Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Благодаря :). Ами не знам в крайна сметка.

Първата ми идея е просто да зарежа надписите. Така да не го мисля какво да пише на врътките, преди поръчка на шасито.

Без това изглежда проблемно да намеря услуга лазерно рязане/ абкант + лазерно гравиране.
Прецизното гравирането на голям детайл над ~10x10 см е проблем в металообработващите фирми.
Прави се на отделна машина за лазерно гравиране и обичайно имат някаква малка, за гравиране на табелки.
Варианта със ситопечат иска повече занимавка - боядисване, шаблон за сито от печатница, после при един човек който ми го прави предния път и не знам занимава ли се още.

После, евентуално да има 6 врътки за EQ. За 6 ленти, или за 3 ленти параметрик, или 2 фиксирани (бас, 240 хз) + 2 параметрик.
В началото мислех да мина с един мега-прост готов кит, по тази схема, затова 5 ленти:

20250203_135233.thumb.jpg.cdf3e985cbd81b7bef468d3e9fdb1b6f.jpg:

Стори ми се пре-много ленти за китарен амп, но ако искаме да изцедим максимална функционалност от EQ-то...

Редактирано от emosms
Отговорено
14 hours ago, emosms said:

Благодаря :). Ами не знам в крайна сметка.

Според мен преди проектантската дейност трябва да имаш ясно изразена идея "какво искаме да постигнем". Това не е на всяка цена и е процес и се изменя във времето, както и сам си разбрал ... но трябва да има отправни точки. Затова и дадох съвет да се боцнеш в един аудио интерфейс и да почнеш да ги ръчкаш тези честоти ... да разбереш кое какви нюанси дава, коя лента ти върши и работа и ти е интересна, защото EQ-то има две основни приложения – едното е да ти решава някакви проблеми свързани с помещение и акустика, било то бумтящи честоти или нещо друго, другият е чисто естетическо търсене като звук. Например – "Какво ме кара да харесвам бас звука на Justin Chancellor/Marcus Miller/Mark King/Stanley Clarke/Pino Palladino" и така  ... списъкът е безкраен. :) 

Отговорено (Редактирано)

Първи вариант на предния панел.

image_2025-02-28_164753557.thumb.png.bd1f8ecd0600734f5ef8126d02f558cd.png

За EQ-то, като гледам колко работа има по целия проект, май няма да задълбавам..
Чудя се presence контрола на крайното стъпало къде точно ще 'бара' и няма ли да се припокрива с EQ-то?

п.п. първата идея за ревизия ми е на малките врътки (eq, resonance, presence) да оставя само чертички, наместо цифри.
На dry/wet миксера също могат да се добавят чертички деления.

Редактирано от emosms
Отговорено

Аз мислех, че това EQ ще е допълнително след преампа и в преампа ще има базови bass, middle, treble. Това нещо като имплементация при живо свирене е супер неудобно. Представи си, че правиш саунд чек, нямаш bass/middle/treble контроли и озвучителя те помоли да отрежеш малко среди ... кои точно и с колко? :) Почваме да гадаеме и да се паникьосваме. Идеята на това EQ, ако ще го има според мен е да е след bass/middle/treble и да променя целият тон на тон стака, а не да замени класическите контроли IMHO ... :) 

Отговорено

Каква е също идеята на тоя phase switch? Ако микрофона/говорителя/кабелите са вързани наобратно ли? Или ако ще се озвучават два ампа едновременно с два микрофона на два кабинета и нещо не е във фаза лесно да се цъка? 

Отговорено (Редактирано)

Няма да има тон контрол в преампа, всичко е post preamp.

Phase обръща фазата на return входа, ако евентуално ефекта в луупа я обръща. Между другото, като смесваш чистия и обработения с ефект звук, в зависимост от ефекта, стават едни извращения, дето да се чудиш коя е правилната фаза.. 😄

Сега чекнах за presence (тонконтрол в крайното стъпало). В Уикипедия пише, че презънса на фендер (някакъв класически модел) бил на 3к9. На други места дефинират диапазона от 4 до 6к. 

Значи петте ленти може да са през октава (100-200-400-800-1к6), а презънса ще е към 4к.

Phones е атенюиран изход от крайното стъпало (слушалки). Отзад мисля да има и line out преди крайното, за експерименти с директен запис и реампинг в daw.

Ако изкарам приличен звук на слушалки, с малко ревърб от обикновено процесорче (без IR), ще считам мисията за много успешна 😄

Редактирано от emosms
Отговорено
23 hours ago, emosms said:

Значи петте ленти може да са през октава (100-200-400-800-1к6), а презънса ще е към 4к.

Както писах и преди, това лесно можеш да го провериш със спектрален анализатор кой регулатор къде и с колко ти модифицира сигнала. ;) 

Отговорено (Редактирано)

Няма как да проверя с конкретната схемотехника...

При направи сам проектите се спестява много от развойната дейност - prototyping, нулеви серии и в общи линии няма да пробвам нищо, преди да имам шаси, където да накача захранването и платките.

Шасито е и развойната платформа, и конструкцията на окончателния продукт.

Та презънса ще знам и ще човъркам какво реално прави, чак след като шасито е готово и има къде да монтирам и подкарам крайното стъпало, за което няма проектирана платка и дори не съм нахвърлял схемата..

Редактирано от emosms