Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да разделя балансиран стерео сигнал на две?


pi-bulgaria

Recommended Posts

Сигнала за монитори от съба влиза в мониторния контролер в input. Двата чифта монитори влизат в двата мониторни изхода. Пуска си монитори A и B едновременно и си слуша отрязания от съба сигнал на всички монитори. Бонус може да регулира по отделно нивото на двата чифта или да ползва съба с едните или другите. Не знам каква е оригиналната идея на питащия - защо му е да пуска едновременно два чифта монитори и съб? Ако е за миксиране и трябва да съпоставя звученето на два чифта монитори, но с включен съб, това решение е точно за това. Има вариант даже с два отделни входа и три изхода за монитори. Може да се направи такова свързване, че и да прослушва със съб и без, съответно филтрирания от съба сигнал или директно чистия от интерфейса. В общи линии тези устройства са за това направени. Разбира се, може да се направи и с подходящ миксер или даже от интерфейса с известни уговорки (не баш от този, че не достигат входове и изходи).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да стане и с какъв да е миксер, стига да има достатъчно на брой изходи (Main, Monitor, Aux). Вкарваш окастрения от ууфъра сигнал в линеен вход на миксера, пускаш от фйдърите сигнал към изходите, които пък са свързани с кабели към 4-те монитора.

Не знам кой точно модел е подходящ трябва да си ги разгледаш, особено ако държиш изходите да са балансирани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Благодаря за предложенията.

 

Комбинациите за свързване които ме вълнуват са следните:

1. Да превключвам между две двойки монитори (без да ползвам субуфер)

2 Да свирят едновременно и двете двойки монитори (без да ползвам субуфер)

 

3 Да превключвам между едната двойка монитори + суб и другата двойка монитори без суб

 

4 Да превключвам между двете двойки монитори винаги със субуфера като всички монитори винаги получават отрязан сигнал

5 Да свирят едновременно и двете двойки монитори заедно със субуфера като всички монитори винаги получават отрязан сигнал

 

Първите три точки мога и сега да ги осъществя със сегашната ми звукова карта Audient

Проблемът възниква когато реша винаги да ползвам субуфер а всички монитори да получават отрязан сигнал (Low Cut, Hi Pass)

И от вас разбрах че основните решения са Мониторен контролер или подходящ Миксер.

 

Но докато се реша да купя допълнителна техника ще ви кажа какво безплатно решение открих.

Само първо да ви кажа какво ми отговориха производителите на новите ми въпроси.

 

От Adam Audio за мониторите казват че може да се ползва балансиран сплит кабел но мониторите ще свирят много по-тихо. Така че това не ми върши работа.

In theory you can set it up as you described and it wouldn't damage your gear. However, splitting the signal this way will certainly lower the signal strength. 
Unfortunately it's difficult to tell you how much the signal would be reduced, but it might be drastic and might prevent you from enjoying your setup to the fullest!

Превод:

На теория можете да го настроите, както сте описали, и това няма да повреди вашето оборудване. Въпреки това, разделянето на сигнала по този начин със сигурност ще намали силата на сигнала. За съжаление е трудно да се каже колко ще бъде намален сигналът, но може да е драстично и да ви попречи да се насладите максимално на вашата настройка!

 

От KRK за субуфера казват че може да се ползват двете двойки балансирани изходи които да се свържат с две двойки монитори но официално него препоръчват.

I believe this may work, using both the outputs, however we officially advise against this as it could have unforeseen consequences.

Превод:

Вярвам, че това може да работи, като се използват и двата изхода, но ние официално препоръчваме да не го правите, тъй като може да има непредвидени последици.

 

Ето и безплатното решение:

То е възможно ако едната двойка монитори имат настройка LowCut(HiPass) примерно PreSonus Eris E5.

Свързвам ги към звуковата карта към изходи 3+4 и ги превключвам на LowCut 80 Hz

Изходи 1+2 на звуковата карта свързвам с Субуфера като настройвам вграденият му сплитер също на 80 Hz и от суб-а отрязания сигна отива към другата двойка монитори Adam които няма LowCut превключвател.

 

И така, ако искам да ползвам Адам със суб. подавам сигнал само на 1+2 в настройките на звуковата карта.

 А за да ползвам Пресонус мониторите със суб. подавам сигнал на 1+2 и 3+4. От 3+4 Пресонус си получават сигнал и си го режат сами (защото могат)

а от 1+2 получава сигнал суба. Но понеже подава сигнала и към Адам, просто им изключвам захранването (на мониторите Адам), а ако искам да свирят всички монитори, не го изключвам и така всички монитори възпроизвеждат отрязан сигнал и суб-а свири с тях. 🙂

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, pi-bulgaria said:

ADAM

...За съжаление е трудно да се каже колко ще бъде намален сигналът, но може да е драстично и да ви попречи да се насладите максимално на вашата настройка!

