Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да разделя балансиран стерео сигнал на две?


pi-bulgaria

Recommended Posts

Целта ми е от един субуфер да подам сигнал с балансирани кабели към две двойки активни монитори.

Проблемът е че субуфера има само един изход ляв и десен (балансирани).

Сещам се че може да ползвам миксер с поне две двойки балансирани изходи.

Има ли някакво устройство (начин) за разделяне на балансиран ляв и десен канал без промяна на качеството или силата на сигнала?

 

Link to comment
Share on other sites

Моето мнение е, че ако активните монитори и субуфера имат подходящи входове, може да се отървеш без мултиплексори на сигнал и да спестиш някой лев. Без обаче да ни кажеш модела на мониторите и субуфера, може само да гадаем.

7 hours ago, pi-bulgaria said:

Проблемът е че субуфера има само един изход ляв и десен (балансирани).

Това, подозирам, че представлява балансиран SLAVE/SYSTEM OUT (ще ме извинявате за неполиткоректния израз ... "О времена, о нрави" :)), като този например:

image.png

Този сигнал не е стерео (ляв/десен канал), а обикновено представлява сумиран сигнал от входен AUX IN стерео сигнал или просто е балансираният сигнал, директно идващ от входа, но със сигурност не е стерео и се ползва да се подаде или към мониторна система или към някакво друго устройство.

В твоят случай аз бих подходил по различен начин – от миксер с балансирани изходи подавам L и R на двата монитора и след това от SLAVE OUT на монитора свързан към LEFT на изхода (за да спазя моно стандарта) подавам сигнала към субуфера. Недостатъкът на този вариант е, че ако имаш изчанчена песен, където целият бас е само в дясно (не че съм срещал такава, но пък може да има) никакъв бас няма да се чуе в субуфера. Ако свириш на живо обаче и панорамите ти са по центъра, нямаш абсолютно никакви ядове. Дай ни малко повече информация за озучителните тела и какво се цели и може и да дадем по-адекватен съвет. 

Link to comment
Share on other sites

Ето Схемата по долу:

Сигналът ИЗЛИЗА от компютъра в цифров вид от usb порта и ВЛИЗА в аудио интерфейса където се конвертира в аналогов и ИЗЛИЗА от балансираните ИЗХОДИ по балансирани кабели към балансираните ВХОДОВЕ на субуфера. В субуфера има кросоувър който си отделя ниските честоти и подава останалата част към активните монитори излизайки от балансираните ИЗХОДИ на субуфера към балансираните ВХОДОВЕ на мониторите по балансирани кабели. 

 

От KRK ми казаха че субуфера може да се свърже само с една двойка монитори.

Въпрос:   May I use both outputs (XLR AND TRS) on the sub S10.4 at the SAME time to connect four speakers?

Отговор:   Only one set of inputs/outputs can be used at a time, it is not possible to connect multiple devices to the subwoofer simultaneously.

 

От Audient казаха че и от четирите изхода може да се подава едновременно сигнал към четири монитора.

Въпрос:   After connecting two pairs of active monitors to outputs 1+2 and 3+4 with balanced cables, can I listen to ALL four monitors at the SAME time without danger to the interface and monitors and without any degradation of the signal or its strength?

Отговор:   Yes, this is possible, you'd just need to set both outputs 1+2 and 3+4 to Main Mix in the System panel of the iD mixer software. This will not cause any issues with the interface or affect the signal quality.

 

Стигам до извода че ми трябва някакъв разделител (размножител) на БАЛАНСИРАН сигнал за да взема сигнал СЛЕД субуфера и да го подам на четирите монитора.

image.thumb.jpeg.a4b07e288868fdfaa5eab92a6ad036cb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Сега разбрах за какво иде реч и че са два чифта монитори, извинявам се за недоглеждането. Ако държиш навсякъде сигналът ти да е балансиран, според мен ще ти трябват две бройки от Millenium Pocket DI 2. Аз бих постъпил по следния начин:

 • Audient изходи 1+2 -> Millenium DI BOX 1 -> субуфер BALANCED OUTPUT L/R -> монитори 1 и 2
 • Audient изходи 3+4 -> Millenium DI BOX 2 -> монитори 3 и 4

Вече кой чифт монитори ще свържеш със субуфера трябва да тестваш и да прецениш дали ще има някаква разлика. Другото, което трябва да се предвиди според мен е, че при 4 бройки монитори трябва да подадеш повече бас от субуфера, за да може да ги покрива като сила. В идеалният случай също, ако субуфера ти свири до 150Hz примерно, двете двойки монитори трябва да свирят от 150Hz-20kHz, за да нямаш насищане на честоти, не знам дали имат активни кросоувъри, за да настроиш всичко.

P.S. Видях, че Adam-Audio-то ти няма crossover, така че финалната версия би била тази:

 • Audient изходи 1+2 -> Millenium DI BOX 1 -> субуфер
 • субуфер -> BALANCED OUTPUT L/R -> монитори 1 и 2
 • субуфер -> UNBALANCED OUPUT L/R -> Millenium DI BOX 2 -> монитори 3 и 4

Единствено по този начин можеш да ползваш филтъра на изходите на субуфера за всички бройки монитори. В противен случай ако подадеш сигнал от 3 и 4 директно към DI BOX 2 и след това към вторият чифт монитори ще пуснеш широка лента 20Hz-20kHz и ще се получи насищане спрямо честотите на субуфера.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Koobenot said:

Сега разбрах за какво иде реч...

