Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за китарни говорители

ven555

Recommended Posts

Здравейте,обмислям смяна на говоритвля на лампово комбо  Peavey Ultra 112 60W.Въпроса ми е понеже отзад има копче за превключване на 4,8 и 16 ома има ли разлика между еднакви говорители Celestion  Cremback единия на 8 а другия  на 16 ома.

Комбото с 2 говорителя ли е? Има значение на колко ома са. Най-добре да сложиш същите омове както са сегашните, следващия вариант е да сложиш различни от сегашните, но пак еднакви и да превключиш от копчето на съответния товар, ама тук трябва да знаеш как да го изчислиш. 

Posted (edited)

С един говорител е който не е оригиналния.Оригиналния е бил Peavy Shefield model 1230 75w.

Edited by musicman
Няма нужда да цитираш предходен отговор

Е, значи, избираш си говорител, който да е поне 60W и после в зависимост от омовете на говорителя превключваш на 4, 8 или 16 ома.

P.S.

Няма нужда да цитираш предходен отговор

Основния ми въпрос беше дали звучат еднакво например Celestion Cremback 8 ома и същия на 16ома.Само в омовете ли е разликата или има значение за звука.Гледам в Томан ,че 16 омовия е най- продаван.

Според някои хора определени ампове (уж) им звучали с една идея по-добре на еди колко си ома. Честно казано за в нашите случаи си мисля, че това ни е последния проблем. То от говорител до говорител също си има разлика, бая тестове трябва да се направят, за да може да се направи категорично заключение.

Дървенията има 20 пъти повече значение от това колко ома ще е говорителя. :) 

Кой модел гледаш? Имам един М 65 за продаване... :whistle:

• Thanks 1

Твърдо ньйе на V30-то :) Ужасно е фокусиран (не пълни толкова помещението, а жули в една точка. Метър встрани off-axis е много по-тих.). И има много гаден пик на 3-4 кХц. И да - всеки има V30. :)

Creamback M 65 е съседна по-добра версия на Greenback, само че с по-голяма мощност. За по-клийн звуци и по-меки дисторшън звуци е по-добър от V30, за по-агресивни неща... пак. :D

Creamback имам М65 и Н75. Първият е по-добър за клийн и за сола, не толкова за агресивен метъл джъ-джът. Н75 - обратното. За мен са далеч по-добри от Greenback и особено Винтидж 30. Някак си са и по-линейни (като ЕКю). Също така Криймбак са английски, другите са китайчета (макар че за някой от моделите казаха, че пак започнали да ги правят и в ЮК, но забравих за кой беше).

Ориентиран съм към блус,да речем ZZ Top,Gary Moore   и много ми харесва тона на Дейвид Гилмор.Кой е по- добър за тези неща и какви пари му търсиш?

От тези двата V30 бих избрал (с доста условности) единствено за агресивна метъл музика. Мое мнение, разбира се. :)

Пуснах ти месидж с малко повече инфо.

• synchu changed the title to Въпрос за китарни говорители