Jump to content
Българският форум за музиканти

Свързване на две блутуут тонколони към лаптоп


Recommended Posts

Здравейте,имам две тонколони ANT B- Twing 8 с блутуут ,та въпроса ми е могат ли едновременно да се сдвоят с лаптоп без да използвам миксера и кабели?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Принципно, да - 2 колони могат едновременно да свирят от един предавател и най-вероятно втората колона трябва да се върже по BT към първата, като така ще свирят и двете. Ако не може да я прихване, тогава лаптопът пак ще подава безжично, но ще трябва да вземеш сигнал (с кабел) от първата колона и да го подадеш към втората - предполагам, че разполагат с изходни букси.

P.S. Знаеш ли с каква версия на BT са тонколоните?

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има още 2 подробности, за които забравих да спомена - първо, понякога сигналът по BT е по-зле, отколкото тоя по кабел (в зависимост от реализацията на конкретната система) и второ - при серийната връзка с кабела най-вероятно ще получиш моно сигнал и което е по-лошо, само единия канал в двете колони, но пък ако подадеш сумирано моно в първата, същото ще имаш и във втората, което е малко по-добре. ;)

Не знам какви опции имат твоите колони и затова разсъждавам само теоретично - за стерео връзка без никакви кабели и ако втората колона не може да се върже по BT към първата, в самия лаптоп на BT-то трябва да имаш "dual audio" за да подава ляв и десен към колоните, но дали те имат тази опция е отделен въпрос.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какво могат колонките. От няколко години самият Bluetooth протокол вече не е ограничение, но трябва да видиш реализацията на конкретния продукт. Прочети упътването или ако нямат - потърси в интернет, сайт ако имат и т.н. :)

Също така ако нещо не става с лаптопа - опитай от таблет/телефон. Допреди няколко години поне на стационарен комп или лаптоп си беше приключение да подкараш Bluetooth аудио, защото драйверите не го поддържаха (за да не плащат лицензи) и трябваха някакви криминални/кракнати. А даже и после работеше сто пъти по-бъгаво, отколкото на MacOS. Докато смартфони/таблети са си създадени да бачкат с хендсфрий и сходни дивайси и не би трябвало да има проблем.

Вероятно вече доста са се подобрили нещата (освен ако не си с ахраична машина), но все пак имай едно на ум. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лаптопа е звяр с 8-ядрен процесор,но тонколоните само приемат блутуут сигнал,не могат да се свържат една с друга.Може би ще трябва трансмитер от изхода на едната за да се свърже с другата,но се опасявам от закъснение на единия сигнал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма лесно решение, ако не е предвидено фабрично можеш да погледнеш темата ми за безжично свързване на PA системи от преди години, както и темата за Bluetooth приемника. Колегата Baby Thomas e прав, че вградените предаватели в лаптопите граничат от "трагични до горе-долу окей" и нямат абсолютно никаква връзка с моделът и класът на лаптопа, може да са ти сложили последно поколение Intel/AMD с безброй ядра/инструкции и т.н. и някакъв невзрачен Bluetooth, колкото да ти тръгне някакъв headset от хоремага. Така че аз бих си инвестирал времето в проучване в добър външен предавател, който да може да праща сигнал в режим "едно към много", като трябва да се грижи да няма delay между двете системи, както е и споменато по-горе. Ако цената е трагично висока за мен цялото упражнение се обезсмисля и по-добре карай с миксера и кабелите IMHO. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
8 hours ago, ven555 said:

......тонколоните само приемат блутуут сигнал,не могат да се свържат една с друга.Може би ще трябва трансмитер от изхода на едната за да се свърже с другата,но се опасявам от закъснение на единия сигнал.

Щом колоните само приемат, реално ти трябва двуканален трансмитер, който се сдвоява с 2 устройства. Китайците продават всякакви, от такива за по 5-6 долара или малко по-скъпи (~$15-20), които "практически нямали закъснение, били с хубав чип и карали до 30 метра". Честно казано нямам доверие на рекламите на повечето китайски стоки, поне не и докато уредът не ми попадне в ръцете, че да го пробвам лично. Купувал съм много неща от тях...имало е и боклуци, но съм взимал и много качествени и добре конструирани продукти в областта на електрониката, така че е различно. Ще ти покажа картинки на 2 различни модела, които намерих точно за 1 минутка търсене в Али-то. Първият е от евтините, на картинката са показани 2 чифта слушалки, но принципът е същият и за колоните:

Hff8216f02d0a4cdca1833dfab088bf06I.jpg

 

Вторият е малко по-скъп и суперлативите за опциите и качеството му заемат 2 страници...някъде между тях пишеше, че би трябвало да "свири по-добре от CD-то ти". :music:

S9ad5d99c662349229d78df3124b0162ek.jpg

 

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 4/1/2024 at 1:17 PM, yamaha said:

първо, понякога сигналът по BT е по-зле, отколкото тоя по кабел (в зависимост от реализацията на конкретната система)

На база скромните ми тестове мога да констатирам с увереност, че при евтините типове Bluetooth устройства (до 15-20 долара) кабелът дава по-добър резултат безусловно и удря всеки Bluetooth в земята. Ако трябва да категоризирам по отношение на минимални загуби в бюджетните варианти на постановката "лаптоп -> миксер -> колони" ситуацията според мен стои по следният начин:

  1. Директно свързване на лаптопа към миксер с USB – тук съм постигал най-добро стерео/АЧХ/gain
  2. Стерео кабел лаптоп към миксер – тук има все пак някакъв ЦАП от лаптопа към миксера и той дава отражение (по скромната ми теоретична логика), докато горе тоя момент го избягваме
  3. Лаптоп с Bluetooth предавател към приемник с Bluetooth миксер – тук при компромисните/евтини bluetooth устройства има чуваеми загуби, дори и при свързване на по-висок клас протокол/кодек

Според мен е важно питащият също да си изясни ситуацията – дали гони максимално качество на сигнала предвид бюджета или просто иска "да се чува нещо". Не казвам, че някакъв висок клас Bluetooth с хубави конвертори/високи протоколи/реализация и т.н. не може да съхрани качеството на сигнала, просто според мен в конкретната ситуация търсим разумно решение спрямо цената. Ако качеството е от значение според мен безжичното предаване не е нужно да взима превес в бюджетните постановки. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.