Сега пък аз може да не съм разбрал за какво иде реч, понеже го прочетох по диагонал и най-вече обърнах внимание на схемата, но нали тоя суб има изходи с балансирани канони + балансирани жакове и не разбирам какъв е проблема жаковете да отидат до едните монитори, а каноните до другия?

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

^  Ако жаковете наистина са балансирани значи се опростява още повече и има нужда само от един DI BOX за изходите от картата:

 • Audient изходи 1+2 -> Millenium DI BOX 1 -> субуфер
 • субуфер -> BALANCED OUTPUT L/R -> монитори 1 и 2
 • субуфер -> BALANCED  OUTPUT JACKS L/R -> монитори 3 и 4

Единствената особеност е, че ще трябва ей такъв кабел "мъжки 1.4" стерео жак -> мъжки XLR"

5c26f67d-678a-48f4-9340-1635dec24d00.med

Link to comment
Share on other sites

Естествено, че са балансирани, иначе би трябвало да са TS:

Quote

Output Connectors: XLR L/R / 1/4" TRS L/R

А защо му е тоя DI Box, при положение, че балансираните изходи на картата му вече са свързани към балансираните входове на суба?

 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Ако и картата е с балансирани изходи от DI BOX файда наистина няма. Четвърта версия на схемата:

 • Audient изходи 1+2 -> субуфер
 • субуфер -> BALANCED OUTPUT L/R -> монитори 1 и 2
 • субуфер -> BALANCED  OUTPUT JACKS L/R -> монитори 3 и 4

Единствено ще са нужни две двойки кабели "мъжки 1.4" стерео жак -> мъжки XLR" с подходяща дължина.

Link to comment
Share on other sites

Мислех си, че само аз съм този, който чете по диагонал. :P

Quote

Сигналът...ВЛИЗА в аудио интерфейса където се конвертира в аналогов и ИЗЛИЗА от балансираните ИЗХОДИ по балансирани кабели към балансираните ВХОДОВЕ на субуфера...

 

 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Да, да, сега напълно ми се изясни картинката. Аз не чета по диагонал, но за сметка на това разбирам избирателно, което пък си е друг тип приключение ... :greenball:

Link to comment
Share on other sites

:) Благодаря ви, но остава още едно нещо да прочетете по диагонал и то май е най-важният проблем.

 

 

От KRK ми казаха че субуфера може да се свърже само с една двойка монитори.

Въпрос:   May I use both outputs (XLR AND TRS) on the sub S10.4 at the SAME time to connect four speakers?

Отговор:   Only one set of inputs/outputs can be used at a time, it is not possible to connect multiple devices to the subwoofer simultaneously.

 

От който и да е балансиран ИЗХОД на субуфера мога да взема сигнал, но само към един чифт монитори.

Не смея да включа втори чифт за да не изгори нещо по веригата, а суба е 800лв, 4-те монитора 1000лв а може и картата да се прецака - 400лв.

 

Затова мисля, че ми трябва устройство което РАЗДЕЛЯ БАЛАНСИРАНИЯ сигнал след суба за да го подам към две двойки монитори..

Може би миксер с 4 балансирани изхода или у-во за управление на монитори. Чух и за мултиплексор но не ми е ясно какво е и кой модел да е.

 

Link to comment
Share on other sites

Мисля че дори и да пробваш, нищо няма да изгори ако кабелите ти са балансирани и запоени на правилните пинове. От KRK са ти написали това, защото вероятно са сложили на буксите по един прекъсвач, който позволява използването само на едната двойка букси в единица време (канони или жакове) и в същото време изключва другата двойка (в което не виждам много смисъл). Ако конфигурацията беше моя, със сигурност щях да съм го изпробвал и без да задавам въпроса към KRK, но понеже е твоя, не смятам да те притискам да го правиш. ;) Освен това ако бяха 2 входа, които трябва да се смесят е съвсем друго, но в случая става дума за 2 изхода (реално 2х2), всеки от които отива към допълнителен активен монитор и аз лично бих използвал някакъв прост кабелен сплитер. Не виждам да има друга уловка, при положение, че мониторите са активни. Във форума има хора, които са по-навътре в електрониката, но напоследък форумът е позамрял и няма много активност.

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Според мен също нищо няма да изгори, това са линейни сигнали, а не колонни, където импеданса на веригата да е от ключово значение за правилният работен режим на усилвателя. По-скоро това са ти го написали, именно защото има превключвател и не можеш да ползваш всички изходи едновременно. Идеята със сплит кабела е добра и трябва да сработи. 

Link to comment
Share on other sites

Харесай си някое от тези https://www.thomann.de/gb/studio_monitor_controllers.html , което може да пуска едновременно и двата чифта монитори. 

Например това https://www.thomann.de/intl/mackie_big_knob_studio.htm

и съответните TRS -> XLR кабели

Edited by Петьо Бояджиев
Link to comment
Share on other sites

^ Е той и Audient-а му може да пуска два чифта монитори едновременно. Освен това как ще се раздели честотната лента, до която свири субуфера (примерно до 150Hz) и от там нагоре да се чуват мониторите? Нещо не схващам за какво му е нужно това устройство точно ... 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.