Jump to content
Българският форум за музиканти

Свързване на две блутуут тонколони към лаптоп


ven555

Recommended Posts

Здравейте,имам две тонколони ANT B- Twing 8 с блутуут ,та въпроса ми е могат ли едновременно да се сдвоят с лаптоп без да използвам миксера и кабели?

Link to comment
Share on other sites

Принципно, да - 2 колони могат едновременно да свирят от един предавател и най-вероятно втората колона трябва да се върже по BT към първата, като така ще свирят и двете. Ако не може да я прихване, тогава лаптопът пак ще подава безжично, но ще трябва да вземеш сигнал (с кабел) от първата колона и да го подадеш към втората - предполагам, че разполагат с изходни букси.

P.S. Знаеш ли с каква версия на BT са тонколоните?

Edited by yamaha
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Има още 2 подробности, за които забравих да спомена - първо, понякога сигналът по BT е по-зле, отколкото тоя по кабел (в зависимост от реализацията на конкретната система) и второ - при серийната връзка с кабела най-вероятно ще получиш моно сигнал и което е по-лошо, само единия канал в двете колони, но пък ако подадеш сумирано моно в първата, същото ще имаш и във втората, което е малко по-добре. ;)

Не знам какви опции имат твоите колони и затова разсъждавам само теоретично - за стерео връзка без никакви кабели и ако втората колона не може да се върже по BT към първата, в самия лаптоп на BT-то трябва да имаш "dual audio" за да подава ляв и десен към колоните, но дали те имат тази опция е отделен въпрос.

Edited by yamaha
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Зависи какво могат колонките. От няколко години самият Bluetooth протокол вече не е ограничение, но трябва да видиш реализацията на конкретния продукт. Прочети упътването или ако нямат - потърси в интернет, сайт ако имат и т.н. :)

Също така ако нещо не става с лаптопа - опитай от таблет/телефон. Допреди няколко години поне на стационарен комп или лаптоп си беше приключение да подкараш Bluetooth аудио, защото драйверите не го поддържаха (за да не плащат лицензи) и трябваха някакви криминални/кракнати. А даже и после работеше сто пъти по-бъгаво, отколкото на MacOS. Докато смартфони/таблети са си създадени да бачкат с хендсфрий и сходни дивайси и не би трябвало да има проблем.

Вероятно вече доста са се подобрили нещата (освен ако не си с ахраична машина), но все пак имай едно на ум. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Лаптопа е звяр с 8-ядрен процесор,но тонколоните само приемат блутуут сигнал,не могат да се свържат една с друга.Може би ще трябва трансмитер от изхода на едната за да се свърже с другата,но се опасявам от закъснение на единия сигнал.

Link to comment
Share on other sites

Няма лесно решение, ако не е предвидено фабрично можеш да погледнеш темата ми за безжично свързване на PA системи от преди години, както и темата за Bluetooth приемника. Колегата Baby Thomas e прав, че вградените предаватели в лаптопите граничат от "трагични до горе-долу окей" и нямат абсолютно никаква връзка с моделът и класът на лаптопа, може да са ти сложили последно поколение Intel/AMD с безброй ядра/инструкции и т.н. и някакъв невзрачен Bluetooth, колкото да ти тръгне някакъв headset от хоремага. Така че аз бих си инвестирал времето в проучване в добър външен предавател, който да може да праща сигнал в режим "едно към много", като трябва да се грижи да няма delay между двете системи, както е и споменато по-горе. Ако цената е трагично висока за мен цялото упражнение се обезсмисля и по-добре карай с миксера и кабелите IMHO. :) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, ven555 said:

......тонколоните само приемат блутуут сигнал,не могат да се свържат една с друга.Може би ще трябва трансмитер от изхода на едната за да се свърже с другата,но се опасявам от закъснение на единия сигнал.

Щом колоните само приемат, реално ти трябва двуканален трансмитер, който се сдвоява с 2 устройства. Китайците продават всякакви, от такива за по 5-6 долара или малко по-скъпи (~$15-20), които "практически нямали закъснение, били с хубав чип и карали до 30 метра". Честно казано нямам доверие на рекламите на повечето китайски стоки, поне не и докато уредът не ми попадне в ръцете, че да го пробвам лично. Купувал съм много неща от тях...имало е и боклуци, но съм взимал и много качествени и добре конструирани продукти в областта на електрониката, така че е различно. Ще ти покажа картинки на 2 различни модела, които намерих точно за 1 минутка търсене в Али-то. Първият е от евтините, на картинката са показани 2 чифта слушалки, но принципът е същият и за колоните:

Hff8216f02d0a4cdca1833dfab088bf06I.jpg

 

Вторият е малко по-скъп и суперлативите за опциите и качеството му заемат 2 страници...някъде между тях пишеше, че би трябвало да "свири по-добре от CD-то ти". :music:

S9ad5d99c662349229d78df3124b0162ek.jpg

 

Edited by yamaha
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

On 4/1/2024 at 1:17 PM, yamaha said:

първо, понякога сигналът по BT е по-зле, отколкото тоя по кабел (в зависимост от реализацията на конкретната система)

На база скромните ми тестове мога да констатирам с увереност, че при евтините типове Bluetooth устройства (до 15-20 долара) кабелът дава по-добър резултат безусловно и удря всеки Bluetooth в земята. Ако трябва да категоризирам по отношение на минимални загуби в бюджетните варианти на постановката "лаптоп -> миксер -> колони" ситуацията според мен стои по следният начин:

  1. Директно свързване на лаптопа към миксер с USB – тук съм постигал най-добро стерео/АЧХ/gain
  2. Стерео кабел лаптоп към миксер – тук има все пак някакъв ЦАП от лаптопа към миксера и той дава отражение (по скромната ми теоретична логика), докато горе тоя момент го избягваме
  3. Лаптоп с Bluetooth предавател към приемник с Bluetooth миксер – тук при компромисните/евтини bluetooth устройства има чуваеми загуби, дори и при свързване на по-висок клас протокол/кодек

Според мен е важно питащият също да си изясни ситуацията – дали гони максимално качество на сигнала предвид бюджета или просто иска "да се чува нещо". Не казвам, че някакъв висок клас Bluetooth с хубави конвертори/високи протоколи/реализация и т.н. не може да съхрани качеството на сигнала, просто според мен в конкретната ситуация търсим разумно решение спрямо цената. Ако качеството е от значение според мен безжичното предаване не е нужно да взима превес в бюджетните постановки. :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.