако колегата най-горе иска да си купи някоя известна марка - да, всякак ще му трябват тия 48 волта. Ако обаче "кондензаторният" микрофон е примерно някой BM700 или BM800, това не е кондензаторен, а електретен микрофон, макар и китайците навсякъде да пишат, че си купуваш точно кондензаторен микрофон, но въпреки всичко това пак си иска фантомното захранване за да заработи. Няма лошо с електретните микрофони, на AKG половината им модели дето искат фантомно, също не са чисти кондензаторни, но това не им пречи да са много хубави и да струват немалко. Работата е, че напоследък китайците се изхитриха да продават електретни микрофони, обявени като кондензаторни, които може спокойно да ги свържеш с кабел XLR->3.5мм към микрофонния вход на лаптопа или PC-то и даже ти дават един такъв като бонус към микрофона. Нямам представа дали ползват ниския волтаж на USB линията или микрофонът не е нито едното, нито другото освен на външен вид и просто няма нужда от никакво напрежение. Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s @Николай Ванимиров А от любопитство да попитам, в какъв компютър ще го пускате и с каква букса? На времето по дъната имаше синя и червена като 3.5мм входове, първата беше за тончестотен сигнал, втората беше именно за електретен "Скайп" тип микрофон. Към днешна дата не ги следя, но съм забелязал, че май масово са комбинирани и се избира от драйверите кой вход да се ползва или може би с някаква компараторна схема се определя, особено при лаптопите. Та мисълта ми беше, че ако входа на аудиокартата на компютъра е скапан, ще има шум и странни честоти, така че ако е такава ситуацията – най-добре външен аудио интерфейс. Голяма част от тях идват с фантомно захранване +48V. Цитирай
yamaha Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s (Редактирано) 3 hours ago, Koobenot said: ...най-добре външен аудио интерфейс. Голяма част от тях идват с фантомно захранване +48V. А останаха ли все още такива без...спомняш си, че преди време ти показах един 'чайна мейд' интерфейс с няколко микрофонни входа + фантомен суич на всеки вход, та щом и китайците даже започнаха да слагат на всеки вход отделна опция за 48 волта, не знам кой от другите производители все още си го спестява, пък дори и да е 1 общ за всичките входове. Редактирано %s в %s от yamaha Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s 12 minutes ago, yamaha said: А останаха ли все още такива без... Първият ми кийборд, който си купих преди близо 15 години нямаше, затова винаги си имам едно наум. Беше MIDI клавиатура на M-Audio с аудио интерфейс, вградени звуци ... но фантомно захранване нямаше, въпреки, че има микрофонен вход на XLR. Ето как изглежда шината, а ето я и темата ми от преди години, като бях попитал дори от профила на майка ми, който тя отдавна вече не ползва – цък. Цитирай
yamaha Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Мислех,че говориш за актуалните модели, а и той надали ще се спре на 15-годишен модел, освен ако не е на много ниска цена. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s ^ Съгласен, освен това сега ми се изясни и защо вкъщи се мъдри външно фантомно захранване, като почти навсякъде ги има тези +48V. Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s 1 hour ago, yamaha said: + фантомен суич на всеки вход Малко ми е трудно да разбера каква е инженерната логика зад такова решение, обикновено при пускането на подобен тип захранване се чува веднъж "пук" глобално на мастера при по-калпаво изпълнените миксери, та работата е там, че динамичните не се влияят от него, та не мога да схвана кому е нужно подобен тих "свръхинженерно" (overengineering) решение ... Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Във входа на миксера можеш да включиш и нещо друго, не само микрофон. Това нещо може и да не се хареса с фантомното. Кабела също може да е свързан по несъвместим с фантомното начин - например XLR към небалансиран 6.3mm. Затова е с отделни копчета. 2 Цитирай
yamaha Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s (Редактирано) 12 hours ago, Koobenot said: Малко ми е трудно да разбера каква е инженерната логика зад такова решение.... Забравил си и за тази моя тема, където ми беше отговорено, че има известен риск - да, ставаше дума за интерфейс и предусилвател, но идеята е същата... On 4/2/2024 at 9:24 AM, synchu said: В зависимост от реализацията на изхода на предусилвателя, съвсем спокойно можеш да го изпържиш... Редактирано %s в %s от yamaha 1 Цитирай
presly Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s + това - лентовите микрофони никак "не обичат" фантомно захранване. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Хм, направи ми впечатление също, че има и режими +12/48V, обаче тия микрофони с +12V не са толкова масови според мен. Цитирай
yamaha Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s 2 hours ago, presly said: + това - лентовите микрофони никак "не обичат" фантомно захранване. Ама никак - направо изпушват от раз и вече нямаш лента. В интерес на истината съм виждал някои по-нови модели, които са ги направили така, че да не им пука дали има или няма фантом. 1 hour ago, Koobenot said: ...тия микрофони с +12V не са толкова масови според мен. Не са, но и дори тия на 48 волта понасят толеранс, понеже ако замериш на различни уреди с фантом (аудио интерфейси, миксери, предусилватели, отделни уреди и др.), ще видиш, че някои подават 48, други 46, 45 или даже по-малко, а микрофонът си работи еднакво на всичките места. Даже съм си правил опити с потенциометър да понижавам плавно 48-те волта да видя кой микрофон кога ще спре да работи и се изненадах, че повечето си работят и с много по-ниско напрежение, макар и да са правени за 48 волта. А до колко над тия 48 волта могат да стигнат, това не знам, понеже не съм го опитвал, щото си харесвам микрофоните. 1 1 Цитирай
Recommended Posts