KRK

...но ние официално препоръчваме да не го правите, тъй като може да има непредвидени последици.

Единствено бих си позволил да направя малък коментар на отговорите от двете фирми. ;) 

Явно никой в двете фирми не си е правил труда да направи такава балансирана сплит-връзка и затова и в двата отговора присъстват някакви условности. ADAM  са подходили по-практично и казват, че няма проблем с връзката, но тъй като ще имаш спад в нивото, не ти препоръчват да го правиш, защото не са наясно колко ще падне сигнала. Аз имам подобно разклонение - спад наистина има, но далеч не е толкова "драстичен" и спокойно може да се компенсира от усилването на мониторите. KRK както винаги са по-крайни и говорят за някакви "непредвидими последици", които далеч не са 'непредвидими', а са само 'последици', включващи известен спад в нивото на сигнала, но хората се презастраховат и ги разбирам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля, че въпросните фирми си "връзват гащите" по подобен начин, щото после да не им хванеш думите в някакво съдебно дело и да кажеш: "ама те така ми казаха да направя и ми се повреди рига, дайте сега едни $15K за причинените главоболия" ... :)  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, pi-bulgaria said:

Ето и безплатното решение:

То е възможно ако........

........просто им изключвам захранването (на мониторите Адам), а ако искам да свирят всички монитори, не го изключвам и така всички монитори възпроизвеждат отрязан сигнал и суб-а свири с тях. 🙂

Ако се спреш на "безплатното решение" бих ти препоръчал да си купиш едно дистанционно за включване/изключване на захранването, че да не ти се налага да ставаш от стола всеки път. :greenangel: Аз имам едно (с 4 канала), с което включвам/изключвам разни разклонители и още едно (пак с 4 канала), с което правя същото с осветлението - много са удобни. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето какво ми каза ChatGPT

При използване на балансиран Y-адаптер сплитер и балансирани кабели за разделяне на сигнала, силата на сигнала не би трябвало да се намали значително. Балансираният кабел има по-голяма защита срещу електромагнитни смущения и има по-ниско съпротивление на електрическия шум, което помага за поддържане на интегритета на сигнала. Ако има някаква загуба на сила на сигнала, тя обикновено е минимална и не се усеща като намаляване на аудио качеството, особено когато се използват качествени кабели и сплитери. 

Важно е обаче да се отбележи, че при разделянето на аудио сигнал може да има някоя загуба на сила, независимо от това дали сигналът е балансиран или не. Това обикновено не е проблем, особено ако вашият изходен усилвател или източник на сигнал има достатъчно сила за компенсиране на тази загуба. Ако обаче забележите намаляване на силата на звука, можете да регулирате нивата на сигнала на активните монитори или да използвате усилвател, за да компенсирате тази загуба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не вярвам нещо да гръмне, така че експериментирайте и пробвайте. Един съвет относно ползването на ChatGPT – моделът е "натрентиран" с над 90% английски източници и халюцинирането му на български език е доста голямо, поради ограниченият му набор от информация. Ако сте решили да го ползвате, най-точна информация ще получите на английски език. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 hours ago, pi-bulgaria said:

Ето какво ми каза ChatGPT

Това същото аз му го бях казал на ChatGPT и той ми благодари, че съм му разширил познанията. :greenball:

Майтапът настрана, но същото съм го забелязал когато съм правил подобни разклонения и затова го споделих в по-горния си пост, казвайки, че активните ти монитори лесно ще преодолеят този неголям спад. Отделно, че още преди време на ЛС споделих с колегата Koobenot едно подобно ноухау, до което стигнах с мои си логически размишления, само че балансираното разклонение в този конкретен случай го правя преди входовете на аудиоинтерфейса (24bit/192KHz), което ми позволява да симулирам (до известна степен) работата на аудиокарта работеща на 32 бита с плаваща запетая. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 hours ago, yamaha said:

Това същото аз му го бях казал на ChatGPT и той ми благодари, че съм му разширил познанията. :greenball:

:offtopic-001:Сериозно те е пуснал по пързалката, защото тия модели не са самообучаващи се, най-вероятно твоят input ще се ползва, при следващото "натрениране/зареждане" на модела ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На тия години трудно ще ме пусне някой на пързалката, пък бил той и AI. Просто се пошегувах, че GPT де факто е повторил моите думи, които написах по-горе и мислех, че подскачащата иконка накрая ще е достатъчна. ;) А иначе съм наясно с "мисленето му", защото съм провеждал дълги психологически сесии-тестове с него, като нещата, които сме си говорили, "той" ги помни само в рамките на сесията и постоянно ми напомня съдбовната за него дата, до която е обучаван, а също и не пропуска възпитано да ми благодари, че съм му обърнал внимание на някой детайл, когато е дал неправилен отговор, базиран единствено на логиката му. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.