Jump to content
Българският форум за музиканти

Single Coils vs P90's vs Humbuckers


Recommended Posts

Posted (edited)

Понеже си нямам друга работа, реших да сравнявам различни адаптери. Не знам точно дали е сравнение на адаптери или на китари (щото и китарите са различни), но все е нещо. Директно в лаптопа с амп симулация, да може съвсем да се размият разликите. 

Edited by musicman
Пействаш линка и даваш ентер и се показва вградено видео
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

И 3-те са готини, най-много ми харесаха сингъл койлите в този контекст. Иначе P90 ми е един от любимите адаптери, става и за рок и за блус, в определен контекст може и да метълиш с него. И то пак от P90 до P90 Балкан разлика. Това ми е един от любимите модели, на който съм свирил и съм очарован – прекрасен състейн, звънлив тон, нюанси ... 

Link to comment
Share on other sites

^Аз си ги харесвам и трите, нарочно така съм ги купил - да има сингли, да има Р90, да има хъмбъкъри, бе да има 😁. Сега на тая симулация не съм правил корекции по отделно за китарите, та нито едната май не звучи оптимално. Може би трябваше да ползвам усилвател...

 

Абсолютен офтопик: Да знаете случайно дали веригата усилвател - атенюатор - линеен изход - PC се различава по звук от симулациите? Щото аз от усилвател директно в РС не мога да изкарам нещо повече от това, което предлага софтуерът :)

Link to comment
Share on other sites

След линейния изход трябва да сложиш IR, което ще рече че при всички положения ще се различава от симулациите, но не значи, че ще звучи лошо. Напротив, би трябвало да звучи по-добре. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@arebegai Погледни тази тема, скоро бистрихме там тоя казус. Накратко казано, би трябвало да звукне по-добре, но има условности – качеството на ампа, веригата, правилно подбран IR ... честно казано, за мен цялата галимация не си струва особено за подрънкване, по-скоро за записи/дема, но без да се тества, трудно може да се предвиди. 

13 hours ago, arebegai said:

Щото аз от усилвател директно в РС не мога да изкарам нещо повече от това, което предлага софтуерът :)

Причината за това (според мен) основно се корени в IR-а. Въпреки, че съвременните IR-и са добри и имат хубава и реалистична честотна характеристика, близка до тази на истински кабинет, това което софтуера няма как да пресъздаде е усещането от кабинета в стаята. Местенето на въздух, резонансите, контролираният фийдбек, геролтията и вибрациите са част от целият спектакъл и трудно може да ги докараш със слушалки/мониторни колони + IR. Може би, ако си понабримчиш мониторите от към геролтия и вибрации ще го докараш, но това с фийдбака е рисковано и може и да ти изгорят говорителите, ако не внимаваш. :) Именно поради тази причина на времето евтините процесорчета имаха един софтуерен трик, дето симулираше процеса – ако "bend"-ваш един тон повече от 6-7 секунди, процесорът правеше плавен pitch shift oктава отгоре, да звучи чат/пат като фийдбек, естествено няма нищо общо с реалността ... ама да. :) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Благодаря ви за отговорите! За да не продължавам офтопика, ще пусна нова тема тия дни и ще кача записи да сравним усилватели и софтуери :) 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.