Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарен нът


Recommended Posts

Скоро разбрах, че най добре за нът (малкия струнник към ключовете) е добре да бъде изработен от кост. Опитвах да намеря инфо из форума , но нещо не намирам. Има ли някой такъв нът? От какво точно животно е най - добре да е, а също от кост или от рог да е изработено? Възниква въпрроса как да се обработи това нещо? Ако някой е правил нещо такова моля да сподели опита си. Приемам съвети и за друг тип нътове, с който сте работили и сте уверени в качеството им.

Предварително благодаря на отзовалите се по темата. :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не забравяй, че така нареченият "нът" има значение за звука на китарата само при празна струна.

През другото време така или иначе вадиш звук от прагчетата.

 

Аз бих избрал бронзов нът или от тези графитните, защото не се износват.

Костта се изяжда от струните сравнително бързо, а няма човек, който да ме убеди, че променя звука чак толкова драстично и че има чак такова значение, каквото и отдават.

Бях задавал подобен въпрос в ПГ и там се намериха (мало)умници, които твърдяха, че нътът малко или много влияе върху зука дори, ако свириш соло в 15-та позиция.

Да бе. :rolleyes:

 

Иначе съм съгласен, че е по-гъзарско всичко по китарата ти да е от органичен произход. :greenball:

Прави я по-"жива", но с това се изчерпва готината част.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така абсолютно съм съгласен с теб, но когато човек задълбае в темата иска всичко да е колкото се може по "къстъм". Има логика да влияе само при свободна струна :secret: . Но все пак това от кост или рог се прави (знам че продават готови такива, но не тва е идеята) или просто е вид нарицателно за пластмасата която се използва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

аз съм си направил на моя скуаиър нът от кокал - купих некви телешки кокали за кучета и го отрязах с ножовки и разни други боклуци :greenangel: - може и с дремел но миризмата тогава е отвратителна

 

няма логика да влияе само на своб. струна - вибрациите са си вибрации и ги има и при натисната струна ;)

 

резултата - освен че изглежда супер винтидж жълто звука на китарата е КОРЕННО различен от с пластмасовия нът - много по-богат и готин и доста по-винтидж фендерски :metalist:

 

абе с други думи струва си да пробваш - не е много труда а резултата си заслужава ;)

 

от тогава насам всяка китара или бас които попаднат в мен се сдобива с кокален нът :)

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма логика да влияе само на своб. струна - вибрациите са си вибрации и ги има и при натисната струна :icon_shithappens:

Щом казваш...

Искам да узная по какъв начин нътът влияе на струната и на звука като цяло, когато свиря соло някъде около 17-19 позиция и в солото няма свободни струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, в интерес на истината малко прекалихте със суперлативите и небивалиците около този мистичен кокалов нът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом казваш...

Искам да узная по какъв начин нътът влияе на струната и на звука като цяло, когато свиря соло някъде около 17-19 позиция и в солото няма свободни струни.

 

влияе по какъвто начин влияе и заключващия нът за скапване на звука :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със заключващия нът хавата е различна. Първо - има флойд, който променя звука.

После - има заключване, което променя дължината на струната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята на нътовете от кокал е следната:

 

Когато натискаш струна, да речем на 5-то прагче или където и да било по грифа, ти я караш да отзвучи от прагчето - тоест, вадиш звук от метал в метал. Това по принцип вади рязък, остър звук.

Да, но тъй като не всеки натиска достатъчно силно, за да спре леките остатъчни вибрации на струната, в известна степен пръстът ти, който натиска струната и стои зад прагчето обира малка част от тези вибрации и "омекотява" звученето.

 

Ето защо, ако китарата е с нулево прагче, а не с нът от кост, се предполага, че свободната струна ще звучи малко по-остро и по-силно от фретнатите, понеже няма да има достатъчно голям буфер зад нулевото прагче да обере вибрациите.

По тази причина хората слагат нът от кост или друг сравнително мек материал като самият той обира твърде острите вибрации и балансира "мекотата" на звука в свободна позиция и при натисната струна.

 

С други думи, китарният нът от кост е измислен да се използва именно само при празна струна и не влияе върху звученето на китарата при свирене в горните позиции, а само балансира звука в нулева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 years later...

За нът ако е от пластмаса жестоко препоръчвам полиамид.

Това е техническа пластмаса, изключително твърд материал, не се троши в повечето от случаите е бял на цвят.

Ако си решил сам да си го правиш свържи се с мен на лични, ще ти пратя едно парче за да си го направиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В София, има в някои музикални магазини, примерно при Капъша, мисля в MMG music, в музикалния магазин около консерваторията, а предполагам, и на други места. Разгледай сайтовете на магазините и се обади. Добре е, да носиш ктиарата, за да наложиш на място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с магически нът от камилска кост  :metalist:  нътовете от кост се слагат и защо имат естествени лубриканти и когато се ползва тремоло се сещате какъв е ефекта, освен звуковия. Освен всичко лично моето мнение е че не влияе само на звука на празните струни, а на цялостното звучене. Колкото и да спорим и да го дъвчем всеки сам си решава. Ако ще слагаш по добре вземи заготовка и ако не можеш сам иди при някой да ти го направи. Правил съм един път и е доста гадно. http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40%7CR40%7CR40&_sacat=0&_nkw=camel+bone+nut+blank&_sop=15

П.С. Един тест. Сложете ластик за коса на около 2-3-4 прагче и свирете нота някъде по надолу по грифа, след това пак, но без ластика. При включена китара е по осезаемо.  :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.